Τρίτη 9 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης

Με μαζικές διαδηλώσεις στήριξης της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο και με εκκλήσεις του ίδιου για «ειρηνικό διάλογο», όσο και με συγκεντρώσεις της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, Χουάν Γκουαϊδό, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα.

Ο Βενεζουελανός Πρόεδρος, μιλώντας το Σάββατο στο Καράκας, χαιρέτισε το σταδιακό ξεπέρασμα των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση μετά από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις - σαμποτάζ (που εκμεταλλεύτηκαν την κακή κατάσταση του δικτύου) μέσα στο Μάρτη και ταυτόχρονα κάλεσε τους Προέδρους του Μεξικού, της Ουρουγουάης, της Βολιβίας και των 14 χωρών - μελών της Κοινότητας της Καραϊβικής (Caricom) να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό του Μοντεβιδέο για έναν πανεθνικό διάλογο με την αντιπολίτευση για την «ειρήνη στη χώρα». Την πρόσκληση αυτή χαιρέτισε η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία.

Ταυτόχρονα χτες η κυβέρνηση της χώρας κατήγγειλε τις νέες κυρώσεις κατά της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA, που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενάντια σε πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Κούβα σημειώνοντας ότι «παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο» και υπογραμμίζοντας ότι «καμία ξένη παρέμβαση δεν θα σταματήσει τη συνεργασία μεταξύ ελεύθερων και ανεξάρτητων λαών».

Από την πλευρά του ο αυτοανακηρυχθείς Πρόεδρος - μαριονέτα, Χ. Γκουαϊδό, κατά του οποίου έχει ανακοινωθεί ότι εξετάζεται ένταλμα σύλληψης για ψευδή δήλωση περιουσιακών στοιχείων και παραβίαση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα (πραγματοποίησε μέσα στο Φλεβάρη πολυέξοδη περιοδεία σε χώρες της περιοχής συμμάχους των ΗΠΑ), εμφανίστηκε σε συγκέντρωση οπαδών του, επίσης το Σάββατο, να προαναγγέλλει νέες διαδηλώσεις στις 10 Απρίλη με τη συμμετοχή και διεθνών αντιπροσωπειών, στο πλαίσιο της λεγόμενης «επιχείρησης Ελευθερία». Πρόκειται ουσιαστικά για το σχέδιο ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης, ώστε οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, τα μονοπώλιά τους να ανακτήσουν θέσεις που έχασαν από ρωσικά και κινεζικά μονοπώλια στον πλούσιο ορυκτό πλούτο και άλλους τομείς.

Τη δική της συμβολή στην επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας έχει και η ΕΕ. Χτες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο, με συμμετοχή από πλευράς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, συμφώνησαν «να επιταχύνουν τη δουλειά» ώστε «να δημιουργηθούν συνθήκες για ελεύθερες, δίκαιες, διαφανείς προεδρικές εκλογές», για να ξεκινήσει, όπως λένε, «μια πολιτική διαδικασία προς μια δημοκρατική και ειρηνική μετάβαση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορκίστηκε η νέα Βουλή (2021-01-08 00:00:00.0)
Προκλητική ανακοίνωση για τη Βενεζουέλα (2020-01-16 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι πιέσεις ΗΠΑ και συμμάχων τους (2019-04-13 00:00:00.0)
Νέες προκλήσεις των ΗΠΑ στον ΟΗΕ (2019-02-28 00:00:00.0)
Απειλή στρατιωτικής επέμβασης με πρόσχημα την «ανθρωπιστική βοήθεια» (2019-02-06 00:00:00.0)
Αμερικανικές απειλές και προσπάθεια προσεταιρισμού του στρατού (2019-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ