Τρίτη 7 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Αντιμέτωποι με απόλυση συμβασιούχοι στο πρόγραμμα «μακροχρόνια ανέργων»

Αντιμέτωποι με την απόλυση μέσα στις επόμενες μέρες είναι περίπου 20 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ («απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55 - 67 ετών»), με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ενός έτους και δυνατότητα παράτασης για άλλο ένα έως δύο έτη.

Ενα χρόνο μετά την πρόσληψή τους και λίγες ημέρες πριν τη λήξη του πρώτου δωδεκαμήνου, εν μέσω εορτών και αδειών, με ελαχιστοποίηση της δυνατότητας εκδήλωσης όποιας αντίδρασης, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται, γιατί τελικά το ΠΓΝΙ δεν εντάχθηκε ποτέ στο παραπάνω πρόγραμμα (έγγραφο αρ. πρωτ. 5247/15-4-2019 του ΟΑΕΔ)!

Οπως επισημαίνουν σε επιστολή τους οι εργαζόμενοι, καλούνται να δεχθούν σιωπηρά την αποχώρησή τους στις 15 Μάη από την εργασία που κλήθηκαν να προσφέρουν «μετά από επιλογή - συνέντευξη του ίδιου του ΠΓΝΙ, σε θέσεις διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, στερώντας μας την παράταση της σύμβασης για ένα χρόνο, όπως αυτή ορίζεται από το ίδιο το πρόγραμμα. Παράταση για την οποία πληρούμε τις προϋποθέσεις του νόμου και στην οποία υπολογίζαμε εξαρχής (... ) Μας αφήσανε να "βράζουμε" στην αγωνία και 22 Απρίλη, εν μέσω Μεγάλης Βδομάδας, ο ΟΑΕΔ έστειλε στο ΠΓΝΙ την απόφαση ανάκλησης της ένταξής του στο εν λόγω πρόγραμμα, έναν ολόκληρο χρόνο μετά την πρόσληψή μας. Χρειάστηκε παρέμβαση του ΠΑΜΕ για να μάθουμε την ύπαρξη του εγγράφου του ΟΑΕΔ που μας πετά στο δρόμο και να αποκτήσουμε συνολική και σαφή εικόνα για τις μεθοδεύσεις εις βάρος μας (...) Μετά από αυτό μάθαμε επίσης ότι το ΠΓΝΙ γνώριζε από τον πρώτο κιόλας μήνα την παράνομη ένταξή του στο πρόγραμμα (...) ενώ μετά το 1ο τρίμηνο το ΠΓΝΙ δεν εισέπραξε το 50% της χρηματοδότησης, όπως προβλεπόταν από το πρόγραμμα».

Να σημειωθεί ότι και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δουλεύουν σ' ένα νοσοκομείο με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού... Και ενώ ανέμεναν την παράταση των συμβάσεών τους, τελικά θα αναλωθεί και η μοριοδότησή τους από την κάρτα ανεργίας λόγω της δωδεκάμηνης απασχόλησης και δεν θα μπορούν επομένως να συμμετέχουν σε κανένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ή σε προκηρύξεις του λοιπού επικουρικού προσωπικού. Τέλος, και λόγω της ηλικίας τους, οι εργαζόμενοι αυτοί είναι οι λιγότερο «επιλέξιμοι» για να προληφθούν μέσω προγράμματος από κάποια επιχείρηση. Η εξέλιξη αυτή έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τη δυνατότητα κάλυψης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησής τους.

Το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Υγείας, απαιτώντας να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους και συνολικά τα εργασιακά τους δικαιώματα, με ανανέωση των συμβάσεων έως τη δημιουργία των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ