Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ «ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΑΙΡΛΑΪΝΣ»
Δυστύχημα, αλλά και ερωτηματικά

Κομμάτι από το αεροπλάνο, που συνετρίβη

Associated Press

Κομμάτι από το αεροπλάνο, που συνετρίβη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Δυστύχημα». Σ' αυτόν το χαρακτηρισμό συγκλίνουν οι ειδικοί και εμπειρογνώμονες μέχρι στιγμής, για την τραγωδία με το αεροπλάνο της «Αμέρικαν Αιρλάινς», που συνετρίβη τη Δευτέρα στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, εξακολουθούν να αφήνουν να αιωρείται η αμφιβολία... μπορεί να είναι και δολιοφθορά.

Οσον αφορά στον ανθρώπινο παράγοντα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, 262 πτώματα έχουν ανασυρθεί από το σημείο όπου συνετρίβη το «Airbus A-300» της «American Airlines». Ο ίδιος διευκρίνισε πως «έξι έως εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν στο έδαφος», ενώ οι επιβαίνοντες στο μοιραίο «Αιρμπάς» ήταν 261 και πρόσθεσε πως «τέσσερα σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ περισσότερα από δέκα υπέστησαν μικρές ή μεγάλες ζημιές».

Στο μεταξύ, Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν χθες πως, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη συσκευή που κατέγραψε τις συνομιλίες μέσα στο πιλοτήριο του μοιραίου αεροσκάφους, η συντριβή του οφείλεται σε δυστύχημα. «Η συσκευή που καταγράφει τις συνομιλίες μέσα στο πιλοτήριο είναι η μεγαλύτερη πηγή πληροφοριών που έχουμε και από την πρώτη ακρόαση χθες το βράδυ στην Ουάσιγκτον δεν προκύπτει κάτι που να δείχνει κάποια ασυνήθιστη δραστηριότητα μέσα στο πιλοτήριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου για την Ασφάλεια των Μεταφορών, Τζορτζ Μπλακ, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, τόνισε, μέχρι να ανευρεθεί και το δεύτερο μαύρο κουτί και ειδικά η περίπτωση της δολιοφθοράς.

Η CIA και το FBI εξετάζουν τις λίστες με τα ονόματα των επιβατών, για να διαπιστώσουν, αν μεταξύ τους υπήρχαν ύποπτοι για τρομοκρατικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, δεν υπήρξε αναφορά για πρόβλημα από το πλήρωμα του αεροσκάφους, ενώ ο Ρούντολφ Τζουλιάνι δήλωσε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη που περιπολούσαν πάνω από τη Νέα Υόρκη δεν ανέφεραν κάτι ασυνήθιστο. «F-15» εξακολουθούν να πετούν πάνω από την πόλη.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκης, αποκάλυψε ότι ο κυβερνήτης του μοιραίου «Airbus» άδειασε τα καύσιμα του αεροπλάνου λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι διαπίστωσε την ύπαρξη μηχανικού προβλήματος, και έτσι έριξε καύσιμα πάνω από τον κόλπο Τζαμάικα, νότια του σημείου της πτώσης. Σύμφωνα με αμερικανικά ραδιόφωνα όμως, στον κόλπο βρέθηκε και η ουρά του αεροπλάνου, ενώ η άτρακτος του αεροσκάφους κατέπεσε σε κατοικημένη ζώνη όχι μακριά από το Κουίνς, κομμάτια του ενός κινητήρα κατέληξαν σε ένα πρατήριο καυσίμων, ενώ κομμάτια του άλλου έπεσαν τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα μακρύτερα....

Στο αεροπλάνο, που εκτελούσε την πτήση 587 από το αεροδρόμιο JFK με προορισμό τη Δημοκρατία του Αγίου Δομίνικου, επέβαιναν 251 επιβάτες και εννέα μέλη πληρώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιοχή που θρηνεί τα περισσότερα θύματα είναι η συνοικία του Κουίνς, Τζάκσον Χάιτς, ενώ μέσα στο αεροπλάνο ήταν 25 μέλη της Dominicana Allianza, μίας προοδευτικής οργάνωσης με έδρα τις ΗΠΑ, καθώς και μέλη του ΚΚ των ΗΠΑ, αλλά και στελέχη προοδευτικών και αριστερών κομμάτων της Δομινικανής Δημοκρατίας, τα οποία επέστρεφαν από εκδήλωση προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού Χουάν Μποσέ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εισαγγελείς μιλούν για «εσκεμμένη πτώση» του αεροπλάνου (2015-03-27 00:00:00.0)
Αίσιο τέλος σε πτήση - θρίλερ (2009-01-16 00:00:00.0)
Ερευνες και ...σενάρια (2005-08-18 00:00:00.0)
Μαζική «εκτέλεση» εργαζομένων (2000-05-26 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το δράμα των ομήρων της αεροπειρατίας (1999-12-28 00:00:00.0)
Αναζητώντας νεκρούς και ευθύνες (1999-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ