Παρασκευή 17 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
«Ψήνεται» το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο!

Από το χτεσινό Γιούρογκρουπ
Από το χτεσινό Γιούρογκρουπ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών» αναφορικά με την επίτευξη των στόχων για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στον κρατικό προϋπολογισμό, για τον προσδιορισμό του λεγόμενου «δημοσιονομικού χώρου» στα επόμενα χρόνια, που με τη σειρά του ήδη έχει μοιραστεί από την κυβέρνηση σε παρεμβάσεις που αφορούν την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων (φοροελαφρύνσεις κ.ά.) καθώς βέβαια και για τις «εκκρεμότητες» της τρέχουσας «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης».

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία ήταν έξω από την επίσημη ατζέντα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, αντί του υπουργού Ευ. Τσακαλώτου.

Το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλ. Ρέγκλινγκ, αναφορικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η προκαταρκτική εκτίμηση υποδεικνύει ότι «ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με σημαντική απόκλιση».

Οπως είπε, αυτό μπορεί να συμβεί και την επόμενη χρονιά, «αλλά θα προηγηθεί ο νέος κρατικός προϋπολογισμός» (για το 2020), δείχνοντας δηλαδή στην κατεύθυνση και νέου αντιλαϊκού πακέτου, ανεξάρτητα βέβαια από το κόμμα που θα αναλάβει το τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σημείωσε ότι «είμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης των μέτρων για το 2019-2020».

Σε αυτό το φόντο, στις 5 Ιούνη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τη νέα έκθεση «αξιολόγησης» που προβλέπεται από το σκέλος της «ενισχυμένης εποπτείας», ενώ ήδη προετοιμάζεται το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο, πέρα και πάνω από αυτό που ήδη προβλέπεται στη «μεταμνημονιακή» συμφωνία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Κομισιόν θα θέσει σειρά ενστάσεων γύρω από τη λεγόμενη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους και για τη μάζα των πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς της επόμενης περιόδου. Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο των αντιλαϊκών διεργασιών βρίσκεται και η επάρκεια του «δημοσιονομικού αποθέματος» (μαξιλάρι ασφαλείας), σε περίπτωση μεταφοράς κεφαλαίων σε άλλον ειδικό λογαριασμό που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ως «εγγύηση» για τα ματωμένα πλεονάσματα και για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους.

Για την ώρα, ενόψει των ευρωεκλογών, τα ζητήματα αυτά επιχειρείται να κρατηθούν έξω από την επίσημη αντιλαϊκή ατζέντα, ωστόσο θα τα «ανοίξουν» αμέσως στη συνέχεια. Για τις 3 Ιούνη προγραμματίζεται συνεδρίαση της «Ομάδας Εργασίας» του Γιούρογκρουπ, ενώ βέβαια το επόμενο Γιούρογκρουπ (13 Ιούνη) θα έχει ως βάση της συζήτησης την έκθεση «αξιολόγησης», που ήδη «γράφεται» τις μέρες αυτές από την πλευρά της Κομισιόν.

Τα παραπάνω αποκαλύπτουν την κάλπικη επιχειρηματολογία τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης αναφορικά με υποτιθέμενες φοροελαφρύνσεις στα λαϊκά στρώματα.

Επιχείρηση «σκούπα» στις τράπεζες

Την ίδια ώρα, ραγδαία συρρίκνωση της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια, μείωση του αριθμού εργαζομένων με εξοικονομήσεις στους λογαριασμούς μισθοδοσίας, «λουκέτα» σε υποκαταστήματα προβλέπει μεταξύ άλλων το επιχειρηματικό πλάνο του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, που παρουσιάστηκε χτες σε «επενδυτές» στο Λονδίνο.

Τα παραπάνω σηματοδοτούν την προσπάθεια αναδιάρθρωσης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, στο έδαφος και των παρεμβάσεων της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, με σημείο αιχμής τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων με προοπτική την ανάκαμψη των νέων χορηγήσεων σε βιώσιμες επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός της Εθνικής Τράπεζας μέχρι το 2022 προβλέπει:

-- Μείωση των «μη εξυπηρετούμενων δανείων» στο ύψος του 1,7 δισ. ευρώ το 2022, που θα αντιστοιχούν περίπου στο 5% των συνολικών χορηγήσεων. Η σωρευτική μείωση στη διάρκεια της 4ετίας διαμορφώνεται στα 14,3 δισ. μέσω πωλήσεων «προβληματικών» δανείων σε άλλους «επενδυτές», τιτλοποιήσεων και άλλων παρεμβάσεων. Σε κάθε περίπτωση, το «άνοιγμα» της αγοράς με την προσέλκυση νέων «παικτών» διευκολύνεται από την κατάργηση της παρεχόμενης προστασίας και στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας που νομοθέτησε η κυβέρνηση.

-- Ο αριθμός των εργαζομένων στην τράπεζα από περίπου 8.850 άτομα στο τέλος του 2018 θα μειωθεί κατά 1.500 άτομα έως το τέλος του 2020 και περαιτέρω κατά περίπου 200 άτομα έως το τέλος του 2022.

-- Ο αριθμός των καταστημάτων θα μειωθεί σε περίπου 390 στο τέλος της φετινής χρονιάς από 460 στο τέλος του 2018.

Τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών

Την ίδια ώρα, με τροπολογίες που κατατέθηκαν χτες στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, επιχειρείται να «τονωθεί» το κλίμα κάλπικων προσδοκιών, που βέβαια δεν αλλοιώνουν την εντεινόμενη φοροληστεία, ούτε και ανακουφίζουν ουσιαστικά τη λαϊκή οικογένεια από τα πολύπλευρα μέτρα αφαίμαξης των εισοδημάτων τους.

Ειδικότερα:

-- «Μειώσεις» στα (μόνιμα) χαράτσια του ΕΝΦΙΑ για το 2019, με ανώτατο ποσό στα 100 ευρώ.

-- Με όρους, προϋποθέσεις και άλλους «κόφτες» δίνεται η δυνατότητα για αύξηση του «ακατάσχετου λογαριασμού» για χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Ενδεικτικά, το ποσό που ισχύει (1.250 ευρώ) θα εξαρτάται από τη «συνέπεια» των οφειλετών των μηνιαίων δόσεων των ρυθμίσεων στις οποίες θα πρέπει ήδη να έχουν εντάξει τις οφειλές τους.

--Ενταξη στον «εξωδικαστικό μηχανισμό» για οφειλές επαγγελματιών που βεβαιώθηκαν μέχρι το τέλος του 2018 (αντί για το τέλος του 2017). Η ένταξη στην εν λόγω ρύθμιση αφορά σε προβληματικές αλλά και ταυτόχρονα επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται «βιώσιμες». Μάλιστα, ως πρόσθετη δικλίδα ασφαλείας προβλέπεται η ύπαρξη τουλάχιστον μιας κερδοφόρας χρήσης στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, γεγονός βέβαια που αποβάλλει ευθύς εξαρχής τη συντριπτικά μεγαλύτερη μάζα από τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ