Σάββατο 1 Ιούνη 2019 - Κυριακή 2 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2019
ΙΤΑΛΙΑ
Η «Λέγκα» πρωταγωνιστής στην υπεράσπιση του κεφαλαίου

Ο ακροδεξιός Σαλβίνι, ενισχυμένος, διεκδικεί περισσότερα για το ιταλικό κεφάλαιο

ANSA

Ο ακροδεξιός Σαλβίνι, ενισχυμένος, διεκδικεί περισσότερα για το ιταλικό κεφάλαιο
Η «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι επιβεβαίωσε ότι αναλαμβάνει πια βασικό ρόλο στην εκπροσώπηση του ιταλικού κεφαλαίου, αφού απέσπασε το 34,33% των ψήφων, υπερ-πενταπλασιάζοντας τα ποσοστά της από τις ευρωεκλογές του 2014 (όταν είχε πάρει 6,16%) αλλά και αυξάνοντάς τα σημαντικά από τις περσινές βουλευτικές εκλογές, οπότε είχε πάρει 17,35%. Η «Λέγκα» θα χρησιμοποιήσει τις υψηλές της επιδόσεις (σε σχέση και με τα άλλα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου) για να αποκτήσει ηγετικό ρόλο σε ευρύτερες ζυμώσεις που προχωρούν.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εταίρος της «Λέγκας», το «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) πήρε 17,07%, εμφανίζοντας πτώση σε σχέση και με το 2014 (21,16%) και με το 2018 (32,68%).

Το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) πήρε 22,69% (από 40,82% το 2014 και 18,76% το 2018). Μετά το ισπανικό PSOE, το PD θα αποτελεί τη μεγαλύτερη ομάδα στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές και η ηγεσία του δηλώνει έτοιμη να εργαστεί ως ετοιμοπόλεμη αστική δύναμη, με τον νέο γραμματέα του, Νίκολα Τζινγκαρέτι, να δηλώνει: «Φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μια εναλλακτική στον Σαλβίνι για να γίνουμε αξιόπιστοι για τις επόμενες γενικές εκλογές (...) Θα είμαστε κεντρικοί παίκτες σε μια συμμαχία που θα κυβερνήσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα υπερασπιστούμε την Ιταλία».

Στο μεταξύ, την άνοδο των αντιδραστικών δυνάμεων επιβεβαιώνουν και τα ποσοστά των ακροδεξιών «Αδελφών της Ιταλίας», που πήραν 6,46%, από 3,67% το 2014 και 4,35% το 2018.

Τέλος, χρήσιμη για συμπεράσματα είναι η πορεία σχημάτων που τα προηγούμενα χρόνια είχαν λανσαριστεί ως φιλολαϊκές εναλλακτικές, όπως «Η Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», που το 2014 είχε πάρει 4,03%. Το σχήμα αυτό εξαφανίστηκε και όσοι το στήριξαν διαχύθηκαν σε νέα κόμματα, όπως «Η Αριστερά» (μια διάσπαση του PD), που πήρε μόλις 1,74%.

Τα αποτελέσματα των εκλογών ανατροφοδότησαν τις συζητήσεις για τη «συνοχή» της κυβέρνησης συνεργασίας («Λέγκα» - M5S), αν και στελέχη της προσπάθησαν να εμφανίσουν αδύναμο το ενδεχόμενο ενός «διαζυγίου». Πάντως, το μεγάλο προβάδισμα που έχει πλέον η «Λέγκα» προσφέρει νέο «αέρα» στην ηγεσία της να προτάξει προτεραιότητες και συνεργασίες που ιεραρχεί, συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωκοινοβουλίου. Μην ξεχνάμε ότι οι συμμαχίες που η «Λέγκα» σφυρηλατεί εδώ και καιρό με δυνάμεις όπως ο Εθνικός Συναγερμός της Μ. Λεπέν αλλά και το «Fidesz», του Β. Ορμπαν, δεν περιέλαβαν ποτέ το Μ5S, ούτε καν σε έναν αρχικό σχεδιασμό. Επίσης, τις τελευταίες μέρες αποκαλύφτηκαν και σχέδια συνεργασίας της «Λέγκας» ακόμα και με το Κόμμα του Brexit, το νέο κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ.

Αναλυτές εκτιμούσαν πρόσφατα στη «Λα Ρεπούμπλικα» ότι η νίκη της «Λέγκας» και η πτώση της δημοτικότητας του M5S αποτελούν «εκρηκτικές ύλες για τη σταθερότητα της κυβέρνησης... Δεν μιλάμε για τη σημερινή ή την αυριανή μέρα, αλλά η φωτιά που θα οδηγήσει στην κατάρρευση της κυβέρνησης άναψε». Οι ίδιοι υποστήριζαν ότι ο μόνος τρόπος να γλιτώσει η Ιταλία μια «νέα πολιτική κρίση» είναι το M5S να «μετατραπεί σε "υπάλληλο" της "Λέγκας"...».

Πάντως, ενδεικτική των προτεραιοτήτων που διατηρεί το ιταλικό κεφάλαιο και σίγουρα επιδρούν στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού είναι η επιστολή που λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές δόθηκε στη δημοσιότητα, με την υπογραφή του προέδρου της ένωσης των Ιταλών βιομηχάνων (Confindustria), αλλά και των ομολόγων του από BDI και MEDEF (τη γερμανική και γαλλική αντίστοιχα ένωση των μεγαλοβιομηχάνων).

«Χάρη στην Ευρώπη (σ.σ. ΕΕ), ζούμε σήμερα σε ένα χώρο ειρήνης, ελευθερίας και ευημερίας, μοναδικό στον κόσμο. Η ευρωπαϊκή αγορά αποτελεί για τις επιχειρήσεις αλλά και τους μισθωτούς μας την εγχώρια αγορά (τους)... Μόνο μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη μπορεί να υπερασπιστεί τις αξίες μας, τον τρόπο ζωής και τα συμφέροντά μας απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο...

Οι επιχειρηματίες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας μοιράζονται την ίδια φιλοδοξία για το μέλλον της Ευρώπης: Να μετατραπεί σε παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης...», σημειώνουν. Τονίζεται δε ότι «σε ένα διεθνές περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς, γεμάτο απειλές και ευκαιρίες, καμία χώρα δεν μπορεί να δράσει μόνη... Η ΕΕ είναι σημαντική για όλους μας...».

Ελπιδοφόρα ποσοστά για το ΚΚ - Ιταλία

Ελπιδοφόρες είναι οι επιδόσεις που κατέγραψε το ΚΚ - Ιταλία, που μετά την ανασυγκρότησή του συμμετείχε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές με αυτόνομο ψηφοδέλτιο και έλαβε 234.232 ψήφους (0,88%). Η προεκλογική δουλειά αναπτύχθηκε με ζητούμενο τη σφυρηλάτηση δεσμών με εργατικές - λαϊκές μάζες και την αφύπνιση δυνάμεων σε ταξική κατεύθυνση, διαμορφώνοντας σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια και την ενίσχυση της οργάνωσης και πάλης στους κλάδους, αλλά και τόπους διαμονής, σπουδών κ.τ.λ., όπου συγκεντρώνονται εργατικές - λαϊκές οικογένειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ