Σάββατο 20 Απρίλη 2019 - Κυριακή 21 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Με καθολική συμμετοχή η απεργία στο εργοτάξιο στο Φάληρο

Ενα αποφασιστικό βήμα για να επιβάλουν τα δίκαια αιτήματά τους για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, τήρηση του νόμιμου ωραρίου, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους, έκαναν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, με την 24ωρη απεργία τους την Παρασκευή.

Με την καθολική τους συμμετοχή στην απεργία αλλά και με τη μαζική τους παρουσία από τα ξημερώματα στο εργοτάξιο για την περιφρούρησή της, οι εργαζόμενοι υλοποίησαν την απόφαση που έλαβαν σε Γενική Συνέλευση την περασμένη Τετάρτη.

Παράλληλα, δημιούργησαν σωματειακή επιτροπή, βάζοντας τις βάσεις για να δώσουν από καλύτερες θέσεις τις μάχες του επόμενου διαστήματος.

«Δεν δεχόμαστε να μας ξεζουμίζουν οι εργοδότες, να δουλεύουμε ατέλειωτες υπερωρίες, νύχτες και Σαββατοκύριακα, για να κερδίζουν από τον ιδρώτα και το αίμα μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Στο συγκεκριμένο έργο, που είναι και το μεγαλύτερο σε εξέλιξη στην Αττική, επικρατούν συνθήκες εντατικοποίησης. Οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν Σάββατα και Κυριακές, ενώ οι υπερωρίες «σπάνε τα κοντέρ», έχοντας ήδη ξεπεράσει τα προβλεπόμενα όρια.

Τη μέρα της κινητοποίησης, μετά από αίτημα του Συνδικάτου έγινε συνάντηση με τους εργοδότες, την ανάδοχο εταιρεία και όλους τους υπεργολάβους. Οι ίδιοι που πριν από δυο μέρες είχαν αρνηθεί να προσέλθουν σε συνάντηση ή εμφανίστηκαν για να απαντήσουν με μισόλογα στους εργαζόμενους, αναγκάστηκαν την Παρασκευή κάτω από την πίεση της καθολικής συμμετοχής στην απεργία να δεχθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία δεσμεύτηκε να σταματήσουν οι υπερωρίες και η δουλειά τις Κυριακές. Οσον αφορά την εργασία τα Σάββατα, αυτή θα μπορεί να γίνεται όταν συντρέχουν λόγοι ασφαλείας, με ανώτατο όριο το 30% των εργαζομένων και προϋπόθεση τη νόμιμη προσαύξηση της αμοιβής αλλά και τη συγκατάθεση κάθε εργαζόμενου να εργαστεί τη συγκεκριμένη μέρα. Τέλος, μια σειρά παραβιάσεων των μέτρων ασφαλείας που διαπιστώθηκαν σε έλεγχο τις προηγούμενες μέρες έχουν αντιμετωπιστεί, όπως η απουσία περίφραξης και σήμανσης σε φρεάτια, η έλλειψη κουπαστών κ.ά.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες σε νέα παρέμβαση στο εργοτάξιο, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για τις εξελίξεις και τα πρώτα αποτελέσματα του αγώνα τους, αλλά και να συζητήσουν για τη συμμετοχή τους στην απεργία και τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς. «Η μάχη δεν τελειώνει εδώ, συνεχίζεται. Από την επόμενη μέρα, για την εφαρμογή των όσων πετύχαμε. Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και για να ανοίξει ο δρόμος που θα βάζει μπροστά τις δικές μας ανάγκες», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους και την απεργία τους εξέφρασε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στηρίζοντας τα αιτήματά τους, τον αγώνα τους για δουλειά «με αξιοπρεπή ωράρια, με ανθρώπινους όρους εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ