Σάββατο 1 Ιούνη 2019 - Κυριακή 2 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Προχώρησε στο διορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Eurokinissi

Με βασικό αντικείμενο τον διορισμό ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας συνεδρίασε την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο, στο φόντο της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης με τη ΝΔ για το αν η κυβέρνηση νομιμοποιείται να προχωρήσει στις αλλαγές. Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε στη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να τοποθετηθεί η έως σήμερα αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη, ενώ στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου τοποθετήθηκε η αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Καλού.

Επιβεβαιώνοντας ότι το ζήτημα εντάσσεται στις προεκλογικές σκοπιμότητες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που κατά τ' άλλα συμφωνούν με τον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ο Αλ. Τσίπρας το αξιοποίησε για να επιτεθεί στη ΝΔ, αφού προηγουμένως υπερασπίστηκε τον χειρισμό της υπόθεσης έως τώρα απ' την κυβέρνηση.

Οπως είπε, «η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη, όπως ο νόμος ορίζει, πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους. Για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση».

Και συνέχισε επιτιθέμενος στη ΝΔ, «ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ηλπιζα ότι η ΝΔ, υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δεν θα έκανε αυτή την επιλογή. Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες».

Κατά τον πρωθυπουργό, η ΝΔ «αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της» και μετά την άρνησή της για συναινετική λύση, «επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στη διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί».

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε ακόμα λόγο για «αλαζονεία και βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών».

Από τη μεριά της, με ανακοίνωσή της, η ΝΔ χαρακτήρισε τον ορισμό «θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει - κατά τρόπο απαράδεκτο - και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια», προσθέτοντας ότι «η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Να σημειωθεί πως σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ανακοίνωσε πως το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την κατάθεση του νομοσχεδίου των ποινικών κωδίκων μέσα στις επόμενες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ