Πέμπτη 23 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σταθερά προς αναζήτηση «ρεαλιστικών μοντέλων»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την κλιμάκωση των σχεδιασμών για τη διχοτόμηση της Κύπρου επιβεβαιώνουν οι πρώτες δηλώσεις όσων στελεχώνουν τη νέα «κυβέρνηση» στα Κατεχόμενα, με τη συμμετοχή του κεντροδεξιού Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ - το κόμμα του Ντ. Ερογλου) και του μεταρρυθμιστικού «Κόμματος του Λαού» του Κουντρέτ Οζερσάι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν τα δύο κόμματα, αναφέρεται (όπως μετέδωσαν και ελληνοκυπριακά ΜΜΕ): «Οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης που συνεχίστηκαν δίχως τέλος για μισό αιώνα έδειξαν ότι έχει τελειώσει το μοντέλο της ομοσπονδίας και ότι δεν είναι ρεαλιστικό υπό τις παρούσες συνθήκες. Για αυτόν το λόγο πρέπει πλέον στην Κύπρο να έρθουν στο τραπέζι διαφορετικά μοντέλα, πιο ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα». Με φόντο τις επενδυτικές και γεωπολιτικές επιδιώξεις ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων που προσβλέπουν σε «λύση» του Κυπριακού, το πρωτόκολλο αναφέρει ότι «ακόμη και αν δεν βρεθεί στο κυπριακό πρόβλημα μια βιώσιμη και συνολική λύση, η κυβέρνησή μας θα υποστηρίξει τη συνεργασία των δυο πλευρών σε θέματα οικονομίας, εμπορίου, τουρισμού, ανθρωπιστικών ζητημάτων και σε άλλα παρόμοια πεδία. Επιπλέον, θα προσεγγίσει θετικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με την προϋπόθεση ότι αυτά δεν θα επισκιάζουν τις βασικές θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς». Ενώ ως προς το θέμα της ΑΟΖ επαναλαμβάνεται ξανά η ανάγκη για «δίκαιο καταμερισμό», συνεργασία «της τουρκοκυπριακής πλευράς με την Τουρκία», αλλά και προβολή των θέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς στο διεθνές πεδίο, προμηνύοντας δηλαδή και περαιτέρω όξυνση των διπλωματικών διεργασιών για αναβάθμιση του ψευδοκράτους στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση επιμένει στην προκλητική αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, όπως επιβεβαίωσε αυτήν τη φορά η υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Χάριετ Μπάλντγουϊν. Απαντώντας σε νέα σχετική Ερώτηση βουλευτή, είπε ότι «όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη γεώτρηση της Τουρκίας, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να προχωρούν σε καμία περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση...», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς το όφελος όλων των Κυπρίων».

Να σημειωθεί ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, προχτές - όπως μεταδόθηκε στην Κύπρο - έφτασαν στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι τα νέας γενιάς βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη «F-35B», για να συμμετάσχουν στην πρώτη τους άσκηση στο εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ