Παρασκευή 19 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Κλιμακώνουν την επιθετικότητα κατά της Κούβας

Ο Τζ. Μπόλτον, με «πλάτη» το έμβλημα των μισθοφόρων του Κόλπου των Χοίρων, «ξερνάει» αντικομμουνισμό

Copyright 2019 The Associated

Ο Τζ. Μπόλτον, με «πλάτη» το έμβλημα των μισθοφόρων του Κόλπου των Χοίρων, «ξερνάει» αντικομμουνισμό
Μέσα σε ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα, ο σύμβουλος Ασφαλείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, από την έδρα των μισθοφόρων του Μαϊάμι, όπου συντρίφτηκαν σε 72 ώρες από την Κουβανική Επανάσταση στον Κόλπο των Χοίρων, πριν 58 χρόνια τον Απρίλη του 1961, εξήγγειλε την Τετάρτη το βράδυ (ώρα Ελλάδας) νέα μέτρα οικονομικών κυρώσεων κατά της Κούβας που μαζί με την Βενεζουέλα και την Νικαράγουα εμφάνισε ως «τρόικα της τυραννίας». Τα μέτρα που ανακοίνωσε, εντάσσονται και στον εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ, τον Καναδά, την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις, μονοπωλιακοί όμιλοι των οποίων δραστηριοποιούνται σε χώρες της περιοχής.

Καταρχήν επιβεβαίωσε προηγούμενες ανακοινώσεις ότι ενεργοποιείται το λεγόμενο 3ο κεφάλαιο του νόμου του αποκλεισμού της Κούβας, Χελμς - Μπάρτον, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε Αμερικανούς πολίτες ή επιχειρήσεις να διεκδικήσουν δικαστικά περιουσιακά στοιχεία και αποζημιώσεις από επιχειρήσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητα στην Κούβα σε εδάφη που κρατικοποιήθηκαν από την Κουβανική Επανάσταση. Αυτό φυσικά θίγει μονοπώλια του Καναδά (εκτός των άλλων με ιδιαίτερη δραστηριότητα στην εξορυκτική βιομηχανία του νικελίου) και χωρών της ΕΕ, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Βρετανία (στον τουρισμό και αλλού). Γι' αυτό και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τις ηγεσίες Καναδά, ΕΕ, Ισπανίας, Ρωσίας κ.λπ., που τόσο στην Κούβα όσο και στη Βενεζουέλα επιχειρήσεις τους έχουν συμφέροντα. Η ΕΕ, και με αφορμή τα μέτρα κατά της Κούβας, αλλά όχι μόνο, απειλεί να επιβάλει δασμούς σε πάρα πολλά προϊόντα από τις ΗΠΑ.

Ο Μπόλτον ανακοίνωσε παραπέρα περιορισμούς στα ταξίδια στην Κούβα, καταργώντας τις διευκολύνσεις που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία με άλλη τακτική είχε τον ίδιο στόχο, δηλαδή την ανατροπή των κατακτήσεων της Κουβανικής Επανάστασης. Σημείωσε ότι θα επιτρέπονται μόνο τα ταξίδια από Αμερικανοκουβανούς, όπως και ότι θα περιοριστεί το ύψος του ποσού που μπορεί να στέλνεται ως έμβασμα (σε 1.000 δολάρια κάθε τρεις μήνες). Επίσης, «θα σκληρύνουν τα μέτρα για να μην μπορεί η Κούβα να συνδράμει το καθεστώς της Βενεζουέλας του Νικολάς Μαδούρο», αναφέροντας ότι στη «μαύρη λίστα» των 35 πλοίων που μεταφέρουν βενεζουελάνικο πετρέλαιο προς την Κούβα, θα προστεθούν και άλλα. Ανακοίνωσε ακόμα μέτρα κατά της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας και της κυβέρνησης της Νικαράγουας. Σε ένα γεμάτο μίσος λόγο δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί το αναχρονιστικό «δόγμα Μονρόε».

Σε εκτενή ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της Κούβας καταγγέλει την επιθετική πολιτική και σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Δύο μέρες πριν τον γιορτασμό της 58ης επετείου από τη νίκη της στην παραλία Χιρόν, ιστορική τοποθεσία στην εθνική μας γεωγραφία, όπου οι μισθοφορικές δυνάμεις στηριζόμενες από τον ιμπεριαλισμό ηττήθηκαν παταγωδώς, η Κουβανική Επανάσταση διατρανώνει την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει την επιθετική κλιμάκωση των ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ