Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Οργιο αυθαιρεσίας

Η κυβέρνηση απαγορεύει τώρα στους βαμβακοπαραγωγούς να πουλήσουν βαμβάκι πάνω από το «ατομικό πλαφόν» που παρανόμως τους επέβαλε!

Απαγορευτικό στην παράδοση ποσοτήτων βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια πέραν του «ατομικού πλαφόν» που επέβαλε παρανόμως η κυβέρνηση στους βαμβακοπαραγωγούς, έβγαλε εν μέσω της εκκοκκιστικής περιόδου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με σχετική εγκύκλιο του!

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος που βγήκε στις 12/11 ορίζει ότι «οι παραγωγοί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων μπορούν να παραδίδουν ποσότητες σύσπορου βάμβακος, έως του ύψους της ηρτημένης παραγωγής και μόνο αυτοπρόσωπα». Αυτό σημαίνει ότι στο εξής οι ποσότητες βαμβακιού που χαρακτηρίστηκαν αυθαίρετα και παράνομα μη επιλέξιμες απογορεύεται να παραδίδονται στα εκκοκκιστήρια, μέχρι νεωτέρας... Από το υπουργείο Γεωργίας λέγεται ότι το θέμα αυτό θα διευκρινιστεί σύντομα, αφού εξεταστούν οι νέες ενστάσεις, που υποχρεώνονται να υποβάλουν οι βαμβακοπαραγωγοί μέχρι τις 19/11. Το ζήτημα όμως είναι πότε τελικά θα εξεταστούν αυτές οι ενστάσεις και πότε θα μάθουν οι βαμβακοπαραγωγοί ότι μπορούν να παραδώσουν ολόκληρη την παραγωγή τους στα εκκοκκιστήρια και αν τελικά θα είναι όλη η παραγωγή τους επιλέξιμη ή όχι.

Γίνεται λοιπόν για άλλη μια φορά εμφανές ότι η πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας στο βαμβάκι είναι κάτι παραπάνω από εγκληματικώς παράνομη. Για να επιτευχτεί η πολιτική συγκάλυψης των οδυνηρών συνεπειών του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι, επιστρατεύεται κάθε λογής αυθαιρεσία και παρανομία. Και στην προκειμένη περίπτωση επιχειρείται με μια νέα μεγαλύτερη παρανομία να κουκουλωθεί μια σειρά προηγούμενων παρανομιών, χωρίς να λογαριάζονται καθόλου οι επιπρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις στους βαμβακοπαραγωγούς.

Γιατί και σε αυτή την εγκύκλιο δε δίνεται καμία απάντηση στο τι θα κάνουν οι βαμβακοπαραγωγοί το βαμβάκι, που απογορεύεται να παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια. Το «σχιζοφρενικό» της υπόθεσης είναι ότι οι βαμβακοπαραγωγοί αρχικά υποχρεώθηκαν να παραδίδουν το βαμβάκι που χαρακτηρίστηκε μη επιδοτούμενο ή «υπό εκκρεμότητα» μόνο με εμπορική τιμή. Στη συνέχεια, στις 29/10 βγήκε μια εγκύκλιος που ανέφερε ότι πρέπει να ακυρωθούν τα τιμολόγια για τις υπό εκκρεμότητα ποσότητες. Στις 30/10 βγήκε άλλη μια εγκύκλιος που καλούσε τα εκκοκκιστήρια να μην εκκοκκίζουν τις υπό εκκρεμότητα ποσότητες που παραλαμβάνουν, μέχρι να δοθεί σχετική άδεια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ή να τις επιστρέφουν στους παραγωγούς. Ομως το υπουργείο Γεωργίας και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, βλέποντας ότι παρά τα «μαγειρέματά» τους ξαναχαλάει η σούπα, έβγαλαν αυτή τη νέα εγκύκλιο στις 12/11 απαιτώντας, να μην παραδοθούν στα εκκοκκιστήρια οι μη επιλέξιμες ποσότητες βαμβακιού που βρίσκονται ακόμα στα χέρια των βαμβακοπαραγωγών.

Από τα παραπάνω, και με βάση τα όσα «ψιθυρίζονται» στα αρμόδια γραφεία του υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ, συμπεραίνεται ότι δεν αποκλείεται πλέον οι μη επιλέξιμες ποσότητες βαμβακιού να μην παραδοθούν μέχρι το τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου για να μην ξεφύγει το νούμερο της παραγωγής πάνω από 1.250.000 τόνους. Και δεν αποκλείεται, επίσης, οι πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνοι μη επιλέξιμου βαμβακιού, να παραδοθούν, αφού κλείσει επισήμως η εκκοκκιστική περίοδος, δηλαδή από Φλεβάρη και μετά, κατά τα πρότυπα όπως λέγεται της Ισπανίας. Δηλαδή, μόνο με εμπορική τιμή και χωρίς να φαίνεται πουθενά στα χαρτιά ότι παραδόθηκε στα εκκοκκιστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ