Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Ανοιχτά τα κρίσιμα θέματα στο χώρο των ΜΜΕ

Τα ανοιχτά κρίσιμα θέματα, που αφορούν στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, έχει ν' αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαππας. Θέματα που έχουν σχέση με τη νόμιμη λειτουργία των ΜΜΕ και με τα «καυτά» ζητήματα της διαφάνειας. Ο νέος υπουργός ήδη για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του είχε το περασμένο Σάββατο συζήτηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη.

Γενικόλογες ήταν οι δηλώσεις του νέου υπουργού, ο οποίος αρκέστηκε να πει πως συζήτησαν θέματα, που «συνδέονται με τη λειτουργία και τις προτεραιότητες» του υπουργείου Τύπου, καθώς και με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του Συντάγματος και τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου.

Συγχρόνως, όμως, όπως ήδη είναι γνωστό, ανοιχτά παραμένουν σημαντικά ζητήματα για τη νόμιμη λειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Στο πλαίσιο αυτό ο νέος υπουργός Τύπου έχει στα χέρια του τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Λεκανοπεδίου και του Νομού Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το θέμα χορήγησης αδειών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, θέμα το οποίο προς το παρόν είναι άγνωστο εάν το «χειριστεί» το σημερινό ΕΣΡ ή το νέο ΕΣΡ με τη σύνθεση που προβλέπεται από το νόμο που πέρασε ο Δ. Ρέππας πριν ακριβώς από έναν χρόνο. Νόμος που παραμένει όλο αυτό το διάστημα στα χαρτιά, αφού υπήρχε το κώλυμα της αλλαγής του κανονισμού της Βουλής για την πλειοψηφία των 4/5. Πάντως, το ΕΣΡ έχει προγραμματίσει συνεδρίαση της ολομέλειάς του για τις 29 του Νοέμβρη προκειμένου να διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη του για τους έξι τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.

Ζήτημα όμως υπάρχει και για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Νομού Θεσσαλονίκης. Το ΕΣΡ έχει διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη του παίρνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις του πρώην υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα. Εντούτοις και εδώ αναμένεται να εξελιχθεί νέο σίριαλ αριθμού συχνοτήτων, όπως συνέβη και στην Αττική. Το υπουργείο Μεταφορών είχε προκηρύξει για το Νομό Θεσσαλονίκης 27 ραδιοφωνικές συχνότητες. Ομως, ο νέος υφυπουργός Μεταφορών, Σπύρος Βούγιας, στη Βουλή πριν λίγες μέρες μίλησε για ανάθεση μελέτης από επιτροπή καθηγητών, προκειμένου να εξεταστεί η διεύρυνση του αριθμού των συχνοτήτων.

Εάν τροποποιηθεί μέχρι το τέλος του μηνός ο κανονισμός της Βουλής, τότε δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή της σύνθεσης του ΕΣΡ. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Πρωτόπαππας, η κυβέρνηση, με βάση το νέο Σύνταγμα, θα προχωρήσει στη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου. Ο υπουργός Τύπου προχτές στην εκπομπή της ΝΕΤ «Συνάντηση της Κυριακής», απαντώντας στο θέμα της χορήγησης αδειών - όπως άλλωστε είθισται από τους εκάστοτε κυβερνώντες - είπε ότι είναι έτοιμος να «δυσαρεστήσει» ιδιοκτήτες ΜΜΕ, που οι ραδιοτηλεοπτικοί τους σταθμοί δε θα πάρουν άδεια. Γεγονός, πάντως, είναι πως προς το παρόν τον τελευταίο λόγο για τη χορήγηση των αδειών τον έχει ο υπουργός Τύπου, ο οποίος εξακολουθεί ν' ασκεί τον έλεγχο νομιμότητας και να εκδίδει τις άδειες.

Ο Χρήστος Πρωτόπαππας, στην εκπομπή της ΝΕΤ, ανέφερε ακόμη πως θεωρεί «μεγάλο θέμα» τον όρο του «βασικού μετόχου» που περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα. Ο «βασικός μέτοχος», πρέπει να σημειώσουμε, είναι το «εύρημα» που προστέθηκε μεταξύ άλλων στο αναθεωρημένο Σύνταγμα, προκειμένου να μείνει ανοιχτό παράθυρο έτσι ώστε ένας μέτοχος ΜΜΕ να μπορεί ν' αναλαμβάνει και έργα του δημοσίου, νομιμοποιώντας ουσιαστικά το ασυμβίβαστο. Ο υπουργός Τύπου, όπως είπε στην ίδια εκπομπή, αναζητά τη «χρυσή τομή». Χαρακτήρισε το νέο θεσμικό πλαίσιο «κρίσιμο», ενώ δεν έχασε την ευκαιρία, προκειμένου όπως φαίνεται να δείξει τις «καλές» κυβερνητικές προθέσεις, να πει ότι θα επιδιώξει να εξασφαλίσει για το νέο νόμο τη «συναίνεση» των κομμάτων της Βουλής, αλλά και των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από το ΕΣΡ στον υπουργό Τύπου (2002-01-17 00:00:00.0)
Από «μηδενική βάση» οι νέες άδειες (2001-08-31 00:00:00.0)
Προκηρύξεις αδειοδότησης ραδιοσταθμών (2001-07-31 00:00:00.0)
Νέες «οδηγίες» Ρέππα προς ΕΣΡ (2001-03-31 00:00:00.0)
Το μέλλον... των αδειών (2001-01-16 00:00:00.0)
Η διαδικασία συνεχίζεται.... (2000-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ