Τετάρτη 27 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Μεγάλες συμφωνίες με Ιταλία αλλά και Γαλλία

Οι επίσημες επαφές Σι σε Ρώμη, Παρίσι αλλά και Μονακό επιβεβαίωσαν την ισχυρή βούληση συνεργασίας

ΡΩΜΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Η ανησυχία των Ευρωπαίων για την ισχυροποίηση της Κίνας, που φάνηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά και στη χτεσινή συνάντηση Σι - Μέρκελ- Μακρόν - Γιούνκερ στα Ιλίσια Πεδία (βλέπε σχετικό θέμα), συνυπάρχει με σημαντικές διαθέσεις για περαιτέρω σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας, όπως φάνηκε και κατά την επίσημη περιοδεία του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, σε Ιταλία, Μονακό και Γαλλία, που ολοκληρώθηκε χτες.

Στη Ρώμη, ο Σι μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε παραβρέθηκαν στην υπογραφή ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας για την ένταξη της Ιταλίας στους «νέους δρόμους του μεταξιού». Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου, οι δυο πλευρές επισφράγισαν 29 συνεργασίες, των οποίων η αξία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 20 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων προβλέπονται μεγάλες κινεζικές επενδύσεις σε Γένοβα και Τεργέστη (που αναλαμβάνουν κρίσιμο ρόλο στη διάνοιξη των «κινεζικών δρόμων» μεταξύ Ανατολής και Δύσης). Στις ωφελούμενες εταιρείες συγκαταλέγονται εταιρείες όπως οι «Ansaldo» (φτιάχνει τουρμπίνες) και «Danieli», που θα ενταχθούν στην κατασκευή σιδηρουργικής εγκατάστασης στο Αζερμπαϊτζάν.

Στη Γαλλία, ο Σι ανακοίνωσε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν το «κλείσιμο» συμφωνίας 30 δισ. ευρώ (!) για την πώληση 300 αεροσκαφών «Airbus» στην κινεζική «China Aviation Supplies Holding Company». Συνολικά οι δυο πλευρές υπέγραψαν συμφωνίες ύψους 40 δισ. ευρώ, σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές, τα Τρόφιμα. Να σημειωθεί ότι το ζεύγος Μακρόν παρέθεσε για τον Πρόεδρο Σι και την γυναίκα του επίσημο δείπνο στη Νίκαια (το γνωστό θέρετρο της νοτιοανατολικής Γαλλίας). Εξάλλου, αναγγέλλοντας τις (διμερείς) επαφές Μακρόν - Σι, η γαλλική προεδρία σημείωνε σε ανακοίνωσή της ότι η ανανέωση των διμερών σχέσεων βασίζεται στις αρχές της «απαιτητικότητας» αλλά και της «ισορροπίας». Επίσης, ξεχωρίζοντας τον τομέα της Ενέργειας υπενθύμιζε ότι μετά τους κινδύνους που προκάλεσε η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, «η προσήλωση της Κίνας, που παραμένει πρώτος επενδυτής και πρώτη αγορά για τις Ανανεώσιμες Πηγές παγκοσμίως», συνέβαλε αυτή η αποχώρηση να μείνει «μια μεμονωμένη ενέργεια»...

Οσον αφορά την επίσκεψη Σι στο Μονακό, αυτή ήταν η πρώτη που έκανε Κινέζος Πρόεδρος ποτέ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, μεταξύ άλλων «σφράγισε» την ετοιμότητα της Κίνας να αναλάβει την ανανέωση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου του πριγκιπάτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ