Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΩΡΙΟ ΣΥΡΟΥ
Ανεξέλεγκτοι εργολάβοι, ανασφάλιστοι εργάτες

Καλά κρατεί το «σκλαβοπάζαρο» που έχει στήσει ο ...«σωτήρας» Ταβουλάρης για να «βγάζει» τσάμπα τις επισκευαστικές εργασίες που εκτελούνται στο ναυπηγείο του στη Σύρο. Το ένα από τα ναυπηγεία, δηλαδή, που του «δώρισε» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς το δεύτερο είναι το ναυπηγείο της Ελευσίνας. «Συνεργάτες» του στην παρανομία είναι εργολάβοι από Πειραιά και Πέραμα, ενώ όλα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του Λιμεναρχείου Σύρου. Από έλεγχο που διενήργησε στο ναυπηγείο αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και της Ενωσης Αμμοβολιστών - Καθαριστών, εντόπισε ότι αυτή την περίοδο στο ναυπηγείο εκτελούνται επισκευαστικές εργασίες σε πλοία από εργολάβους, χωρίς αυτοί να διαθέτουν νόμιμη άδεια εργασιών από τη Νομαρχία, όπως προβλέπει ο νόμος 2642/98. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργολάβοι δεν έχουν θεωρημένες καταστάσεις προσωπικού από το Λιμεναρχείο και, επομένως, κανείς δε γνωρίζει πόσοι είναι συνολικά οι εργατοτεχνίτες που απασχολούν στο ναυπηγείο, αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι!

Το τοπικό Λιμεναρχείο, αντί να σπεύσει να διακόψει κάθε εργασία που εκτελείται από συνεργεία που δεν έχουν τη σχετική άδεια, αρκείται στο να μην τους θεωρεί τις καταστάσεις προσωπικού και σε διοικητικά πρόστιμα, κάνοντας ουσιαστικά «πλάτες», τόσο στον Ταβουλάρη, όσο και στους εργολάβους!

Οπως καταγγέλλουν τα δύο σωματεία, με έγγραφό τους προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, Εργασίας, στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, στην Επιθεώρηση Εργασίας Σύρου και αλλού, αυτήν την περίοδο τα συνεργεία που δουλεύουν στο ναυπηγείο της Σύρου είναι τα εξής: Νεώσοικος (Φαρμάκης) Σωληνουργική Ελασματουργική, Νέοι Ορίζοντες (Νταφαλίας) ελασματουργικά, Τζαφάς Κόκκινος ελασματουργικά, PREMATOR αμμοβολές - χρωματισμοί - καθαρισμοί, Κωντσαντόπουλος αμμοβολές - καθαρισμοί χρωματισμοί.

«Το Λιμεναρχείο Σύρου - συνεχίζουν - ζητώντας από αυτούς να έχουν τη νόμιμη άδεια από τη Νομαρχία, όπως προβλέπει ο νόμος 2642/98 για το μητρώο επιχειρήσεων ναυπήγησης, επισκευής, μετασκευής, συντήρησης πλοίων και εφ' όσον δεν έχει εκδοθεί ακόμη η άδεια από τη Νομαρχία και πιθανόν να μην έχουν κάνει αυτές οι επιχειρήσεις καν αίτηση, δεν τους θεωρεί τις καταστάσεις προσωπικού. Στην πράξη όμως, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις με εντολή των ναυπηγείων Σύρου και την ανοχή των τοπικών αρχών, εκτελούν τις εργασίες εντελώς παράνομα και ανεξέλεγκτα χωρίς να τους εμποδίζει κανείς». Τα σωματεία καλούν τους αρμοδίους «να αναλάβετε στο ακέραιο τις ευθύνες σας, διότι καθημερινά εγκυμονούν κίνδυνοι και οι εργαζόμενοι θα βρεθούν τελείως ανασφάλιστοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ