Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΥΓΕΙΑ
«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΕΣΥ»
Παράδοση της Υγείας στην εμπορευματοποίηση

Ως πρώτο από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αναφέρεται η εξασφάλιση «υγιών όρων ανταγωνισμού», στα πορίσματα ημερίδας που οργάνωσε το «Ωνάσειο»

Η λεγόμενη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ» οδηγεί στη γοργότερη εκχώρηση τομέων του εναπομείναντος συστήματος Υγείας στον επιχειρηματικό τομέα, με ταυτόχρονη μείωση των δημοσίων δαπανών και επιβάρυνση των ασφαλισμένων και των Ταμείων τους.

Σ' αυτό κατατείνουν οι κεντρικές ιδέες που ακούστηκαν σε ημερίδα με θέμα «Οι Μεταρρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη και οι επιπτώσεις στο νοσοκομειακό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό», που οργάνωσε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή. Την ημερίδα προλόγισαν ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος και ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Σιούφας και πήραν μέρος Ελληνες καθηγητές, πρόεδροι και αναπληρωτές των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ), διοικητές νοσοκομείων, διευθυντικά στελέχη ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων, εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα Υγείας, καθώς και ξένοι προσκεκλημένοι (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία).

Το ΩΚΚ έδωσε χτες στη δημοσιότητα τη συνόψιση των διαπιστώσεων: «Μερικά απ' τα προσδοκώμενα αποτελέσματα απ' τη Μεταρρύθμιση στην Υγεία είναι η εξασφάλιση υγιών όρων ανταγωνισμού, η αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών και η ορθολογικότερη χρήση των πόρων Υγείας», αναφέρεται στη συνόψιση των συμπερασμάτων και σημειώνεται: «Πρέπει, όμως, να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι το σύστημα Υγείας έχει ιατροκεντρικές βάσεις, ενώ δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη οι όροι συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης της ιδιωτικής υποδομής».

Δείγματα αυτού του «υγιούς ανταγωνισμού» εμφανίστηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου οι ασθενείς του ΙΚΑ κατευθύνονται στα ιδιωτικά κέντρα για σημαντικές εξετάσεις -όπως οι μαγνητικές και τα σπινθηρογραφήματα- επειδή το πανεπιστημιακό νοσοκομείο δεν μπορούσε να κάνει εκπτώσεις 20%, όπως μπορούσαν να κάνουν οι επιχειρηματίες της Υγείας.

Η δήθεν «εκμετάλλευση της ιδιωτικής υποδομής» οδηγεί στην αντιμετώπιση του ασθενούς ως πελάτη. Αυτό το στίγμα έδωσε στην ημερίδα ο Β. Αποστολόπουλος, αντιπρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος, αφού υπογράμμισε το «συμπληρωματικό ρόλο μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης της ιδιωτικής υποδομής, της μείωσης της σπατάλης και της προσφοράς υπηρεσιών υψηλού επιπέδου από την πλευρά του ιδιωτικού φορέα παροχής υπηρεσιών Υγείας, την αύξηση των ιδιωτικών δαπανών Υγείας και τρόπους μείωσής της», κατέληξε στο ψητό: Τη διαπραγμάτευση και την επανακοστολόγηση των πράξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόκειται για εκδοχές του επίπλαστου θατσερικού επιχειρήματος πως «εάν εισαγάγουμε τον ανταγωνισμό στο σύστημα, θα ανεβάσουμε την ποιότητα και θα μειώσουμε το κόστος». Η συνέχεια ήταν η εξαγορά λειτουργιών ή κομματιών των δημόσιων νοσοκομείων απ' τις ιδιωτικές μονάδες που εν τω μεταξύ είχαν γιγαντώσει.

Αποκαλυπτικός, εξάλλου, ήταν ο πρόεδρος του Α` ΠεΣΥ Λ. Λιαρόπουλος, που αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση της χρηματοδότησης των υπηρεσιών στην Αττική με την κοστολόγηση και τους τμηματικούς προϋπολογισμούς. Το σύστημα, είπε ο Λ. Λιαρόπουλος, θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων που θα φέρουν έσοδα (ίδιοι πόροι, συμβάσεις, απογευματινά ιατρεία κ.ά.), ενώ τόνισε την αναγκαιότητα είσπραξης των νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς σε ποσοστό 31% δεν έχουν καταβληθεί!

Την άλλη πλευρά του ανταγωνισμού έδωσε ο γενικός διευθυντής του ΩΚΚ Ν. Πολύζος, ο οποίος υπογράμμισε: «Οι όποιες αλλαγές, είπε, θα επιτύχουν, εφόσον υπάρξει ξεκαθάρισμα της χρηματοδότησης με την ορθολογικότερη χρήση των πόρων, είτε με το διαχωρισμό ζήτησης - προσφοράς στο δημόσιο τομέα, είτε με την ενιαιοποίηση χρηματοδότησης - παροχής στον ιδιωτικό και τον ασφαλιστικό τομέα».

Οι καθηγητές - και βουλευτές - Δ. Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ) και Θ. Γιαννόπουλος (ΝΔ) ανέπτυξαν τις θέσεις τους για το ρόλο των πανεπιστημιακών ιατρικών σχολών στη μεταρρύθμιση, συμφωνώντας στη σημαντικότερη, της προσφοράς των πανεπιστημιακών στο σύστημα Υγείας, ενώ διαφοροποιήθηκαν στο «είδος» αυτής της συνεργασίας (απογευματινά ιατρεία, συνεργασία με ιδιωτικό τομέα, κλπ.).

Συναινετική προώθηση

Ολα αυτά τα νεοφιλελεύθερα σχέδια είχαν τη συναινετική ευλογία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι η «μεταρρύθμιση προχωρά, τόσο στην αποκέντρωση - περιφερειακή διοίκηση, όσο και στην αλλαγή νοσοκομειακών μονάδων και πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας», με στόχο την ολοκλήρωσή της εντός της 4ετίας. Ειδικότερα, αναφερόμενος στο ΩΚΚ, ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι απαιτείται η αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης...

Απ' την πλευρά του, ο Δ. Σιούφας (ΝΔ) υπογράμμισε ότι, αν και συμφωνεί με τις καλές προθέσεις του υπουργού κ. Παπαδόπουλου, διαφωνεί με τη «λογιστική» αποτύπωση των προβλημάτων στην Υγεία (όπως προσπέλαση, διαθεσιμότητα, ποιότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, δημόσια Υγεία, επείγουσα ιατρική κλπ.). Πρότεινε, μάλιστα, τη φιλελευθεροποίηση του συστήματος Υγείας με βάση συγκεκριμένους άξονες και αρχές (παιδεία - εκπαίδευση, υγειονομικός χάρτης, συμπληρωματικότητα δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, χρηματοδότηση κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ