Σάββατο 1 Ιούνη 2019 - Κυριακή 2 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2019
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αναδιατάξεις με κριτήριο ισχυρούς ανταγωνισμούς

Συνεχίζεται η κριτική από ΜΜΕ, οικονομολόγους και επιχειρηματικούς ομίλους για την «κουρασμένη» κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού

Τα λαϊκά στρώματα, εγκλωβισμένα στις «εναλλακτικές» του κεφαλαίου, βλέπουν να χάνουν όποιες κατακτήσεις είχαν (φωτ. από απεργία στο Δημόσιο τον Απρίλη)

Copyright 2018 The Associated

Τα λαϊκά στρώματα, εγκλωβισμένα στις «εναλλακτικές» του κεφαλαίου, βλέπουν να χάνουν όποιες κατακτήσεις είχαν (φωτ. από απεργία στο Δημόσιο τον Απρίλη)
Ηδη από τις εθνικές εκλογές του 2017 στη Γερμανία, με την εκλογική πτώση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που συγκυβερνούν εδώ και πολλά χρόνια στο μεγάλο συνασπισμό, τη δυσκολία να σχηματιστεί πλειοψηφική κυβέρνηση, για να προκύψει τελικά άλλος ένας μεγάλος συνασπισμός, εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων και ΜΜΕ έθεταν έντονα το ζήτημα του «κουρασμένου» και «φθαρμένου» πολιτικού συστήματος. Η ίδια συζήτηση επαναλαμβανόταν μετά από κάθε εκλογική διαδικασία, που επιβεβαίωνε τη δυσκολία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να εγκλωβίζουν το γερμανικό λαό (π.χ. εκλογές στα κρατίδια Εσση και Βαυαρία).

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των κρατιδιακών εκλογών στη Βρέμη την περασμένη Κυριακή αναζωπύρωσαν τις διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, ακόμη και σενάρια για πρόωρες εκλογές. Στις ευρωεκλογές η CDU/CSU βγήκε πρώτη αλλά πάλι «λαβωμένη» με 28,9% (-6,4% σε σχέση με το 2014), ενώ το SPD έπεσε στο 15,8% (-11,5%) και την τρίτη θέση. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι μετακινήθηκαν προς άλλες «εναλλακτικές» του κεφαλαίου, όπως οι Πράσινοι, που είναι πλέον δεύτερη δύναμη με 20,5% (+9,8%). Μικρή άνοδο (αλλά πτώση σε σχέση με τις εθνικές εκλογές) σημείωσε το εθνικιστικό - ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 11% (+3,9%), το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» έλαβε 5,5% (-1,9%), οι Φιλελεύθεροι (FDP) έφτασαν στο 5,4% (+2%). Στη Βρέμη, προπύργιο της σοσιαλδημοκρατίας από το 1945, για πρώτη φορά το SPD είναι στη δεύτερη θέση και η CDU πρώτη.

«Καταλύτης» και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός

Στο μεταξύ, όλο και πυκνώνουν τα τελευταία χρόνια - κι ενώ οξύνεται ο παγκόσμιος ανταγωνισμός σε όλα τα μέτωπα - τα παράπονα βιομηχάνων και επιχειρηματιών απέναντι στην κυβέρνηση κατηγορώντας την πως δεν έχει σαφή και αποφασιστική στρατηγική απέναντι σε Κίνα και ΗΠΑ, δεν προχωρά σε «μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας και μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων (όπως π.χ. σε ΗΠΑ και Γαλλία), δεν επενδύει αρκετά στις νέες τεχνολογίες και σέρνεται πίσω από άλλους «παγκόσμιους παίκτες».

Χαρακτηριστικό είναι σχόλιο της μεγάλης εφημερίδας «Die Welt» με αφορμή έκθεση που δείχνει την κατρακύλα της Γερμανίας στη 17η θέση της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας 2019 (από την 6η θέση το 2014), την οποία δημοσίευσε την περασμένη βδομάδα η ελβετική IMD. «Αλλες χώρες εκσυγχρονίζουν τις υποδομές, απελευθερώνουν περαιτέρω τις αγορές, μειώνουν τους φόρους, καταβάλλουν όλες τους τις προσπάθειες, μέσω της Εκπαίδευσης και των τεχνολογιών του μέλλοντος, ώστε να μην εξαρτιόνται από την Κίνα και τις ΗΠΑ», αναφέρει, αναπαράγοντας ουσιαστικά την κριτική του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών.

«Η καγκελάριος στέκεται απαθής: Στην άνοδο του επιθετικού κινεζικού κρατικού καπιταλισμού, στην εμφάνιση αμερικανικών "τεχνολογικών ιμπεριαλιστών" και πρόσφατα στη μετατροπή της Γερμανίας από οικονομική ατμομηχανή σε τακάκι φρένου της Ευρώπης», καταλήγει το άρθρο.

Η «Sueddeutsche Zeitung» διαπιστώνει «τις απώλειες των παραδοσιακά ισχυρών κομματικών ομάδων και την άνοδο των μετριοπαθών και φρέσκων δυνάμεων όπως οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι», σημειώνοντας πως «οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι, που είναι η πλειοψηφία, ελπίζουν σε νέα κόμματα».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ντίτερ Κεμπφ, τόνισε την ανάγκη η ΕΕ «να μην παραμείνει το μπαλάκι στις διεθνείς συγκρούσεις, π.χ. μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας». «Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει τώρα να ενεργήσει πιο δυναμικά» για ένα Ευρωκοινοβούλιο και μια Κομισιόν «που όχι απλά θα διαχειρίζεται, αλλά αποφασιστικά θα καθορίζει την πορεία της Ενωσης των 500 εκατ. κατοίκων και των 21 εκατ. επιχειρήσεων».

Οι αντιλαϊκές πολιτικές διεργασίες

Το ζητούμενο των πολιτικών διεργασιών είναι η ανάδειξη «νέων» πολιτικών δυνάμεων, που πιο αποφασιστικά θα προωθούν τα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου στην ΕΕ και τον κόσμο και θα εντείνουν την αντιλαϊκή πολιτική, στη Γερμανία των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων, με «στρατιές» χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Στο SPD έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για απομάκρυνση της προέδρου του κόμματος, Αντρεα Νάλες, από την ηγεσία. Επίσης, το Σεπτέμβρη - στα μέσα της κυβερνητικής θητείας του μεγάλου συνασπισμού - το SPD έχει ορίσει εσωκομματική συζήτηση για τον απολογισμό της συγκυβέρνησής του με τη CDU/CSU, που ενδέχεται να πυροδοτήσει εξελίξεις. Στελέχη του SPD εναντιώθηκαν εξαρχής σε μια ακόμη συγκυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι φθείρει το κόμμα.

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ισχυρίστηκε ότι χρειάζονται «καλύτερες απαντήσεις» στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, δηλαδή στην ενίσχυση της λεγόμενης «πράσινης» επιχειρηματικότητας, όπου η Γερμανία απειλείται σοβαρά από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

«Παρούσα» στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού δήλωσε και η «Αριστερά» προτάσσοντας τη συμμετοχή του κόμματος σε μια μελλοντική «αριστερή ομοσπονδιακή κυβέρνηση». «Οταν ο ρόλος μας είναι ασαφής, όπως στις ευρωεκλογές, χάνουμε. Αλλά αν υπάρχει μια συγκεκριμένη προοπτική αριστερής κυβέρνησης, όπως στη Βρέμη, τότε κερδίζουμε», είπε η μία από τους επικεφαλής του κόμματος, Κάτια Κίπινγκ.

«Πάμε στις Βρυξέλλες προκειμένου να διορθώσουμε την ΕΕ και να την περιορίσουμε στα βασικά της καθήκοντα», δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος της AfD, Γεργκ Μόιτεν, προσθέτοντας πως οι Πράσινοι είναι πλέον οι «κυριότεροι αντίπαλοι» του κόμματος.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ