Παρασκευή 17 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πάει το ... ευρωΝΑΤΟικό γράμμα

Συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας

Χτες το βράδυ, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου των χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Ελσίνκι, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου, και του Τούρκου ομολόγου του, Μ. Τσαβούσογλου. Σε δήλωσή του αμέσως μετά ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε: «Μετέφερα με τον πιο απόλυτο τρόπο την καταδίκη μας για τις μονομερείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και του ζήτησα να σταματήσουν. Παράλληλα όμως συζητήσαμε την ανάγκη να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο, να διακοπούν και εκεί οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Εκεί, σε αυτό το πεδίο, όπως είχαν συμφωνήσει και οι δύο ηγέτες κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, έχει συμφωνηθεί η ενεργοποίηση συζητήσεων μεταξύ κλιμακίων στρατιωτικών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Και επιβεβαιώσαμε την ανάγκη να ενεργοποιηθούν ξανά τα κλιμάκια αυτά τα οποία θα έχουν συνάντηση τη Δευτέρα στην Αθήνα. Επομένως, προφανώς δεν ήταν μια συνάντηση που επεδίωκε να βρεθεί μόνιμη λύση. Επαναλήφθηκαν οι γνωστές θέσεις των δύο πλευρών και όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, βασικός σκοπός της συνάντησης ήταν να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο για να μην προκύψει ατύχημα, κάτι που καμιά από τις δύο πλευρές δεν θα θέλει».

Η συνάντηση, που έγινε στο φόντο των απειλών και των κινήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως και τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, επιβεβαίωσε την προσπάθεια εφησυχασμού που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως δήθεν εγγυητές της ασφάλειας και της ειρήνης.

Νωρίτερα σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Politico», o Ελληνας ΥΠΕΞ είχε τονίσει ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να αφήσουν την πόρτα ανοιχτή στην Τουρκία για ένταξή της στην ΕΕ, και κάλεσε τα ευρωενωσιακά όργανα να επισπεύσουν τις ενταξιακές συνομιλίες με τα Σκόπια.

«Είμαστε ανάμεσα στις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθούν να πιστεύουν σ' αυτό», σημείωσε, αναφερόμενος στη διαδικασία προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η Αγκυρα «πρέπει πρώτα να σέβεται τις υποχρεώσεις της (...) όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο αλλά και το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Παραπέρα, ο Γ. Κατρούγκαλος απέδωσε την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου στην «αδυναμία» και «απομόνωση» της χώρας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει προωθήσει την «ενεργειακή συνεργασία» με την Ελλάδα και άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως το Ισραήλ και την Ιορδανία.

Παραπέρα, παρότρυνε την ΕΕ να προχωρήσει με την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών για τις δυτικοβαλκανικές χώρες. Αλλωστε, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στα τέλη Ιούνη, η λυκοσυμμαχία αναμένεται να ανακοινώσει αν θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ «τρέχει» ήδη η αντίστοιχη διαδικασία με το ΝΑΤΟ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαντάτα (2024-03-15 00:00:00.0)
Δυναμώνει το αμερικανοΝΑΤΟικό αλισβερίσι (2022-11-05 00:00:00.0)
Ολο και πιο βαθιά στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών (2019-05-15 00:00:00.0)
Με «φουλ» πρόγραμμα στην προώθηση ευρωατλαντικών σχεδίων (2019-03-15 00:00:00.0)
Τι δείχνει η κινητικότητα για την ΑΟΖ; (2013-02-23 00:00:00.0)
Σύννεφα στα Ελληνοτουρκικά (2006-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ