Πέμπτη 30 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΞΥΝΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Η «Huawei» προσφεύγει στα δικαστήρια και προειδοποιεί με νέα αντίποινα

Και οι σπάνιες γαίες της Κίνας στη σκληρή διαπραγμάτευση

Copyright 2018 The Associated

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Εντείνεται ο οξυμένος ανταγωνισμός ανάμεσα σε τεχνολογικά μονοπώλια των ΗΠΑ και Κίνας, καθώς προκαλεί σειρά αντιδράσεων από τη μεριά του Πεκίνου η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποκλείσει το κινεζικό τηλεπικοινωνιακό μονοπώλιο «Huawei» ουσιαστικά από τις αγορές των ΗΠΑ και να περιορίσει την πρόσβασή του σε μεγάλο τμήμα διεθνών αγορών, ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων με το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας».

«Σήμερα είναι οι τηλεπικοινωνίες και η "Huawei". Αύριο θα είναι η δική σας βιομηχανία, η δική σας εταιρεία, οι δικοί σας καταναλωτές», τόνισε χτες στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογικών προϊόντων «Huawei» Σονγκ Λίουπινγκ, ενημερώνοντάς τους για τη νομική προσφυγή της εταιρείας σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας κατά της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της με το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας».

Ο Σονγκ τόνισε ότι θα ζητηθεί από το δικαστήριο να κρίνει εάν είναι συνταγματική η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για τον αποκλεισμό της «Huawei» από τις αγορές των ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει έως τώρα αποδειχθεί εάν και πώς η κινέζικη εταιρεία συνιστά «απειλή» εθνικής ασφάλειας. Τόνισε επίσης πως η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ κατά της εταιρείας διακυβεύει τα συμφέροντα 3 δισεκατομμυρίων πελατών σε 170 χώρες που χρησιμοποιούν προϊόντα και υπηρεσίες της «Huawei».

Με την προσφυγή της σε δικαστήριο του Τέξας ο κινεζικός κολοσσός ζητάει να ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου NDAA («Νόμος Εξουσιοδότησης περί Εθνικής Αμυνας»), που εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Προσφυγή και κατά της «FedEx»;

Επιπροσθέτως, η «Huawei» ανακοίνωσε πως επιφυλάσσεται να προσφύγει νομικά και κατά της αμερικανικής εταιρείας ταχυδρομικών υπηρεσιών «FedEx», με αφορμή την «κατά λάθος» (όπως ισχυρίστηκε το αμερικανικό μονοπώλιο...) μεταφορά τεσσάρων πακέτων εταιρικών εγγράφων στα κεντρικά γραφεία της αμερικανικής εταιρείας στις ΗΠΑ αντί στα γραφεία της «Huawei» στην Ασία.

Εκπρόσωπος της «Huawei» απείλησε με νομικά μέτρα σε περίπτωση που εξακριβωθεί πως παραβιάστηκαν δικαιώματα της εταιρείας, ή πως παραβιάστηκε το απόρρητο των εγγράφων που ταχυδρομήθηκαν και υποκλάπηκαν πληροφορίες.

Κινεζικό εμπάργκο στις σπάνιες γαίες;

Ενδιαφέρον έχει «συμπτωματικά» η χτεσινή αρθρογραφία σε μεγάλες σινικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η «Λαϊκή Ημερησία», περί της πιθανής επιβολής, σε βάρος των ΗΠΑ και των αμερικανικών εταιρειών, εμπάργκο ή περιορισμών στις εξαγωγές κινεζικών σπάνιων γαιών. Δηλαδή μεταλλευμάτων (π.χ. Λανθάνιο, Δημήτριο, Νεοδύμιο, Προμήθειο, Ερβιο κ.ά.) που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή φορητών υπολογιστών, έξυπνων κινητών τηλεφώνων κ.ά. Σημαντικά κοιτάσματα και ορυχεία σπάνιων γαιών υπάρχουν μεταξύ άλλων στην Κίνα, σε χώρες της κεντρικής Αφρικής, όχι όμως και στις ΗΠΑ. Αφορμή για αυτά τα πιθανά αντίποινα έδωσε η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, την περασμένη βδομάδα σε εργοστάσιο σπάνιων γαιών στη νοτιοανατολική Κίνα. Το γεγονός αυτό τροφοδότησε φήμες πως η Κίνα θα χρησιμοποιήσει την κυρίαρχη θέση της στην εξόρυξη και εξαγωγή σπάνιων γαιών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σαν «όπλο» στον σφοδρό ανταγωνισμό.

Σε σχόλιο, με τίτλο «ΗΠΑ, μην υποτιμάτε την ικανότητα της Κίνας να αντεπιτεθεί», η «Λαϊκή Ημερησία» επισημαίνει την «άβολη» εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τις εισαγωγές σινικών σπάνιων γαιών, υπογραμμίζοντας: «Θα γίνουν άραγε οι σπάνιες γαίες ένα όπλο απάντησης για την Κίνα, ώστε να απαντήσει στην πίεση που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για απολύτως κανέναν λόγο; Η απάντηση δεν είναι μυστικό... Αναμφίβολα η πλευρά των ΗΠΑ θέλει να χρησιμοποιήσει τα προϊόντα που κατασκευάζονται με τις σπάνιες γαίες που εξάγει η Κίνα για να αντισταθμίσει και να καταστείλει την ανάπτυξη της Κίνας. Ο κινεζικός λαός δεν θα το δεχθεί ποτέ!».

Επίσης, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα» μετέδωσε πως «αν και η εσωτερική ζήτηση αποτελεί προτεραιότητα, η Κίνα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση για σπάνιες γαίες, εφόσον αυτές χρησιμοποιούνται για θεμιτούς σκοπούς. Ωστόσο, αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τις εισαγόμενες σπάνιες γαίες εναντίον της Κίνας, ο κινεζικός λαός θα αντιταχθεί».

Σε κεντρικό άρθρο της αγγλόφωνης σινικής εφημερίδας «Global Times» τονίζεται πως η Κίνα δεν προτίθεται να υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις στον οικονομικό ανταγωνισμό, προσθέτοντας πως αν οι ΗΠΑ δεν δείξουν αυτοσυγκράτηση, τότε «θα διαπιστώσουν πως η Κίνα δεν έχει δείξει ακόμη όλα τα χαρτιά της». «Εχουμε θέληση και αποφασιστικότητα να πολεμήσουμε τις ΗΠΑ ως το τέλος» προειδοποιεί ο αρθρογράφος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ