Τρίτη 7 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΥΡΝΑΒΟΣ - ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αντιμέτωποι με τις ζημιές από το χαλάζι οι παραγωγοί

Φιέστα χαρακτηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Δαμασίου και Αργυροπουλίου - Λυγαριάς τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της περασμένης βδομάδας με θέμα τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή της περιοχής από το χαλάζι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία παρευρέθηκαν, μετά από σχετική πρόσκληση του δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θ. Κουρεμπές.

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι άδραξαν την ευκαιρία να δώσουν υποσχέσεις στους πληγέντες παραγωγούς, όπως για πάγωμα των δανειακών οφειλών από την Τράπεζα Πειραιώς και ρυθμίσεις οφειλών στη ΔΕΗ.

Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων, από την πλευρά τους, έθεσαν στη σύσκεψη το αίτημα του αγροτικού κινήματος ο ΕΛΓΑ να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή αλλά και στο κεφάλαιο, για όλα τα ζημιογόνα αίτια, χωρίς καμιά περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς επίσης να μη γίνεται η πληρωμή των αποζημιώσεων σε δόσεις και σε βάθος χρόνου από τα ταμεία του ΕΛΓΑ, αλλά να καταβάλλεται από την αρχή στο 100%, όπως καταβάλλονται τα ασφάλιστρα από τους πληγέντες παραγωγούς στην ακριβή ημερομηνία εξόφλησης.

Για το θέμα του ΕΛΓΑ ο υφυπουργός δεν απάντησε, ενώ σχετικά με το αίτημα για πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών και κάθε μορφής χαρατσιών η απάντηση ήταν ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει η περιοχή να χαρακτηριστεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, πράγμα το οποίο όμως - όπως ισχυρίστηκαν και ο Β. Κόκκαλης και ο δήμαρχος Τυρνάβου - δεν ισχύει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ενεργήσει κατάλληλα το υπουργείο Οικονομικών.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων τονίζει: «Χρειάζεται πολιτική βούληση και θέληση για να υπάρξει πραγματική και ουσιαστική βοήθεια στους πληγέντες αγρότες και από τον ΕΛΓΑ αλλά και από το υπουργείο Οικονομικών. Ζητούμε να βγουν άμεσα οι εκτιμήσεις και να δοθούν τάχιστα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς. Τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Από λόγια και κυβερνητικές συσκέψεις χορτάσαμε. Μόνο με πράξεις θα πειστούμε. Καλούμε τους συναδέλφους μας σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας».

Νέο πλήγμα στην Αγιά

Στο μεταξύ, για τρίτη φορά τις τελευταίες δυο βδομάδες σφοδρή χαλαζόπτωση προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε παραγωγούς της επαρχίας Αγιάς, ιδιαίτερα στα κεράσια, που ήταν στο στάδιο της συγκομιδής, καθώς και στα μήλα.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας σημειώνει:

«Δημιουργείται σοβαρό ζήτημα επιβίωσης για τους παραγωγούς, καθώς είχαν πραγματοποιήσει όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες και τη στιγμή που ήταν έτοιμοι να μαζέψουν την παραγωγή κερασιών και να έχουν εισόδημα μένουν με άδεια χέρια.

Επιβάλλεται και διεκδικούμε άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών και γρήγορα να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς, καθώς ο ΕΛΓΑ αργεί χαρακτηριστικά (10 - 12 μήνες) να δώσει τις αποζημιώσεις.

Οι αγρότες της επαρχίας που επλήγησαν από το χαλάζι δεν έχουν άλλους πόρους διαβίωσης εκτός της παραγωγής, που σήμερα έχει υποστεί σε κάποιες περιπτώσεις ολοκληρωτική καταστροφή.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να παγώσει τις δανειακές υποχρεώσεις τους και να μην πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές και τα διάφορα χαράτσια, μέχρι τουλάχιστον να αποζημιωθούν για να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδά τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ