Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Σχετικά με το πόρισμα της «ανεξάρτητης» επιτροπής για τη διαχείριση των πυρκαγιών

Eurokinissi

Η «ανεξάρτητη» επιτροπή, που συστάθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού, έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα για τα «βαθύτερα» αίτια των δασικών πυρκαγιών και υπαίθρου.

Στο πόρισμα υπάρχουν διαπιστώσεις σχετικά με την έλλειψη Κτηματολογίου και Δασολογίου, το δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο, την «αξιοποίηση» των πυρκαγιών στα δάση και την ύπαιθρο, για τη διεκδίκηση - καταπάτηση πολλών δασών και δασικών εκτάσεων, με σκοπό την αλλαγή χρήσης, την ερήμωση των αγροτικών περιοχών. Επισημαίνεται στο πόρισμα ότι η κατάσταση χειροτέρεψε από τον διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή. Επίσης, διαπιστώνονται τα διαχρονικά, υπαρκτά προβλήματα οργάνωσης, εκπαίδευσης, συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων στα δασικά οικοσυστήματα. Το πόρισμα εγκωμιάζει την «αποτελεσματικότητα» σε επίπεδο προστασίας των ιδιωτικών δασών σε άλλες χώρες. Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο αμφισβητείται ο δημόσιος χαρακτήρας των δασικών οικοσυστημάτων στη χώρα μας. Ενθαρρύνονται η διατήρηση της εποχικότητας ως σχέσης εργασίας για τη δασοπυρόσβεση, η επέκταση των εθελοντικών υπηρεσιών με ευθύνη των δήμων.

Για όλα τα παραπάνω, η επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός νέου φορέα, ο οποίος θα υλοποιεί ένα ενιαίο πλαίσιο διαχείρισης των πυρκαγιών, ως επιστημονικός - συμβουλευτικός οργανισμός σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα των πυρκαγιών και της πολιτικής προστασίας.

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένως αποκαλύψει τις μεγάλες ευθύνες, τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τη διατήρηση του αντιδασικού - νομοθετικού πλαισίου. Τη συρρίκνωση των δαπανών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σχετικά με τη συνολική διαχείριση, την πρόληψη και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από τις πυρκαγιές, όπως η Δασική Υπηρεσία, το Πυροσβεστικό Σώμα κ.ά. Για τον σκοπό αυτό, το ΚΚΕ και στην πρόσφατη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος κατέθεσε προτάσεις για την προστασία των δημόσιων εκτάσεων σε ορεινούς όγκους.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η επιτροπή στο πόρισμά της δεν αναδεικνύει τη βασική αιτία εκδήλωσης ανάλογων φαινομένων. Αυτή δεν είναι άλλη από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η δασική γη και η γη γενικότερα είναι εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για το κατασκευαστικό, ενεργειακό, αγροτικό και τουριστικό κεφάλαιο.

Μόνο με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και την κατοχύρωση της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, στη γη, στα δασικά οικοσυστήματα, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το ΚΚΕ πρέπει να βγει ενισχυμένο σε όλες τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.


Μιχάλης ΜΙΧΑΗΛ
Ανθυποπυραγός Πυροσβεστικού Σώματος ε.α.,υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο ίδιο έργο θεατές (2021-06-05 00:00:00.0)
Ο λαός να πάρει στα χέρια του την υπόθεση προστασίας των δασών παλεύοντας για ριζική αλλαγή πολιτικής (2018-05-12 00:00:00.0)
Ο πραγματικός εχθρός του δάσους (2010-06-06 00:00:00.0)
Γιατί είναι αναγκαίος ο δημόσιος ενιαίος φορέας (2009-08-30 00:00:00.0)
Η Θέση του ΚΚΕ για τα Δάση (2009-08-24 00:00:00.0)
ΔΑΣΟΚΤΟΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (1997-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ