Παρασκευή 5 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Νέος κύκλος διαβουλεύσεων έως τη Σύνοδο της ΕΕ

Copyright 2019 The Associated

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Τη διαβεβαίωση πως θα παλέψει μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποτρέψει ένα «άτακτο» Brexit, «μαζί με τη Βρετανία», έδωσε χτες στον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, συναντώντας τον στο Δουβλίνο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Η Μέρκελ εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως οι συζητήσεις στο Λονδίνο ανάμεσα στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον αρχηγό των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, θα οδηγήσουν «σε μία κοινή θέση» έως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Τετάρτη, 10 Απρίλη.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός είπε ότι η Βρετανίδα ομόλογός του θα πρέπει να εξηγήσει στους άλλους 28 ηγέτες της ΕΕ γιατί θα ήθελε μία νέα καθυστέρηση στο Brexit. Θα πρέπει, τόνισε, να δείξει «έναν ξεκάθαρο δρόμο μπροστά». Πρόσθεσε ακόμη πως αν το Ηνωμένο Βασίλειο μεταβάλει τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές», τότε θα μπορούσαν να μεταβληθούν και κάποιες από τις θέσεις της ΕΕ, όχι βεβαίως στο κείμενο του σχεδίου συμφωνίας (που έχει ήδη απορρίψει τρεις φορές η βρετανική Βουλή) αλλά στο κείμενο της λεγόμενης «πολιτικής διακήρυξης» για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Στο Λονδίνο, πάντως, όπου ξεκίνησαν οι συναντήσεις των ομάδων εργασίας Συντηρητικών και Εργατικών, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ δεν απέκλεισε την πιθανότητα η χώρα του να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μάη, εφόσον εξασφαλίσει νέα παράταση. Εκτίμησε επίσης ότι μπορεί να αποβεί επιζήμια για το πολιτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου η διοργάνωση ευρωεκλογών τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Στη Βουλή των Λόρδων ξεκίνησε χτες η συζήτηση τροπολογίας με στόχο την αναβολή του Brexit και την αποτροπή αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Αντίθετα, χτες το απόγευμα, οι συνεδριάσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων διακόπηκαν μετά από διαρροή σημαντικής ποσότητας νερού από τη στέγη στην αίθουσα Τύπου όπου βρίσκονται οι δημοσιογράφοι του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες επιδιόρθωσης της βλάβης.

Νωρίτερα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, η Βουλή των Κοινοτήτων με μία ψήφο διαφορά ενέκρινε νομοσχέδιο που αποκλείει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, δεσμεύοντας την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του άρθρου 50.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ