Τρίτη 9 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ύστατο «αντίο» στον Ηλία Γιαννακούρα - Πέρδικα

Το τελευταίο «αντίο» στον Ηλία Γιαννακούρα - Πέρδικα, αδερφό του Μήτσου Γιαννακούρα - Πέρδικα, ταγματάρχη της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, είπαν συγγενείς και φίλοι την Κυριακή 7 Απρίλη, στο χωριό του, στου Βάγγου Μεγαλόπολης.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Νίκος Γόντικας, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος αναφέρθηκε στην αλύγιστη ζωή και δράση του, θυμίζοντας σταθμούς της αγωνιστικής του πορείας, που παραδειγματίζουν τις νεότερες γενιές. Οπως είπε, ο «Λιας», 14 μόλις χρονών, «πέταξε κατάμουτρα στους Ιταλούς κατακτητές και τους ρουφιάνους τους που ζήταγαν σφαχτά στο χωριό: "Το σπίτι μας και το σόι μας δεν δίνει στους φασίστες ούτε μία πατσιά". Το πλήρωσε με πολύ ξύλο, γιατί δεν λάκισε, αλλά πήρε ένα καλό βάπτισμα αγωνιστή».

«Μετά, στα χρόνια της λευκής τρομοκρατίας, διωγμοί και κυνηγητό. Πιάστηκε το 1945 και απολύθηκε το 1953. Φυλακές και εξορία, Ακροναυπλία, Ικαρία, Μακρόνησο, Αη Στράτη. Ετσι γλίτωσε. "Αν ήμουνα εδώ δεν θα γλίτωνα, θα χανόμουνα", έλεγε ο Λιας. Αλλά και στα μετεμφυλιακά χρόνια διώξεις και διακρίσεις».

Πρόσθεσε ότι ο Ηλίας Γιαννακούρας έμεινε αλύγιστος και στα δύσκολα χρόνια των ανατροπών του σοσιαλισμού. Θύμισε τη συγκίνηση του Λια, όταν το Κόμμα τού ζήτησε να είναι υποψήφιος στο νομαρχιακό ψηφοδέλτιο πριν από 20 χρόνια, αλλά και τη συγκίνησή του πριν από 6 χρόνια, όταν έκανε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που έστησε το ΚΚΕ προς τιμήν του αδελφού του στο σημείο που δολοφονήθηκε.

Εκ μέρους του Κόμματος, ο Ν. Γόντικας έδωσε τη δέσμευση προς τιμήν του εκλιπόντα ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότερες γενιές την ιστορική αλήθεια ολόκληρη, ολόπλευρα, να τιμούν οι συγγενείς και οι απόγονοι τους πατεράδες τους». Και αναφερόμενος στα μνημεία - φωτεινούς φάρους του εργατικού και λαϊκού κινήματος, είπε ότι προτεραιότητα έχει «το μνημείο στην πλατεία στη Μεγαλόπολη, στο πεύκο, προς τιμήν εκατοντάδων πατριωτών από την επαρχία Μεγαλόπολης που έδωσαν τη ζωή τους σε αυτόν τον όμορφο και δύσκολο αγώνα. Σε αυτό το Μνημείο περίοπτη θέση θα έχει η οικογένεια Πέρδικα. (...) Δεσμευόμαστε ότι στην Τρίπολη, στον Αη Θανάση που είναι εκτελεσμένοι και θαμμένοι εκατοντάδες αγωνιστές κομμουνιστές με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης, όπου εκεί είναι θαμμένος και ο Μήτσος Γιαννακούρας - Πέρδικας, θα γίνει πάρκο των Αλύγιστων του Μοριά».

Τέλος, εξέφρασε τα συλλυπητήρια εκ μέρους του Κόμματος στην γυναίκα του Ηλία Γιαννακούρα, Ντίνα, και τα παιδιά του.

  • Στη μνήμη του Ηλία Γιαννακούρα - Πέρδικα η κόρη του Μαρία προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ