Πέμπτη 23 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
Μοναδικά στιγμιότυπα

Τη δική της ιστορία έγραψε η συγκλονιστική σε μαζικότητα, παλμό και ζωντάνια προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ. Μοναδικά τα στιγμιότυπα που είχαν αρχίσει να καταγράφονται από τις προσυγκεντρώσεις ακόμα. Προπύλαια, Στύλοι του Ολυμπίου Διός, Μοναστηράκι, Παλιά Βουλή, όπου είχαν καθοριστεί οι προσυγκεντρώσεις, κι ένα ξεχωριστό αντάμωμα, με τη συμμετοχή του κόσμου να ξεπερνάει κάθε προσδοκία, να στέλνει μήνυμα μαχητικότητας και αισιοδοξίας έως την τελευταία στιγμή.

Ολα τα μπλοκ είναι ενισχυμένα με νέο αίμα. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, γυναίκες από τις εργατογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, βιομηχανικοί εργάτες, ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, αυτοπασχολούμενοι, άνθρωποι του μόχθου, με εκατοντάδες από αυτούς να συμμετέχουν για πρώτη φορά, παλιοί φίλοι του Κόμματος που τώρα επανέρχονται, κατέφταναν στις προσυγκεντρώσεις παίρνοντας ο καθένας την κόκκινη σημαία στα χέρια του. «Εδώ και εσύ;», «πώς θα μπορούσα να λείψω από αυτήν τη γιορτή;» ήταν ο διάλογος ανάμεσα σε δύο εργάτες στην προσυγκέντρωση στο Μοναστηράκι, που τον επισφράγισε το θερμό σφίξιμο των χεριών τους. Λίγο μετά τις 7.30 μ.μ. οι προσυγκεντρώσεις μετατρέπονται σε κόκκινα ποτάμια για να πλημμυρίσουν λίγη ώρα μετά την πλατεία Συντάγματος.

***

Βροχή τα συνθήματα, ηλεκτρίζουν κάθε τόσο την ατμόσφαιρα, σε έναν αδιάκοπο διάλογο με τους ομιλητές.

Το χειροκρότημα δυναμώνει και οι κόκκινες σημαίες ανεμίζουν ψηλότερα, στις αναφορές του Δ. Κουτσούμπα στον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Γρηγόρη Λαμπράκη, καθώς η χτεσινή μέρα συνέπεσε με τις επετείους του θανάτου του πρώτου και της δολοφονίας του δεύτερου. «Ενας αιώνας, αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», αντηχεί μυριόστομο το σύνθημα.

Ενώ λίγες στιγμές πριν, στις πρώτες γραμμές της συγκέντρωσης, εκεί όπου βρίσκονταν δεκάδες αγωνιστές της δρακογενιάς της Αντίστασης, του ΔΣΕ και της αντιδικτατορικής πάλης, η αγανάκτηση ξεχειλίζει, στην αναφορά του Δ. Κουτσούμπα στο κατάπτυστο αντικομμουνιστικό ψήφισμα της ΕΕ που υπέγραψε, ανήμερα μάλιστα της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ο πρωθυπουργός, προσυπογράφοντας τις αθλιότητες περί «σιδηρού παραπετάσματος», με το οποίο το αστικό καθεστώς τους έστειλε στις φυλακές, στα ξερονήσια, στα βασανιστήρια.

***

Αναμφίβολα στη συγκέντρωση ξεχωρίζει η συμμετοχή της νεολαίας, φοιτητών και μαθητών, που ετοιμάζονται να ρίξουν για πρώτη φορά την «κόκκινη» ψήφο, για να «κάψουν» τα αντιλαϊκά σενάρια.

«Δεν περίμενα να ζήσω κάτι τέτοιο», είναι τα λόγια του Αγγελου, μαθητή της Β΄ Λυκείου από το Περιστέρι, που φέτος θα ψηφίσει για πρώτη φορά. «Ηρθα με τους φίλους μου που είναι ΚΝίτες για να αποφασίσω τι θα ψηφίσω. Ξέρω για τους αγώνες της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Ομως σήμερα πήρα την απόφαση. Ο πατέρας μου είναι άνεργος. Τι θα μπορούσα να ρίξω στην κάλπη;», μας λέει.

«Συγκλονισμένος» δήλωσε και ο Στέφανος, μαθητής της Γ' τάξης από το Μουσικό Λύκειο Πειραιά, που συμμετέχει και εκείνος πρώτη φορά σε συγκέντρωση του ΚΚΕ, κι αμέσως μετά ενώνει τη φωνή του με το σύνθημα που ακούγεται από τη νεολαία: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός!».

***

Συγκλονιστική ήταν η ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, με τον Μάρκο Ρίτσο να δίνει το σήμα και τους συγκεντρωμένους να τον συνοδεύουν τραγουδώντας το «Αβάντι ο Πόπολο», ενώ τη θέση του δίπλα έπαιρναν ο Δημήτρης Κουτσούμπας και όλοι οι υποψήφιοι του ΚΚΕ, που μοίραζαν κόκκινα γαρίφαλα στον κόσμο, με υψωμένες τις γροθιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ