Τρίτη 9 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Πιέσεις ΗΠΑ - ΕΕ και παρέμβαση Κίνας

ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στο «στενό μαρκάρισμα» των κυβερνήσεων Αλβανίας και Σερβίας προχωρούν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σε μία προσπάθεια να προωθήσουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ έναντι ανταγωνιστών τους στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ, ξεκίνησε από χτες νέο γύρο διαβουλεύσεων στα Βαλκάνια, συναντώντας στα Τίρανα τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα επί 90 λεπτά. Κατά τις δηλώσεις του Ράμα συζήτησαν το «άριστο επίπεδο» διμερών σχέσεων, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία. Ο Πάλμερ, από την πλευρά του, δεν προέβη άμεσα σε δηλώσεις. Θα συνεχίσει τις συναντήσεις του με Αλβανούς πολιτικούς.

Στο Βελιγράδι, το ίδιο 24ωρο ο Αμερικανός πρέσβης στη Σερβία Κάιλ Σκοτ συνάντησε τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συζητώντας τα περιθώρια για επανέναρξη του διαλόγου με το Κοσσυφοπέδιο. Ο Βούτσιτς δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι βασικοί όροι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι η άρση των δασμών 100% που επέβαλε το Κοσσυφοπέδιο τον Νοέμβρη σε Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το πάγωμα κινήσεων, όπως αυτές που αφορούν τη δημιουργία στρατού στο προτεκτοράτο. Υπενθύμισε επίσης ότι η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών δεν τιμά τις υπογραφές που έχει βάλει σε προηγούμενες συμφωνίες όπως αυτή για την «Ενωση Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου» ή τις προϋποθέσεις για την πλατφόρμα διαλόγου.

Η κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο από την πλευρά της ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών σε τέσσερις δήμους του βόρειου τμήματος του προτεκτοράτου, όπου ζει σερβική μειονότητα, στις 19 Μάη.

Μήνυμα για την επανέναρξη του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας έστειλαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των 7 ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών (G7) και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το ίδιο διάστημα, η Κίνα συνεχίζει τις κινήσεις της στη «σκακιέρα» του γεωπολιτικού ανταγωνισμού, με τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ να ξεκινά μετά τη σημερινή εμφάνισή του στην 21η Σύνοδο ΕΕ - Κίνας στις Βρυξέλλες επίσημη επίσκεψη στην Κροατία. Την Παρασκευή, ο Κετσιάνγκ και οι αξιωματούχοι που τον συνοδεύουν θα συμμετάσχει στο Ενατο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κίνας και 16 χωρών Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (16+1) στο Ζάγκρεμπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ