Τετάρτη 8 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ - ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ «ΗΡΑ - ΓΙΟΥΡΟΥΚΗΣ»
Η κυβέρνηση καθυστερεί αδικαιολόγητα το επίδομα... και κατηγορεί το Εργατικό Κέντρο!

Στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας επιχειρεί να φορτώσει τις ευθύνες του το υπουργείο Εργασίας για την καθυστέρηση της καταβολής του έκτακτου βοηθήματος των 1.000 ευρώ στους απολυμένους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις «Α. ΓΙΟΥΡΟΥΚΗΣ & ΣΙΑ» και «ΗΡΑ ΑΕΒΕ». Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την καταβολή του βοηθήματος δεν μπορούσε να γίνει επειδή το Εργατικό Κέντρο «έχει τροποποιήσει έξι φορές τον αριθμό των δικαιούχων εργαζομένων των δύο συγκεκριμένων εταιρειών».

Απαντώντας στις παραπάνω αιτιάσεις, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) τις χαρακτηρίζει απαράδεκτες δικαιολογίες που θυμίζουν τη λαϊκή παροιμία «όποιος δε θέλει να ζυμώσει, πέντε μέρες κοσκινίζει», καταγγέλλει εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων και απαιτεί άμεση ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΛ, αμέσως μετά το κάψιμο του εργοστασίου της επιχείρησης στη Λάρισα που κατασκεύαζε παιδικά έπιπλα, την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων, έθεσε στο υπουργείο το αίτημα των εργαζομένων που είχαν μείνει στο δρόμο για την καταβολή του βοηθήματος, στέλνοντας στις 10/1/2019 κατάσταση με τα ονόματα των εργαζομένων που είχαν απολυθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Στην πορεία, όμως, επειδή απολύονταν σταδιακά κι άλλοι εργαζόμενοι, αναγκάστηκε να στέλνει κάθε φορά που συνέβαινε αυτό νέες καταστάσεις, δηλώνοντας τα ονόματα των απολυμένων που προσθέτονταν. Μάλιστα, στις 16/1 είχε ζητήσει και το ίδιο το υπουργείο νέα, πιο αναλυτική κατάσταση, με βάση τα δύο διαφορετικά ΑΦΜ που είχε ο ίδιος ο εργοδότης, ώστε να διευκρινιστεί πού ανήκε τυπικά ο κάθε εργαζόμενος.

Αλλες οι σκοπιμότητες πίσω από τη μεγάλη καθυστέρηση

«Εάν το υπουργείο "δεν κρατιόταν" και "έκαψε τα φρένα" για να υπογράψει την ΚΥΑ και να πάρουν το επίδομα οι συνάδελφοι», σημειώνει το ΕΚΛ, «γιατί δεν το έκανε εδώ και 3 και πλέον μήνες (17/1) όπου μέχρι τότε το είχαν αιτηθεί οι 16 από τους 20 συνολικά απολυμένους, δίνοντάς το τουλάχιστον σε αυτούς;».

Δίνοντας την απάντηση, το ΕΚΛ επισημαίνει: «Προφανώς δεν ήταν τα δύσκολα μαθηματικά που καθυστερούσαν τη "μελέτη" που ευθύνεται για την κωλυσιεργία τους. Βέβαια, αν αυτά τα αιτούνταν ο ΣΕΒ, θα ικανοποιούνταν με διαδικασίες "fast track". Τώρα καθυστερούν ελπίζοντας πιθανά μήπως και πιάσει κανένας απολυμένος δουλειά και γλιτώσουν κανένα ευρώ. Γιατί έτσι φτιάχνονται τα πλεονάσματα για τα οποία καμαρώνει η κυβέρνηση! Αυτή η προκλητική στάση είναι φυσική συνέχεια της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζει το υπουργείο, η κυβέρνηση συνολικά, για λογαριασμό της εργοδοσίας, των μεγαλοβιομηχάνων, μεγαλεμπόρων, εφοπλιστών, τραπεζιτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ