Τρίτη 7 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Καταγγελία για την ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους στα κρατικά ΜΜΕ

«Η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια την αντεργατική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και στους δημοσιογράφους των κρατικών ΜΜΕ, καταργώντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για ΣΣΕ», έχοντας τη στήριξη των πλειοψηφιών στα συνδικαλιστικά όργανα, υπογραμμίζει η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), με αφορμή την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τους μισθούς των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ, δημοτικά ΜΜΕ, Γραφεία Τύπου υπουργείων, δημοσίων οργανισμών κ.λπ.).

Απαντώντας στους ισχυρισμούς για αύξηση στο πρώτο κλιμάκιο του μισθού, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» σημειώνει πως η ΚΥΑ:

-- «Δεν επαναφέρει τον 13ο και τον 14ο μισθό, που έχουν κοπεί με μνημονιακό νόμο στο όνομα της μείωσης των δαπανών του δημόσιου τομέα, που τον πληρώνουν συνολικά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Αυτό είναι μόνιμη απώλεια για τους δημοσιογράφους.

-- Η διάρκεια του μισθού του πρώτου κλιμακίου με βάση την ΚΥΑ έχει διάρκεια πέντε χρόνια. Τέρμα λοιπόν οι αυξήσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ουσιαστικά θα εξανεμιστεί γρήγορα το όποιο όφελος από τις αυξήσεις.

-- Τα όποια επιδόματα δίνονται, δεν υπολογίζονται με βάση το ύψος των μισθών, αποδεσμεύονται απ' αυτούς, άρα δεν αυξάνονται, με εξαίρεση τα κλιμάκια προϋπηρεσίας. Και εδώ υπάρχει χασούρα».

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά ότι «δεν μπορεί να συζητιέται και να υπογράφεται για να ισχύσει μια ΣΣΕ που δεν περιλαμβάνει όλους τους όρους που καθορίζουν τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των δημοσιογράφων στα κρατικά ΜΜΕ, με πρώτα απ' όλα τα μισθολογικά, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να καθορίζονται όλα αυτά με ΚΥΑ. Οι μισθοί των εργαζομένων και ό,τι άλλο απορρέει απ' αυτούς, όπως και όλα τα ζητήματα - δικαιώματα που περιλαμβάνει μια ΣΣΕ, πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων και βεβαίως η διεκδίκησή τους να γίνεται υπόθεση πάλης των ιδίων των εργαζομένων, με επικεφαλής τα σωματεία τους, μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες».

Σε αυτήν τη βάση, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» τονίζει ότι η διεκδικητική πάλη στον κλάδο «χρειάζεται να οργανωθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους, από τα κάτω, να αποτελέσει δική τους υπόθεση, μακριά από "αναθέσεις" και "εργολαβίες" σε πλειοψηφίες που ξεπουλούν τα δικαιώματά μας για την ευρωστία των αφεντικών. Με συζήτηση, οργάνωση και διεκδίκηση σε κάθε χώρο δουλειάς από κοινού όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ