Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΥΓΕΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Νοσηλεία σε αβάσταχτες συνθήκες

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη περιόδευσε χτες στο νοσοκομείο

-«Προτιμάμε τη γάτα από τα ποντίκια».

-«Ολα εδώ είναι πολύ καλά. Εκτός από τις κατσαρίδες. Κρατάμε τον καφέ στο χέρι για να μην πάει κατσαρίδα στο καλαμάκι».

Τα πρώτα λόγια είναι εργαζόμενου στο τμήμα αποστειρωμένου υλικού. Τα δεύτερα λόγια ανήκουν σε συγγενή ασθενούς στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Και όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του νοσοκομείου η πρόσφατη Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη στη Βουλή «αδίκησε το νοσοκομείο»!!!

Και δεν ήταν μόνο αυτά που είδε και άκουσε από ασθενείς και εργαζομένους η Λ. Κανέλλη στη χθεσινή της περιοδεία. Το νοσοκομείο σε εφημερία δέχεται 1.800 - 2.000 άτομα. Για την εξυπηρέτησή τους υπάρχουν 12 νοσηλεύτριες και 8 γιατροί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του νοσοκομείου Στ. Μιχαλάκο έχουν εγκριθεί 140 προσλήψεις, που όμως θα γίνουν σε 2 μήνες. «Από τα 200 άτομα που θα προσληφθούν μετά 15 μέρες μόνο 5 - 10 θα μείνουν στο νοσοκομείο. Οι άλλοι θα αποσπαστούν αλλού», καταγγέλλει εργαζόμενος.

«Σε κάθε εφημερία καταρρακώνεται το κύρος του ιατρικού επαγγέλματος», σημειώνει ένας γιατρός. «Τα χειρουργεία είναι ξέφραγο αμπέλι. Οποιος θέλει μπαίνει, όποιος θέλει βγαίνει. Εχουν χαθεί μηχανήματα», προσθέτει νοσηλεύτρια. «Ο τρόπος μεταφοράς του φαγητού από το μαγειρείο στους θαλάμους είναι πρωτόγονος», επισημαίνει μια τραπεζοκόμος.

Ακόμα υπάρχουν κλειστοί θάλαμοι από τους σεισμούς, με αποτέλεσμα ράντζα στους διαδρόμους. Το Κρατικό Νοσοκομείο υφίσταται -όπως όλα τα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων - ακόμα τις μετασεισμικές επιπτώσεις καθώς σε ανοιχτά τμήματα γίνονται αναγκαστικές νοσηλείες με εισαγγελική εντολή. Ετσι παρατηρείται το φαινόμενο ψυχασθενής σε διέγερση να βρίσκεται καθηλωμένος σε ράντζο στο διάδρομο!

«Η ψυχιατρική περίθαλψη έχει τιναχτεί στον αέρα», υπογραμμίζουν οι γιατροί της κλινικής, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί δύο συνάδελφοί τους, επειδή αρνήθηκαν λόγω έλλειψης χώρου να δεχτούν ασθενείς με εισαγγελική εντολή.

Ισως μετά από αυτά οι μαύρες σακούλες με άγνωστο περιεχόμενο στις σκάλες δίπλα στους θαλάμους, ή τα αποδυτήρια του προσωπικού, ή ο χώρος του αρχείου που πέρα από το ότι στεγάζεται σε τολ, χωρίς καμία πυροπροστασία που δεν μπαίνει καθαρίστρια, ή η μεταφορά φαρμάκων σε καλαθάκια από λουλούδια να μοιάζουν πταίσματα.

«Είναι ένα μικρό θαύμα που φεύγουν οι άνθρωποι από εδώ θεραπευμένοι. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις προσπάθειες του προσωπικού», τόνισε η Λ. Κανέλλη και πρόσθεσε: «Η κυβερνητική πολιτική είναι ακροδεξιά πολιτική. Θέλει να υπάρχουν δούλοι και αφεντικά. Είναι της λογικής "σκάσε και δούλευε". Και αυτό θεσμοθετείται». Ακολούθως είπε ότι η γενικευμένη πολιτική της στρογγυλοποίησης της κατάστασης έχει ένα άκρως επικίνδυνο υπόστρωμα: Οτι για τα πάντα φταίνε οι πολίτες και όχι αυτοί που κυβερνούν.

Πριν τη συνάντηση με το προσωπικό του νοσοκομείου και την περιοδεία της στους χώρους του η Λ. Κανέλη είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του νοσοκομείου, ο οποίος προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, αρνήθηκε να σχολιάσει την επικείμενη πρόσληψη μάνατζερ, ενώ για το περίφημο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν 1,5 χρόνο, είπε ότι θα έχει γίνει στον επόμενο 1,5 χρόνο! Κατά τα άλλα το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας θα είναι Ολυμπιακό Νοσοκομείο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ