Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΖΟΝ ΜΠΟΥΡΜΑΝ
«`Η Χόλιγουντ ή γκέτο»

Παραπάνω από αισθητή έγινε η παρουσία του Βρετανού σκηνοθέτη, Τζον Μπούρμαν, στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οχι μόνο ως προέδρου του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, ούτε λόγω του αφιερώματος στο έργο του. Κυρίως έγινε αισθητή με τις δηλώσεις του, με τις οποίες κατήγγειλε ευθέως τις ΗΠΑ για κινηματογραφικό ιμπεριαλισμό, και την επισήμανσή του ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται προ των συνεπειών των πράξεών τους στο πολιτικό πεδίο».

Αναφερόμενος στην ταινία του «Ο ράφτης του Παναμά», ο Μπούρμαν σημείωσε ότι η ταινία διηγείται πώς η CIA εγκατέστησε στην εξουσία τον Νοριέγκα, με πρόσχημα την καταπολέμηση του κομμουνισμού και τόνισε: «Οι ΗΠΑ αποκτήνωσαν τον Παναμά βάζοντας επικεφαλής έναν κακοποιό. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, όπου οι ΗΠΑ με πρόσχημα τον κομμουνισμό ανεβάζουν φρικτούς ανθρώπους στην εξουσία. Και τώρα φαίνονται οι συνέπειες».

Για την πορεία του κινηματογράφου τις τελευταίες δεκαετίες, τόνισε ότι όλο και πιο δύσκολο είναι να γίνουν σοβαρές ταινίες. «Στη δεκαετία του '60 γίνονταν διάφοροι πειραματισμοί. Μετά ήλθε η μεγάλη καταστροφή με τον Σπίλμπεργκ και τον Λούκας. Εκαναν υπερπαραγωγές για 14χρονα αγοράκια. Επήλθε η μαζική απλούστευση. Οι χρηματοδότες ανακάλυψαν ότι αυτό έχει πέραση και εμείς επιβιώνουμε στο περιθώριο που όλο και στενεύει. Τώρα υπάρχει ή το Χόλιγουντ ή το γκέτο».

Χαρακτήρισε το Χόλιγουντ ως «κινηματογράφο εκμετάλλευσης, μια παγκόσμια ιμπεριαλιστική αυτοκρατορία που σπρώχνει τις άλλες κινηματογραφίες στο περιθώριο». Είπε ότι «σ' αυτό το περιθώριο υπάρχει πάντα ενδιαφέρον. Στον Ταρκόφσκι, λ.χ. το ονειρικό αναπτύσσεται. Αν αναπτύξουμε το όνειρο θα ξεφύγουμε από την αμερικανική κυριαρχία». Αυτοχαρακτηρίστηκε «δευτεροκλασάτος», λέγοντας: «Βλέποντας τις ταινίες μου και συγκρίνοντάς τες με εκείνες των κορυφαίων σκηνοθετών, είναι σαφές ότι δεν είμαι κορυφαίος». Κορυφαίους θεωρεί τους Φελίνι, Κουροσάβα, Μπέργκμαν, Αϊζενστάιν, Γκρίφιθ, γιατί «όποιος μελετά το μύθο, προσεγγίζει το όνειρο. Οι ταινίες που δεν έχουν μυθικό στοιχείο καταντούν απλή αφήγηση, χωρίς ενδιαφέρον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ