Σάββατο 20 Απρίλη 2019 - Κυριακή 21 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα μέτρα κατά Κούβας και Βενεζουέλας

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κλιμακώνουν τις απειλές και τις πιέσεις κατά της Βενεζουέλας και της Κούβας, για την οποία δηλώνουν ότι πρέπει να τιμωρηθεί παραπέρα επειδή στηρίζει το «δικτατορικό καθεστώς της Βενεζουέλας». Στις αρχές της βδομάδας ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του λεγόμενου 3ου κεφαλαίου του νόμου του αποκλεισμού της Κούβας, Χελμς - Μπάρτον, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε Αμερικανούς πολίτες ή επιχειρήσεις να διεκδικήσουν, δικαστικά, περιουσιακά στοιχεία και αποζημιώσεις από επιχειρήσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητα στην Κούβα σε εδάφη που κρατικοποιήθηκαν από την Κουβανική Επανάσταση. Το ίδιο επανέλαβε την Τετάρτη ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος Ασφαλείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μιλώντας με αντικομμουνιστική υστερία στη «φωλιά» της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι, στην Ενωση των μισθοφόρων του Κόλπου των Χοίρων, εκεί όπου συντρίφτηκαν σε 72 ώρες από την Κουβανική Επανάσταση με ηγέτη τον Φιντέλ Κάστρο.

Βεβαίως, αυτού του είδους τα μέτρα - διεκδικήσεις εντάσσονται στον εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Καναδά, Κίνα, Ρωσία και άλλες δυνάμεις, μονοπωλιακοί όμιλοι των οποίων δραστηριοποιούνται σε χώρες της περιοχής. Γι' αυτό και οι ηγεσίες τους αντέδρασαν, με την ΕΕ να δηλώνει ότι αν θιγούν επιχειρήσεις χωρών της ΕΕ θα υπάρξουν αντίμετρα και γενικευμένοι δασμοί σε πολλά αμερικανικά προϊόντα.

Ταυτόχρονα, η αμερικανική κυβέρνηση μέσω του Τζ. Μπόλτον ανακοίνωσε παραπέρα περιορισμούς στα ταξίδια στην Κούβα, που θα επιτρέπονται μόνο για Αμερικανο-κουβανούς, ενώ τα εμβάσματα θα επιτρέπονται έως τα 1.000 δολάρια κάθε τρεις μήνες. Μέτρα ανακοινώθηκαν και για πλοία που μεταφέρουν βενεζουελάνικο πετρέλαιο στην Κούβα, όπως και κατά της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας και της κυβέρνησης της Νικαράγουας.

Την κλιμάκωση της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ καταδίκασαν τόσο η κυβέρνηση της Κούβας όσο και αυτή της Βενεζουέλας. Επίσης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης, όπου σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Απαιτούμε την άρση του αποκλεισμού της Κούβας, που εδώ και σχεδόν 60 χρόνια επιδιώκει να γονατίσει τον ηρωικό κουβανικό λαό, και την κατάργηση του νόμου "Χελμς - Μπάρτον" που σφίγγει τον οικονομικό αποκλεισμό του Νησιού.

Η ΕΕ συμμετέχει χρόνια τώρα στην αντικομμουνιστική σταυροφορία ενάντια στην Κούβα, έχει στηρίξει δεκάδες μέτρα ενάντια στην Κούβα από κοινού με τις ΗΠΑ. Η αντίθεσή της στην εφαρμογή του νόμου "Χελμς - Μπάρτον" αφορά αποκλειστικά την υπεράσπιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και όχι τα συμφέροντα του κουβανικού λαού.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους λαούς της Κούβας, στους άλλους λαούς της Λατινικής Αμερικής, όπως των Βενεζουέλας και Νικαράγουας, που έρχονται αντιμέτωποι με την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ