Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Προσκύνημα στο Λαζαρέτο Κέρκυρας

Μαζική - αγωνιστική ήταν η συμμετοχή στην εκδήλωση στο Λαζαρέτο
Μαζική - αγωνιστική ήταν η συμμετοχή στην εκδήλωση στο Λαζαρέτο
Εκδρομή - προσκύνημα στο μαρτυρικό νησάκι Λαζαρέτο της Κέρκυρας, πραγματοποίησαν και φέτος τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ, το Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ με τη συμμετοχή κι άλλων ΕΑΜογενών Ενώσεων, από τις 19 ως τις 22 Οκτώβρη, για να τιμήσουν τη μνήμη αυτών των πατριωτών που έπεσαν από τα δολοφονικά βόλια των κυβερνήσεων της μισαλλοδοξίας, στα χρόνια του Εμφυλίου πολέμου.

Ο δήμαρχος της Κέρκυρας Χρύσανθος Σαρλής και το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως κάθε χρόνο, πρόσφεραν κάθε δυνατή διευκόλυνση στους εκδρομείς, με προσφορά δωρεάν διαμονής και σίτισής τους.

Με οχηματαγωγό οι παραπάνω εκδρομείς, μαζί με εκδρομείς του Σωματείου «Λαζαρέτο», έφτασαν στον τόπο της θυσίας του νησιού, εκεί όπου γίνονταν, σχεδόν καθημερινά, εκτελέσεις αγωνιστών, με ηλικία από 16 έως 45 χρόνων. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, μίλησε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου «Λαζαρέτο» Γιαννίκος, ο οποίος αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της εποχής εκείνης και τις εκτελέσεις των αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

«Ηρθαμε σήμερα εδώ στον τόπο της θυσίας και της δόξας - τόνισε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος των Κεντρικών της ΠΕΑΕΑ Γιάννης Μπότσης - που είναι ποτισμένος από το τίμιο αίμα σας. Εμείς οι Αντιστασιακοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, για να τιμήσουμε την υπέρτατη θυσία σας, όταν πέφτατε πιστοί στα ιδανικά σας, από τα βόλια των συνεργατών των Αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών. Εχουμε χρέος όλοι εμείς να συνεχίσουμε τον αγώνα σας στις καινούργιες συνθήκες που ανοίγονται για την εκπλήρωση αυτών των ιδανικών».

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τους εκπροσώπους των Αντιστασιακών Ενώσεων. Η Χρυσούλα Γκόγκογλου εκπροσωπώντας την ΠΕΑΤΑΘ, χαιρέτισε και κατέθεσε στεφάνι. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση όλοι οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, που βρίσκεται στο κάτω μέρος του φρουρίου, όπου συνεχίστηκε το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Για την ίδρυση του ΕΑΜ μίλησε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Κέρκυρας Κώστας Πηλός τονίζοντας στην ομιλία του, τη μεγάλη σημασία που είχε η δημιουργία του μετώπου, για τον απελευθερωτικό αγώνα του λαού, ενάντια στο φασισμό. Στη συνέχεια ο Σπύρος Διλιντάς, εκ μέρους της Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ, διάβασε την ιδρυτική διακήρυξη του ΕΑΜ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, πολιτικών κομμάτων, Συλλόγων Γυναικών, καθώς και αντιπροσωπείες πολλών Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ