Τετάρτη 8 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η προσπάθεια επέμβασης κλιμακώνεται

Οι εξελίξεις της Βενεζουέλας απασχόλησαν χτες τη συνάντηση της λεγόμενης Διεθνούς Ομάδας Επαφής που πραγματοποιήθηκε στην Κόστα Ρίκα, η οποία έχει δημιουργηθεί από τις χώρες της Κοινότητας της Καραϊβικής (Caricom) Βολιβία, Μεξικό, Εκουαδόρ, Ουρουγουάη και τις χώρες της ΕΕ Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο. Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, ανέλαβε να συνοψίσει τα συμπεράσματα που δείχνουν ένα συμβιβασμό, αφού συμμετέχουν κυβερνήσεις που στηρίζουν τον εκλεγμένο σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, και άλλες - οι περισσότερες - που στηρίζουν τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και ΕΕ, αυτοανακηρυχθέντα Πρόεδρο, Χουάν Γκουαϊδό.

Ετσι, δεν αλλάζει ο στόχος της δήθεν «δημοκρατικής ειρηνικής μετάβασης» που προωθεί η ΕΕ και επί της ουσίας είναι η ιμπεριαλιστική επέμβαση στα εσωτερικά πράγματα της Βενεζουέλας, για την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης, ώστε να προωθηθούν τα συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ και των συμμάχων τους στην περιοχή. Τα οποία συμφέροντα υποχώρησαν τα προηγούμενα χρόνια της σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης, η οποία ευνόησε ανταγωνιστές τους όπως η Ρωσία, η Κίνα κ.ά. με σειρά συμφωνιών στην Ενέργεια και άλλους τομείς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μογκερίνι αναφέρεται στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 30ής Απρίλη, ως «πρόσφατα γεγονότα» που «είναι το αποτέλεσμα της απελπισίας και της έλλειψης ενός πολιτικού ορίζοντα (...) και επιβεβαιώνουν την επείγουσα ανάγκη για μια πολιτική και ειρηνική διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια δημοκρατική λύση της Βενεζουέλας που θα στηρίζεται στο Σύνταγμα». Κατά τ' άλλα γίνονται εκκλήσεις να «αποτραπεί η κλιμάκωση της καταστολής και περισσότερης βίας» και να υπάρξει πολιτικός διάλογος «για μια αξιόπιστη εκλογική διαδικασία». Ακόμα δηλώνεται αντίθεση σε οποιαδήποτε «άρση της ασυλίας των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης» (δηλαδή και αυτών που συμμετείχαν στο πραξικόπημα, ώστε υποτίθεται να μην «εμποδίζεται η πολιτική δράση»).

Κατά τ' άλλα και κάτω από το βάρος του φιάσκου του πραξικοπήματος και της μειούμενης δυναμικής των σχεδίων της αντιδραστικής αντιπολίτευσης του Γκουαϊδό και του καταδικασμένου Λεοπόλντο Λόπες, που έχει βρει καταφύγιο στην ισπανική πρεσβεία στο Καράκας, η Μογκερίνι ανέφερε: «Η λύση πρέπει να είναι βενεζουελάνικη, αλλά η διεθνής κοινότητα πρέπει να διευκολύνει τη λύση. Χωρίς επέμβαση, χωρίς καμία μορφή στρατιωτικής δράσης, αλλά δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να προκύψει μια πολιτική διαδικασία».

Ωστόσο η επέμβαση που συνεχίζει και η ΕΕ είναι κλιμακούμενη. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, δεν αποκλείουν τη στρατιωτική επέμβαση, κίνηση βεβαίως που «ζυγίζουν» ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις που θα φέρει και με δεδομένο ότι η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα αντιδράσει. Ειδικά το παζάρι Ρωσίας και ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστεί με νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ και Μ. Πομπέο στις 14 Μάη στο Σότσι, ενώ δηλώνεται ότι θα επιδιωχθεί και συνάντηση Πούτιν και Τραμπ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανακοινώθηκε χτες η σύλληψη του στρατηγού της Εθνοφρουράς, Ραμόν Μπάλζα Λιότα, του οποίου διερευνάται η συμμετοχή στο πρόσφατο πραξικόπημα, ως συνεργάτη του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, στρατηγού Μανουέλ Κρίστοφερ Φιγκέρα, που έχει διαφύγει εκτός Βενεζουέλας και θεωρείται από τους επικεφαλής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στηρίζει τον πραξικοπηματία Γκουαϊδό (2020-01-23 00:00:00.0)
Συνεχίζει τις πιέσεις κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας (2019-07-17 00:00:00.0)
Απαράδεκτη η αναγνώριση του αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό από την κυβέρνηση της ΝΔ (2019-07-17 00:00:00.0)
Συγχρονισμένοι (2019-05-03 00:00:00.0)
Ούτε μια φορά (2019-05-02 00:00:00.0)
Στηρίζουμε τον αγώνα του λαού της Βενεζουέλας (2019-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ