Σάββατο 18 Μάη 2019 - Κυριακή 19 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνάντηση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη Νορβηγία

Την Πέμπτη έγινε γνωστό και επιβεβαιώθηκε και επίσημα την Παρασκευή ότι στο Οσλο της Νορβηγίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας. Το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι «η συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αναπτύχθηκε ως "διερευνητική φάση" στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης για την κρίση στη Βενεζουέλα» και διαβεβαίωνε για τη διαθεσιμότητα της κυβέρνησης να συμβάλει ως διαμεσολαβητής. Θυμίζουμε ότι στη Νορβηγία είχαν ξεκινήσει οι συνομιλίες της κυβέρνησης της Κολομβίας και των ανταρτών των FARC που οδήγησαν το 2016 στη λεγόμενη συμφωνία ειρήνευσης.

Η εξέλιξη δείχνει την κινητικότητα που προέκυψε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που οργάνωσαν στις 30 Απρίλη ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Βενεζουέλα, αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός Πρόεδρος, Χουάν Γκουαϊδό, και ο καταδικασμένος για τις πολύνεκρες βίαιες ενέργειες του 2014 Λεοπόλντο Λόπες (που έχει καταφύγει στην πρεσβεία της Ισπανίας στο Καράκας), με τη συμμετοχή και του στρατηγού, πρώην επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της Βενεζουέλας, Μ. Ρ. Φιγκέρα, που επίσης έχει διαφύγει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου NRK, στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης μετέχουν ο υπουργός Ενημέρωσης, Χόρχε Ροντρίγκες, και ο κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα, Εκτορ Ροντρίγκες. Στην αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης μετέχουν ο πρώην βουλευτής Χεράρδο Μπλάιντ, ο πρώην υπουργός Φερνάντο Μαρτίνες Μοτόλα καθώς και ο αντιπρόεδρος της καταργημένης Βουλής Στάλιν Γκονζάλες.

Με εμφανή αμηχανία ο Γκουαϊδό σχολίασε την εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η διαμεσολάβηση της Νορβηγίας είναι μια από τις ενέργειες που γίνονται όπως η Ομάδα της Λίμα (σύμμαχοι των ΗΠΑ), η Διεθνής Ομάδα Επαφής (όπου συμμετέχουν κυβερνήσεις της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής), ενώ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη Νότια Διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ, κίνηση που αποσκοπεί στο να εξεταστεί το θέμα της «διεθνούς συνεργασίας που απαιτεί η Βενεζουέλα». Πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε πρωτοβουλία διαμεσολάβησης πρέπει να οδηγεί στον τερματισμό της δικτατορίας, σε μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές», ενώ πρόσθεσε ότι στις εναλλακτικές είναι και «η συνταγματική δράση των Ενόπλων Δυνάμεων» (έτσι λέγεται η προτροπή σε πραξικόπημα). Στόχος παραμένει η ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί τμήματος του κεφαλαίου, που συνδέει τα συμφέροντά του με αλλαγή συμμαχιών, προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ώστε να περιοριστεί η επιρροή ανταγωνιστών όπως η Ρωσία, η Κίνα και άλλοι που επωφελήθηκαν στα 20 χρόνια σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης, με συμφωνίες στην Ενέργεια και άλλους τομείς.

Πάντως, την Πέμπτη, η Διεθνής Ομάδα Επαφής συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, με τον τελευταίο να προτάσσει το ζήτημα της άρσης των σκληρών κυρώσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, της δέσμευσης οικονομικών πόρων που προκαλούν τεράστια προβλήματα στον βενεζουελάνικο λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ