Σάββατο 1 Ιούνη 2019 - Κυριακή 2 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΙΜΑΝΙΩΝ»
Η εντατικοποίηση και η καταπόνηση των εργαζομένων δεν «αντισταθμίζεται» με κανένα επίδομα

Την προσπάθεια της εργοδοσίας της COSCO να καταργήσει τον «σκατζαδόρο» στους χειριστές, εντατικοποιώντας με τον τρόπο αυτό την εργασία τους, καταγγέλλει η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» και απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα να οργανώσουν μαχητική απάντηση.

Η εργοδοσία, με την αγαστή συνεργασία της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στην Ενωση Τεχνικών Χειριστών ΟΛΠ (ΕΤΧ ΟΛΠ), καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν «τροποποιητική δήλωση», με την οποία δηλώνουν ότι ενημερώθηκαν «για την κατάργηση του συστήματος των επικούρων» έναντι ενός «αντισταθμιστικού» μηνιαίου επιδόματος.

«Η κατάκτηση του "σκατζαδόρου" δεν αντισταθμίζεται με κανένα ποσό εξαγοράς. Είναι μια κατάκτηση που διασφαλίζει τη σωματική μας υγεία και ακεραιότητα. Η καταπόνηση απ' την εντατικοποίηση της εργασίας, η πρόκληση μυοσκελετικών προβλημάτων δεν ανταλλάσσεται με κανένα ευρώ», ξεκαθαρίζει η «Δημοκρατική Ενότητα» και καλεί τους εργαζόμενους να μη συμμετάσχουν στην επαίσχυντη συμφωνία της εργοδοσίας και της πλειοψηφίας του σωματείου.

«Η εντατικοποίηση της εργασίας, οι απειλές και οι εκβιασμοί, τα απανωτά 12 ώρα των συναδέλφων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, γενικεύονται σε όλο το λιμάνι, είτε με εργοδότη την COSCO, είτε τη ΣΕΠ, είτε τη DPORT και τους εργολάβους», επισημαίνει η παράταξη στην ανακοίνωσή της. Οπως καταγγέλλει, οι δυνάμεις που πλειοψηφούν στην Ενωση Χειριστών (ΑΔΗΣΚ - ΠΑΣΚΕ και Ενωτική Πορεία) θέλουν να στείλουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν την απαράδεκτη τροποποιητική δήλωση και να αποδεχτούν τη νέα αντεργατική ρύθμιση της κατάργησης του «σκατζαδόρου». Παράλληλα, προειδοποιεί τους εργαζόμενους πως την «αντισταθμιστική» παροχή, που τους πετάνε σαν τυράκι στη φάκα, «μπορούν αύριο μεθαύριο να την αφαιρέσουν και αυτή», ενώ έτσι κι αλλιώς «δεν θα ισχύει για τους νέους συναδέλφους μας».

Η «Δημοκρατική Ενότητα» υπογραμμίζει πως η αλλαγή που προωθείται στους χειριστές «θα εντατικοποιήσει ακόμη περισσότερο την εργασία για όλους τους εργατοϋπαλλήλους στο λιμάνι, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια όχι μόνο των ίδιων των χειριστών αλλά και του συνόλου των εργαζομένων που απασχολούνται στο σύστημα φορτοεκφόρτωσης».

«Δεν παζαρεύουμε με κανέναν το δικαίωμα να μπορούμε να γυρνάμε στις οικογένειές μας με αξιοπρέπεια, σώοι και αβλαβείς», τονίζει. Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, τον αγώνα ενάντια στον «εργασιακό μεσαίωνα» που διαμορφώνεται στο λιμάνι με το ξήλωμα κατακτήσεων και τη γενίκευση της εργολαβικής εργασίας.

«Απορρίπτουμε τις προτάσεις της COSCO και της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου ΕΤΧ - ΟΛΠ», τονίζει η «Δημοκρατική Ενότητα» και καλεί τους εργαζόμενους «σε όλες τις προβλήτες και όλο το λιμάνι του Πειραιά να προχωρήσουμε σε απεργιακή κινητοποίηση απέναντι στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ