Τετάρτη 8 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παίρνουν 10, δίνουν 1

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το συνολικό πακέτο της διετίας 2019 - 2020 διαμορφώνεται σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, τα πρόσφατα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat αποκαλύπτουν ένα όργιο κατακρεούργησης κρατικών κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με την απογείωση της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα. Πρόκειται για την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων που ξεδίπλωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015 - 2018 και τα οποία έφτασαν στο αστρονομικό ύψος των 12 δισ. ευρώ, παίρνοντας «επάξια» τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Παράλληλα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν αναφέρει ότι ο «διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος», δηλαδή το ύψος της υπέρβασης των στόχων για τα πλεονάσματα για τη διετία, διαμορφώνεται σε 1,9 δισ., όσο δηλαδή και το θετικό πακέτο που αφορά και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Να σημειωθεί ακόμη ότι και αυτά τα μέτρα - ψίχουλα έρχονται με την παροχή πρόσθετων εγγυήσεων προς τους μεγαλοπιστωτές του ελληνικού κράτους αναφορικά με τη διατήρηση των ματωμένων πλεονασμάτων και στους κρατικούς προϋπολογισμούς της επόμενης περιόδου. Αποκαλυπτικές ως προς αυτό είναι οι χτεσινές πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες:

  • Το «απόθεμα ρευστότητας» («μαξιλάρι ασφαλείας») φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 31 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προέρχεται από τα ματωμένα πλεονασμάτων αλλά και από τις εκταμιεύσεις των δανείων (στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου), που επίσης φορτώνονται στο λαό και καταλήγουν μέσα από όλα τα κανάλια να στηρίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Από το «απόθεμα» των 31 δισ. ευρώ, ποσό ύψους 5,55 δισ. μεταφέρεται σε νέο «ειδικό λογαριασμό» ως επιπλέον εγγύηση στους δανειστές για την περίοδο μέχρι το 2022.

Σε αυτό το φόντο, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «χωρίς να παραβιάσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους της συμφωνίας με τους εταίρους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 έως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ»...

Να σημειωθεί ότι τα ζητήματα του «δημοσιονομικού χώρου» και των πλεονασμάτων αναμένεται να συζητηθούν και στη σημερινή συνάντηση του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου με τους «θεσμούς», στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου «ενισχυμένης εποπτείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ