Παρασκευή 3 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Περιοδεία Μέρκελ για «αντιτρομοκρατία και επενδύσεις»

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ - ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Την αξιοποίηση της δράσης τρομοκρατικών οργανώσεων σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, ώστε να ανοίξει περισσότερο τον δρόμο για τα γερμανικά μονοπώλια κάθε λογής και να εξασφαλίσει τη διατήρηση της εκεί δράσης γερμανικών στρατευμάτων στο πλαίσιο «ειρηνευτικών» αποστολών του ΟΗΕ και της ΕΕ, συνεχίζει η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ολοκληρώνοντας σήμερα τη δεύτερη (από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου) περιοδεία σε χώρες της περιοχής.

Η Μέρκελ ξεκίνησε την τριήμερη περιοδεία από την Μπουρκίνα Φάσο, όπου συναντήθηκε το βράδυ της Τετάρτης με τον 62χρονο Πρόεδρο της δυτικοαφρικανικής χώρας, Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ. Η Μέρκελ ανακοίνωσε τη χορήγηση 20 εκατομμυρίων δολαρίων στην Μπουρκίνα Φάσο και άλλα 35 εκατομμύρια δολάρια στον γειτονικό Νίγηρα για την ενίσχυση των «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της αστυνομίας και την ενθάρρυνση επενδύσεων και έργων ανάπτυξης από ιδιωτικές γερμανικές εταιρείες στις συγκεκριμένες χώρες. Χτες, μετέβη στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο, όπου συνάντησε την πολιτική ηγεσία της χώρας, συζητώντας την «αντιτρομοκρατική» ατζέντα που προωθεί η Γερμανία στην περιοχή. Ακολούθως μετέβη στο βόρειο τμήμα, όπου υπάρχει η βάση 850 Γερμανών στρατιωτών που υπηρετούν στο πλαίσιο αποστολών του ΟΗΕ και της ΕΕ, αναγγέλλοντας «βοήθεια» 60 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της υπό συγκρότησης αντιτρομοκρατικής αποστολής πέντε χωρών της Δυτικής Αφρικής, που είναι γνωστή ως «G5 Sahel». Η συγκεκριμένη ένοπλη αντιτρομοκρατική δύναμη έχει αποφασιστεί από το 2014. Υποτίθεται πως θα απαρτίζεται από περίπου 5.000 στρατιώτες από την Μπουρκίνα Φάσο, τον Νίγηρα, το Μάλι, τη Μαυριτανία και το Τσαντ.

Σήμερα η Μέρκελ ολοκληρώνει την περιοδεία της στον Νίγηρα, όπου μεταξύ άλλων θα επισκεφτεί καταφύγιο γυναικών, και αργότερα θα επιστρέψει στη Γερμανία.

Τα τελευταία χρόνια, δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αλλά και ανταγωνιστές τους όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Μαλαισία κ.ά. έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην αφρικανική ήπειρο, καθώς, πέρα από τον τεράστιο φυσικό και ορυκτό πλούτο χωρών της περιοχής, δημιουργούνται συνθήκες για νέες αγορές αλλά και για νεαρό, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό. Το ενδιαφέρον δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών, όπως η Γερμανία, για την Αφρική πυροδοτείται και από τις αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η βαθιά εκμετάλλευση λαϊκών στρωμάτων αφρικανικών χωρών από ξένα και ντόπια μονοπώλια. Δεν είναι τυχαίο πως το 2017, που η Γερμανία είχε την προεδρία των 20 πιο πλούσιων καπιταλιστικών χωρών (G20), είχε θέσει ως προτεραιότητα την Αφρική, πραγματοποιώντας στη συνέχεια τον περασμένο Αύγουστο και φέτος τον Μάη περιοδείες στην υποσαχάρια Αφρική, ώστε να εξασφαλίσει μεταξύ άλλων προνομιακή θέση για τα γερμανικά μονοπώλια στο πλαίσιο του οξυμένου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ