Τρίτη 21 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
ΙΚΑΡΙΑ
Μήνυμα αισιοδοξίας από το νησί των μεγάλων αγώνων

Κάλεσμα επανεκλογής κομμουνιστή δημάρχου έστειλαν οι εκατοντάδες που συμμετείχαν στις κεντρικές συγκεντρώσεις σε Εύδηλο και Αγ. Κήρυκο

Με συμμετοχή εκατοντάδων Ικαριωτών ολοκληρώθηκαν οι διήμερες πολιτικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ σε Εύδηλο και Αγιο Κήρυκο Ικαρίας στις 17 και 18 Μάη, όπου μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Η μαζική συμμετοχή, η μαχητική παρουσία εργαζομένων και νεολαίας, ήταν ένα περήφανο μήνυμα ότι η Ικαρία των μεγάλων αγώνων, της ηρωικής Ιστορίας, θα συνεχίσει να αποτελεί φάρο αντεπίθεσης, με κομμουνιστή δήμαρχο, με υψηλά ποσοστά του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, γυρνώντας την πλάτη στη λογική του «μικρότερου κακού», των μειωμένων απαιτήσεων, του εγκλωβισμού στον σάπιο δικομματικό καβγά.

Με ενιαίο κριτήριο ψήφου σε όλες τις κάλπες

Στις ομιλίες της η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όπως η επικίνδυνη κλιμάκωση των ανταγωνισμών σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, αλλά και στον ψεύτικο δικομματικό καβγά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Είπε μεταξύ άλλων:

«Εμείς καθαρά λέμε στο λαό ότι κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι ένα, ενιαίο σε όλες τις κάλπες, γιατί μεταξύ τους δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, η τοπικότητα είναι μέρος του όλου, της ελληνικής επικράτειας. H κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα καταψήφισαν όλοι μαζί τις τροπολογίες που έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή για τα χρέη των λαϊκών στρωμάτων στους δήμους, για τις παροχές στη μητρότητα, για τα "κόκκινα" δάνεια και χρέη, για το αγροτικό εισόδημα, για τον ΦΠΑ, για την προστασία των ανέργων, για τον κατώτατο μισθό και πολλά άλλα. Ξέρετε τι μας είπαν κυβέρνηση και όλα τα κόμματα στη Βουλή; Οτι αυτά που ζητάμε δεν χωράνε στα δημοσιονομικά κριτήρια της ΕΕ.

Από τη στιγμή που σήμερα δεν είναι δυνατόν να επέλθει μια ριζική φιλολαϊκή αλλαγή - ανατροπή, δηλαδή να έλθουν τα πάνω κάτω υπέρ του λαού, ένας πρέπει να είναι ο λαϊκός στόχος: Να ενισχυθεί, να γίνει μαζικό και αποτελεσματικό το ρεύμα της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης και αντεπίθεσης.

Ενα πράγμα δεν ανεχόμαστε, το λαθρεμπόριο της ιστορίας του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, την καπηλεία που συστηματικά πλασάρει ως διαφημιστικό προϊόν ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο και μόνο για να εμφανιστεί ως ένα κόμμα πολύ διαφορετικό από τη ΝΔ και να προσελκύσει αριστερούς, ριζοσπάστες ψηφοφόρους. Υπάρχουν χιλιάδες αριστεροί χωρίς να αισθάνονται και κομμουνιστές, το ίδιο ισχύει για ανθρώπους που υιοθετούν ριζοσπαστικά συνθήματα, υπάρχουν αγωνιστές που δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Αυτό δεν μας εμποδίζει να έχουμε απλωμένο το χέρι, να τους καλούμε σε κοινή δράση. Αλλά αν είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να θεωρούν αριστερή πολιτική την προθυμία να υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ το ΝΑΤΟ, να παρέχει προνόμια και φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, να πουλά στους καρχαρίες ιδιώτες τον πλούτο της χώρας που είτε είναι φυσικός είτε παράγεται με τον ιδρώτα και το μόχθο του λαού, να θεωρεί μονόδρομο, σωτηρία την ΕΕ. Να περηφανεύεται ότι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, το ΔΝΤ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τηρεί τις δεσμεύσεις της. Οταν ο κ. Τσίπρας και τα αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιάνουν στο στόμα τους κομμουνιστές ήρωες του Αγώνα, όταν τρέχουν για προσκύνημα στη Μακρόνησο και στο Θυσιαστήριο της Καισαριανής, ένα πράγμα επιδιώκουν, να βρωμίσουν τις πιο ηρωικές σελίδες του ελληνικού αγώνα, να κρύψουν τις ενοχές - αν αισθάνονται - και τις πομπές τους. Για μας η Ιστορία του εργατικού, του λαϊκού, του κομμουνιστικού κινήματος είναι πάνω απ' όλα δίδαγμα, είναι μάθημα πείρας, είναι παράδειγμα.

Καλούμε το λαό να αναδείξει δημάρχους που θα δρουν ως αντιπολίτευση στην κυρίαρχη πολιτική, όπως έκαναν οι πέντε δήμαρχοι που στηρίχθηκαν από το ΚΚΕ το 2014, αντιπολίτευση δηλαδή στην κυβέρνηση και στην ΕΕ. Το ίδιο ισχύει για την Περιφέρεια και το Ευρωκοινοβούλιο. (...)

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κακό που γίνεται όλο και μεγαλύτερο

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε το "μικρότερο καλό" ούτε το "μικρότερο κακό", είναι το κακό που γίνεται όλο και χειρότερο. Γιατί εκτός όλων των άλλων απογοητεύει το λαό, έτσι αποδείχθηκε με τη σειρά του ο αιμοδότης της δεξιάς και της ακροδεξιάς, βεβαίως και με τη βοήθεια της ΝΔ και όχι μόνο.

Μπροστά στις εκλογές, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και - με το δικό της τρόπο - η ΝΔ αναδεικνύουν ως μείζον ζήτημα την άνοδο του "λαϊκισμού", της ακροδεξιάς, των εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων, ως κίνδυνο να ενισχυθούν στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ δίνει "τα ρέστα του" ισχυριζόμενος ότι "ο κίνδυνος της ανόδου της ακροδεξιάς χρειάζεται ένα πλατύ προοδευτικό μέτωπο", καλώντας όλα τα ρετάλια της σοσιαλδημοκρατίας, δυνάμεις προερχόμενες από το ακροδεξιό κόμμα ΑΝΕΛ και από τη ΝΔ, σε εκλογική σύμπραξη. Η δε ΝΔ ανησυχεί ότι ενδέχεται η ίδια να χάσει δυνάμεις προς τα δεξιά της, και γι' αυτό ψαρεύει προ πολλού, και με αφορμή την επικίνδυνη ευρωΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών, στα θολά νερά του εθνικισμού. (...)

Δοκιμασμένοι αγωνιστές στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Από τη μία, λοιπόν, είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνή εργατική δύναμη, για χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δράσης του από το ματωμένο πλεόνασμα που στραγγαλίζει το λαϊκό εισόδημα, για υποδομές με ευθύνη του κράτους που θα εξασφαλίζουν πεδίο δράσης στα μονοπώλια. Και από την άλλη είναι οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που για να ικανοποιηθούν απαιτείται σύγκρουση με τον παραπάνω σχεδιασμό. Απαιτείται η εργατική τάξη να είναι οργανωμένη στα συνδικάτα της, σε Επιτροπές Αγώνα, στο προσκήνιο της πάλης και της διεκδίκησης, κόντρα στην προπαγάνδα περί "αντοχών" της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή των κερδών που τσεπώνουν τα αφεντικά. Απαιτείται να δυναμώνει κάθε μέρα, σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, η σύγκρουση με την εργοδοσία, να αλλάζουν οι συσχετισμοί και να αμφισβητείται όλο και περισσότερο αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, η ίδια η εξουσία του κεφαλαίου.

Στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και στο ευρωψηφοδέλτιο του Κόμματος για τις ευρωεκλογές, πέρα από τα μέλη και στελέχη του Κόμματος που μετέχουν, όλοι τους δοκιμασμένοι στο καμίνι της πάλης, συμμετέχουν και αγωνιστές, επίσης δοκιμασμένοι στο τομέα τους, που επέστρεψαν στο Κόμμα ύστερα από την κρίση της περιόδου '89 - '91, συνειδητά, αλλά και άλλοι και άλλες που προέρχονταν κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, άνθρωποι που μετέχοντας σε δράση έβγαλαν συμπεράσματα, απόκτησαν νέα πείρα. Είναι μια τάση που δεν έχει καμία σχέση με τις μεταγραφές που έχουμε ζήσει το τελευταίο διάστημα, είναι τάση που εκφράζει θετικές διεργασίες στη βάση, μέσα στο κίνημα και όχι στα κοινοβουλευτικά παρασκήνια. Είμαστε βέβαιοι ότι τέτοιες εξελίξεις και θετικές διεργασίες υπάρχουν στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές. Αυτή η τάση δεν πρέπει να μειωθεί, να ανασταλεί όσο πλησιάζουμε τη μέρα των εκλογών, κάτω από τα εκβιαστικά τρομοκρατικά ψεύτικα διλήμματα, με τη λογική του "μικρότερου κακού"».

Η αγωνιστική δημοτική αρχή πάντα στο πλευρό του λαού που παλεύει

Τις εκδηλώσεις χαιρέτισε ο Στέλιος Σταμούλος, δήμαρχος Ικαρίας και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στο Βόρειο Αιγαίο, τονίζοντας τη διαχρονική αγωνιστική στάση των Ικαριωτών, που με οργανωτές τους κομμουνιστές είχαν και έχουν αποτελέσματα που κρατάνε την Ικαρία όρθια. Σε αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε να συνεχιστεί η δράση για τα λαϊκά συμφέροντα, με κομμουνιστή στο «τιμόνι» του δήμου, παραφράζοντας τους στίχους του ποιητή Γιάννη Ρίτσου «Σε τούτα εδώ τα κατσάβραχα κακιά σκουριά δεν πιάνει».

Η Γεωργία Λαρδά, Γραμματέας του ΤΣ Ικαρίας της ΚΝΕ και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στο Βόρειο Αιγαίο, κάλεσε τη νεολαία στις φετινές εκλογές να κάνει τη διαφορά ψηφίζοντας ΚΚΕ στην Ευρωβουλή και «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμο και Περιφέρεια, ιδιαίτερα στους νέους, μαθητές Β' και Γ' Λυκείου που ψηφίζουν για πρώτη φορά, στους νέους που δεν δέχονται την αδικία, που έχουν όνειρα για τη ζωή και το μέλλον τους. Ανέδειξε ότι η μόνη ψήφος που μετράει είναι κόκκινη και αγωνιστική.

Ο Νίκος Λαρδάς, υποψήφιος δήμαρχος Ικαρίας, στο χαιρετισμό του, απευθυνόμενος στον ικαριώτικο λαό, είπε: «Δεν παραμυθιάζουμε ότι μέσα σε συνθήκες σήψης και παρακμής του καπιταλιστικού συστήματος εμείς θα κάνουμε μια νησίδα παραδείσου στην Ικαρία. Μπορούμε όμως να συμπαρασταθούμε, να είμαστε δίπλα στους αγωνιζόμενους, στα συνδικάτα, στους λαϊκούς φορείς, να αντιπαλέψουμε τις πολιτικές επιλογές που συνθλίβουν το λαό και σώζουν το κεφάλαιο.

Μπορούμε να οργανώσουμε τη διεκδίκηση αυτών που δικαιούμαστε, όπως παροχές Υγείας για όλους, όλες τις μέρες και ώρες του χρόνου, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, ακτοπλοϊκή σύνδεση, δρόμους, διαχείριση απορριμμάτων χωρίς επιπλέον χαράτσια, έργα και υπηρεσίες στον τομέα της διαχείρισης υδάτων ώστε να μην πούμε το νερό νεράκι. Γνωρίζουμε ότι πορευόμαστε σε ένα δυσμενές περιβάλλον, με μειωμένο προσωπικό λόγω της πολιτικής που θέλει το δήμο ελεγκτικό μηχανισμό, με μειωμένη χρηματοδότηση, αφού έχουν μειωθεί τα οικονομικά του δήμου κατά 60% σε σύγκριση με αυτά που παίρναμε το 2010, και αυξήθηκαν τα θεσμικά εμπόδια που βάζει το δήθεν δημόσιο σύστημα. Παρ' όλα αυτά, παλεύουμε σε όλους τους τομείς, με ορατά αποτελέσματα σε κάθε καλοπροαίρετο συμπολίτη μας».

Στη συγκέντρωση του Αγίου Κηρύκου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Βαγγελιώ Κυπραίου, υποψήφια δήμαρχος Φούρνων με την «Λαϊκή Συσπείρωση», και πλήθος υποψήφιων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων στο δήμο Ικαρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ