Πέμπτη 25 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι αμυγδαλοπαραγωγοί για τις καταστροφές από τον παγετό

Θολές υποσχέσεις και... «συμπάθεια» από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Πάτημα για να μην αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς αναζητεί η διοίκηση του ΕΛΓΑ...

Eurokinissi

Πάτημα για να μην αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς αναζητεί η διοίκηση του ΕΛΓΑ...
Στη θολή υπόσχεση πως «είναι ανοιχτό» το ζήτημα ο ΕΛΓΑ να εξετάσει την περίπτωση αποζημίωσης για τις καταστροφές από τον παγετό και στις συνήθεις δηλώσεις «συμπάθειας» προς τους παραγωγούς που θα μείνουν χωρίς εισόδημα κατέφυγε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης, στη συνάντηση που είχε με αμυγδαλοπαραγωγούς των δήμων Τεμπών, Ελασσόνας, Αγιάς, Κιλελέρ του νομού Λάρισας και Ρήγα Φεραίου του νομού Μαγνησίας, στην οποία συμμετείχε και ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ).

Να σημειωθεί ότι ο ΕΛΓΑ, όπως φαίνεται και από σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου του, επιχειρεί να περάσει τη θέση ότι το ζημιογόνο αίτιο της καταστροφής της αμυγδαλοπαραγωγής δεν είναι ο παγετός, αλλά ότι η ζημιά οφείλεται στην ακαρπία, που δεν αναγνωρίζεται ως ζημιογόνο αίτιο από τον κανονισμό του, κι έτσι να βρει το πάτημα για να μην αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς.

Επιβεβαιώνεται η επιτακτική ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο παγετός είναι το ζημιογόνο αίτιο που κατέστρεψε τη φετινή παραγωγή, έχει καταγραφεί και πρέπει οι αμυγδαλοπαραγωγοί να αποζημιωθούν», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΝΛ, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση - όπως και για «αποζημίωση» μέσω ΠΣΕΑ ή για ενίσχυση μέσω του «de minimis», που σημαίνει επί της ουσίας κάποια ψίχουλα μετά από χρόνια, και χωρίς να δοθούν σε όλους τους παραγωγούς - «δεν κρίνεται αποδεκτή».

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι και από αυτή τη συνάντηση προκύπτει επιτακτικά η αναγκαιότητα αλλαγής του απαράδεκτου κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο για όλα τα ζημιογόνα αίτια από φυσικούς κινδύνους και νόσους, θέμα που θέτει εδώ και χρόνια το αγροτικό κίνημα, χωρίς ανταπόκριση από τις κυβερνήσεις. Τονίζει ακόμα ότι αυτό πρέπει να γίνει χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση των ήδη υπέρογκων και δυσβάσταχτων ασφαλιστικών εισφορών, ούτε και με επιπλέον ασφάλιστρα στους αγρότες και κτηνοτρόφους για να συμπεριληφθούν όλα τα ζημιογόνα αίτια στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, όπως έχει σκοπό να κάνει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, η ΕΟΑΣΝΛ απαιτεί για τους πληγέντες αμυγδαλοπαραγωγούς: Αμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις για τον παγετό και γρήγορες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, και όχι μετά από 8 - 10 μήνες, όπως το συνηθίζει. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση ώσπου να δοθούν οι αποζημιώσεις. «Πάγωμα» των δανειακών υποχρεώσεων των αμυγδαλοπαραγωγών, των εισφορών τους σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, ΔΟΥ, των λογαριασμών της ΔΕΗ, απαλλαγή από κάθε είδους χαράτσια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ (2017-09-06 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στην Αθήνα για πλήρεις αποζημιώσεις (2017-09-05 00:00:00.0)
Συσκέψεις για τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα (2017-09-01 00:00:00.0)
Ολοκληρωτικές καταστροφές από τον παγετό (2015-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ