Παρασκευή 3 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
TOYΡΚΙΑ
Κάλεσμα Ερντογάν για «Τουρκική Συμμαχία»

Το ΑΚΡ υπερασπίζεται τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στις ενδοαστικές διεργασίες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο ηγέτης του ΑΚΡ και Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε και χτες το κάλεσμά του για τη συγκρότηση μιας μεγάλης «Τουρκικής Συμμαχίας», που είχε πρωτοαπευθύνει λίγες μέρες μετά τις τοπικές εκλογές της 31ης Μάρτη, στις οποίες το κόμμα του μέτρησε σημαντικές απώλειες.

Μιλώντας σε συνάντηση επιχειρηματιών, ο Ερντογάν κάλεσε σε συστράτευση για την επίλυση των «βασικών προβλημάτων» της χώρας και υποστήριξε ότι «θα επιμείνουμε να παλεύουμε διατηρώντας την πίστη, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Ψάξαμε τρόπους για να υιοθετήσουμε τα ιδανικά της συνένωσης όλων των 82 εκατομμυρίων συμπολιτών μας στο όνομα της "Συμμαχίας της Τουρκίας"».

Το νέο του κάλεσμα προκάλεσε πάντως την αντίδραση του ηγέτη του (συνεργαζόμενου με το ΑΚΡ) εθνικιστικού MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που αναφερόμενος στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και την «υπεράσπιση της χώρας», είπε ότι «αυτή παραμένει για μας η βασική επιλογή, ο εθνικός και στρατηγικός μας στόχος... Αναμφισβήτητα δεν χρειάζονται άλλες συμμαχίες». Θυμίζουμε ότι το ΜΗΡ συνεργάστηκε με το ΑΚΡ και στις περσινές προεδρικές εκλογές αλλά και στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, μέσα από την εκλογική συνεργασία «Λαϊκή Συμμαχία».

Πάντως, το κάλεσμα Ερντογάν περί συγκρότησης «Συμμαχίας της Τουρκίας» έχει πυροδοτήσει διάφορα σενάρια για την πορεία που μπορεί να πάρουν οι ενδοαστικές διεργασίες στη γειτονική χώρα. Αντιπολιτευτικές εφημερίδες ισχυρίζονται ότι η ηγεσία Ερντογάν εξετάζει ακόμα και τον σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει διαφωνίες που μεγαλώνουν και εντός του ΑΚΡ, για χειρισμούς ειδικά σε ζητήματα εξωτερικής αλλά και οικονομικής πολιτικής. Οι ίδιες πηγές μάλιστα επικαλούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ρεπουμπλικανικό CHP (εντός του οποίου επίσης μεγαλώνουν διάφορες αντιθέσεις) ήδη ξεκίνησε παζάρια με το ΑΚΡ, ζητώντας αλλαγές που θα διευρύνουν τις αρμοδιότητες του κοινοβουλίου.

Στο μεταξύ, Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν 32 έρευνες για παρατυπίες που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη στις εκλογές της 31ης Μάρτη. Η συνεργασία ΑΚΡ και ΜΗΡ έχει ζητήσει επανάληψη των εκλογών, ωστόσο η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή δεν έχει εκδώσει οριστική απόφαση. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και την επίσημη ανακήρυξη του Εκρέμ Ιμάμογλου στη δημαρχία (με τη στήριξη του CHP), το ΑΚΡ έχει ρίξει τους τόνους για την υπόθεση, σε αντίθεση με το ΜΗΡ.

Κατά τ' άλλα, ο Ερντογάν προανήγγειλε νέα παρέμβαση για μείωση επιτοκίων, μιλώντας για «μάχη» που πρέπει να δοθεί «απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να παγιδεύσουν την Τουρκία στη συνωμοσία συναλλαγματικών ισοτιμιών, επιτοκίων και πληθωρισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ