Τετάρτη 10 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στο «πιάτο» των επιχειρηματιών αιγιαλοί, λίμνες, ποτάμια, οικοσυστήματα

Eurokinissi

Με γρήγορους ρυθμούς προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής τις νομοθετικές της ρυθμίσεις, με τις οποίες παραδίδει στο «πιάτο» των επιχειρηματικών ομίλων αιγιαλούς, παραλίες, ποταμούς, λίμνες, λιμνοθάλασσες, προσφέροντάς τους ταυτόχρονα και νέα «χρηματοδοτικά εργαλεία» για να προωθήσουν τις μπίζνες και την κερδοφορία τους.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τον τίτλο «Ι. Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, ΙΙ. Εναρμόνιση του Κώδικα Φ.Π.Α. με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/1065, ΙΙΙ. Ενσωμάτωση των σημείων 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 2 και των άρθρων 4, 6, 7 και 8 της Οδηγίας 1164/2016, IV. Τροποποίηση του ν. 2971/2001 και άλλες διατάξεις», το οποίο χτες συζητήθηκε επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί δύο συνεδριάσεις, η πρώτη με τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς και η δεύτερη επί των άρθρων, ενώ αύριο Πέμπτη θα γίνει η τελική συνεδρίαση στην Επιτροπή, προκειμένου την ερχόμενη βδομάδα να πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια.

Συνοπτικά το νομοσχέδιο προβλέπει νομιμοποίηση αυθαίρετων τουριστικών και άλλων επιχειρηματικών εγκαταστάσεων σε αιγιαλούς, παραλίες, όχθες ποταμών κ.α., απευθείας παραχωρήσεις χρήσεων αιγιαλών, παραλιών, παρόχθιων ζωνών, υδάτινων στοιχείων, πυθμένων και υπεδάφους, του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού κ.ο.κ. Κυρώνει τη συμφωνία για την ίδρυση Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών Επενδύσεων, που αποτελεί ένα από τα «χρηματοδοτικά εργαλεία» που προετοιμάζει η κυβέρνηση προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ σειρά παίρνει η λεγόμενη «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα» για την προσέλκυση «στρατηγικών» επενδύσεων, που ήδη έχει κατατεθεί ως νομοσχέδιο στη Βουλή.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα διαμαρτυρήθηκαν που ο ΣΥΡΙΖΑ τούς «παίρνει τη δουλειά». Ενδεικτικά, ο εισηγητής της ΝΔ Απ. Βεσυρόπουλος επιδόθηκε σε βελτιωτικές προτάσεις για το νομοσχέδιο, ενώ υπενθύμισε ποια ήταν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν η ΝΔ ως κυβέρνηση προσπαθούσε να περάσει τέτοια μέτρα, μιλώντας για «ασυνέπεια» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουτσούκος, είπε για τη κυβέρνηση: «Αυτοί που μας κατηγόρησαν ότι εμείς, μέσω πελατειακών σχέσεων και άλλων συναλλαγών με τα συμφέροντα, καλύψαμε τους παράνομους στη Μάνδρα και στο Μάτι, κάνουν ακριβώς αυτό που κατηγορούσαν εμάς». Η φασιστική Χρυσή Αυγή προσπέρασε την ουσία του νομοσχεδίου, αναμασώντας τις γνωστές αντικομμουνιστικές ασυναρτησίες.

Επεκτείνει τις καταστροφικές για το περιβάλλον δραστηριότητες του κεφαλαίου

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, καταγγέλλοντας και καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο επισήμανε ότι η κυβέρνηση κάνει ακόμα πιο φιλομονοπωλιακό το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Παρουσιάζοντας συνοπτικά πλευρές του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ:

  • Προσθέτει στο θεσμικό πλαίσιο την «παραχώρηση του υδάτινου στοιχείου, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό». Επιτρέπει δηλαδή την παραχώρηση των υδάτινων στοιχείων για χρήση στο κεφάλαιο και άλλους φορείς, απαλείφοντας προηγούμενη διάταξη, που όριζε ότι η προστασία του οικοσυστήματος είναι ευθύνη του κράτους.
  • Ορίζει ότι δεν θίγονται τα δικαιώματα που απέκτησε το κεφάλαιο στον παλαιό αιγιαλό, δηλαδή στις εκτάσεις που δημιουργήθηκαν με επιχωματώσεις της θάλασσας, κυρίως μέσω συμβάσεων παραχώρησης, όπως είναι για παράδειγμα οι εγκαταστάσεις στο φαληρικό θαλάσσιο μέτωπο.
  • Επιτρέπει την αθρόα «τακτοποίηση» δημόσιων και ιδιωτικών αυθαίρετων παρεμβάσεων στην παράκτια ζώνη και τις νομιμοποιεί με μια απλή Υπουργική Απόφαση. Ανοίγει νέο δρόμο για παραχωρήσεις ακτών και οχθών ποταμών, για έρευνα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  • Δίνει τη δυνατότητα απευθείας παραχώρησης αιγιαλού, παραλίας, ακόμα και περιοχών Natura, στους ΟΤΑ πρώτου βαθμού και στις δημοτικές επιχειρήσεις, για απλή χρήση. Οι ΟΤΑ πρώτου βαθμού, με τη σειρά τους, μπορούν να πουλήσουν τη χρήση του παραχωρηθέντος αιγιαλού, παραλίας κ.λπ., σε μεγαλοεπενδυτές για εκμετάλλευση.
  • Προβλέπει παραχώρηση σε επιχειρηματικούς ομίλους της χρήσης αιγιαλού, παραλίας και άλλων κοινόχρηστων πραγμάτων για την κατασκευή έργων, ενώ επιτρέπει πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που κατονομάζονται και συγκεκριμένα.

Οσον αφορά την «Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων», ο Σ. Βαρδαλής σημείωσε ότι είναι ενταγμένη στα σχέδια της Κίνας για τον «σύγχρονο δρόμο του μεταξιού» και ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο με την προσδοκία να μπορεί να χρηματοδοτήσει τους στόχους της εγχώριας αστικής τάξης σε ό,τι αφορά επενδύσεις κυρίως στην κατασκευή ενεργειακών αγωγών, λιμενικών και αεροπορικών εγκαταστάσεων, τηλεπικοινωνιών και μεταφορικών δικτύων. «Μιλάμε για μπίζνες τρισεκατομμυρίων δολαρίων», τόνισε. «Οι κόντρες που αναμένονται είναι σκληρές, ακριβώς γιατί τα κέρδη που διακυβεύονται είναι τεράστια. Κόντρες δηλαδή και ανταγωνισμοί που είναι επικίνδυνοι για τους λαούς όλης της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ