Πέμπτη 16 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Επαφές Λεπέν και στην Εσθονία

ΤΑΛΙΝ.--

Η πρόεδρος του «Εθνικού Συναγερμού» της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν συνεχίζει τις επαφές της ενόψει και των ευρωεκλογών, στην κατεύθυνση στενότερου συντονισμού με άλλες δυνάμεις που ασκούν κριτική σε σημερινές επιλογές και προτεραιότητες της ΕΕ, ειδικά στους τομείς της εξωτερικής και της δημοσιονομικής πολιτικής. Φτάνοντας αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Ταλίν, η Λεπέν δήλωσε ότι ήρθε να συναντήσει την ηγεσία του EKRE (Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Εσθονίας), «με την οποία σχεδιάζουμε να σχηματίσουμε μια κοινή ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο - μαζί με τον Μ. Σαλβίνι (της Ιταλίας), το Κόμμα Ελευθερίας από την Αυστρία και τους Φλαμανδούς, Δανούς και Φινλανδούς φίλους μας». Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της εσθονικής εφημερίδας «Postimees», αναφέρθηκε στο «δικαίωμα κάθε χώρας να ασκεί τη δική της εξωτερική πολιτική», προσθέτοντας ότι «αυτό άλλωστε σημαίνει ελευθερία».

Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι το EKRE είχε οργανώσει στο Ταλίν ευρύτερη συνάντηση ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων. Πάντως, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ζάακ Μάντισον δήλωσε ότι «Συναγερμός» και EKRE διατηρούν διαφορετικές απόψεις σε πολλά θέματα και πρόσθεσε: «Εμείς δίνουμε έμφαση σε μια ισχυρή ανάγκη για συνεργασία με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην εξωτερική πολιτική» και εκφράζοντας την ανησυχία της εσθονικής αστικής τάξης για τη Ρωσία, υποστήριξε ότι «η Γαλλία δεν είχε ποτέ τις ανησυχίες που είχαμε εμείς ιστορικά και γι' αυτό σίγουρα έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις».

Από τη μεριά της, η Λεπέν, απαντώντας σε ερώτημα για τα «σενάρια» που αφορούν τη χρηματοδότηση του κόμματός της από τη Ρωσία, μίλησε για «ψέμα», ωστόσο επιβεβαίωσε ότι μια ρωσική τράπεζα έδωσε δάνειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ