Σάββατο 6 Απρίλη 2019 - Κυριακή 7 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Παζάρια έως την έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ

Οι διαδοχικές ψηφοφορίες, την περασμένη βδομάδα, στη Βουλή των Κοινοτήτων επί διαφόρων τροπολογιών αντανακλούν την απροθυμία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για ένα «άτακτο» Brexit (αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία), επιβεβαιώνοντας την όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων. Η κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δείχνει να μη δέχεται το «όχι» που είπε τρεις φορές η Βουλή στο σχέδιο συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ και σχεδιάζει να φέρει και για τέταρτη φορά προς ψήφιση το απορριφθέν σχέδιο.

Η επιλογή της Μέι να εξασφαλίσει «σανίδα σωτηρίας» σε συνεργασία με τον ισχυρότερο πολιτικό της αντίπαλο, τον ηγέτη των Εργατικών, σοσιαλδημοκράτη Τζέρεμι Κόρμπιν, φανερώνει διάθεση για εξάντληση κάθε μέσου για «συντεταγμένο» Βrexit, που θα αποτρέψει δυσμενείς επιπτώσεις στα συμφέροντα των βρετανικών μονοπωλίων.

Οι ζημιές δισεκατομμυρίων στερλινών που εκτιμάται πως έχει υποστεί η βρετανική οικονομία μέσα στα τρία χρόνια από το δημοψήφισμα του 2016 επιβάλλουν ενδοαστικά παζάρια μέχρις εσχάτων, ενώ το ενδεχόμενο μιας πολύμηνης αναβολής του Brexit σημαίνει διεξαγωγή ευρωεκλογών και στη Βρετανία. Την Παρασκευή, πάντως, η Μέι ζήτησε αναβολή του Brexit έως τις 30 Ιούνη, ενώ η ΕΕ σκέφτεται να αντιπροτείνει μία «ευέλικτη» 12μηνη παράταση, με την προσδοκία πως μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Τετάρτη 10 Απρίλη. Ανεξάρτητα όμως από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στη Σύνοδο, τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα θα παραμείνουν αναπάντητα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ