Τρίτη 4 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προσωρινή τριμελής επιτροπή στην ηγεσία του SPD

«Τριγμοί» στον μεγάλο συνασπισμό καθώς προχωρά η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Η απερχόμενη πρόεδρος του SPD, Αντρέα Νάλες
Η απερχόμενη πρόεδρος του SPD, Αντρέα Νάλες
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Μια τριμελής επιτροπή θα αναλάβει προσωρινά την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) μετά την παραίτηση της Αντρέα Νάλες από την προεδρία του κόμματος την Κυριακή, υπό το βάρος της συνεχούς εκλογικής του μείωσης, η οποία τελευταία εκφράστηκε με το χαμηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές και την πτώση του στην τρίτη θέση. Θυμίζουμε ότι η Νάλες, που είχε αναλάβει πρόεδρος του SPD πριν από περίπου ένα χρόνο, ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές της συμμετοχής στον τρίτο μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU).

Αυτή η τριαδική ηγεσία θα αποτελείται από την πρωθυπουργό του κρατιδίου Μεκλεμβούργου - Δυτικής Πομερανίας, Μανουέλα Σβέσιχ, την πρωθυπουργό του κρατιδίου Ρηνανίας - Παλατινάτο, Μαλού Ντράιερ, και τον επικεφαλής του SPD στην Εσση, Τόρστεν Σέφερ - Γκίμπελ.

Το προεδρείο του SPD συνεδρίασε χτες για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαριστεί επίσημα αν το κόμμα θα προχωρήσει στο προγραμματισμένο για το Δεκέμβρη συνέδριο για την εκλογή νέας ηγεσίας. Επίσης, το Σεπτέμβρη είναι προγραμματισμένη μια ενδιάμεση αποτίμηση του μεγάλου συνασπισμού και της συμμετοχής του SPD σε αυτόν, που ενδέχεται να πυροδοτήσει εξελίξεις, καθώς όλο και μεγαλώνουν οι εσωκομματικές «φωνές» για αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση, που φθείρει τους Σοσιαλδημοκράτες.

«Πιστεύω ότι πρέπει να αποχωρήσουμε από τον κυβερνητικό συνασπισμό», δήλωσε η Ζιμόνε Λάνγκε, δήμαρχος της πόλης Φλένσμπουργκ και αντίπαλος της Νάλες για την ηγεσία του SPD πέρυσι. «Το ερώτημα είναι πότε είναι η σωστή στιγμή να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, στελέχη προτείνουν το SPD να υιοθετήσει μια δυαδική ηγεσία. Ο σοσιαλδημοκράτης ΥΠΕΞ Χάικο Μάας πρότεινε «δυαρχία και εκλογή της ηγεσίας από τη βάση του κόμματος», και συγκεκριμένα η ηγεσία να αποτελείται από μια γυναίκα και έναν άντρα, όπως στο κόμμα των Πρασίνων και της Αριστεράς.

Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, αντιδρώντας στην παραίτηση Νάλες, διαβεβαίωσε ότι η διακυβέρνηση θα συνεχιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, καθώς τα ζητήματα που έχει να επιλύσει η κυβέρνηση «βρίσκονται στο τραπέζι» τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Ευρώπη και τον κόσμο. Αντίστοιχα, η πρόεδρος της CDU Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ υπερασπίστηκε τον μεγάλο συνασπισμό, λέγοντας πως η Γερμανία πρέπει να παραμείνει «ικανή να δρα». Ωστόσο, αμφισβήτηση εκφράζεται από στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών: «Αν δεν προχωράμε με το SPD, τότε πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και να αναρωτηθούμε αν έχει νόημα να συνεχιστεί ο μεγάλος συνασπισμός», εκτίμησε ο Κάρστεν Λίνεμαν, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU.

Λόγω των τριγμών στον μεγάλο συνασπισμό, επανέρχεται η συζήτηση για μια συγκυβέρνηση CDU/CSU - Πρασίνων - Φιλελευθέρων (FDP). Τα τρία κόμματα είχαν διαπραγματευτεί για συγκυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές του 2017, χωρίς να γίνει κατορθωτό να σχηματιστεί κυβέρνηση. Απαντώντας σε αυτά τα σενάρια, η επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων, Κατρίν Γκέρινγκ - Εκαρντ, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της δεν είναι «υποκατάστατο». «Μια νέα κυβέρνηση θα χρειαζόταν νέα νομιμοποίηση από τους ψηφοφόρους», πρόσθεσε η Γκέρινγκ - Εκαρντ, καθώς οι Πράσινοι εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, με δημοσκόπηση της Κυριακής να τους φέρνει ακόμα και στην πρώτη θέση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεχωριστές διερευνητικές επαφές προγραμματίζουν SPD και CDU/CSU (2021-10-01 00:00:00.0)
Διεργασίες για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου (2018-10-20 00:00:00.0)
Ξεκίνησε χτες το εσωκομματικό δημοψήφισμα των Σοσιαλδημοκρατών (2018-02-21 00:00:00.0)
Διεργασίες για την «επόμενη μέρα» (2018-02-15 00:00:00.0)
Μετά το συνέδριο του SPD οι διερευνητικές συνομιλίες (2017-12-07 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» για σχηματισμό κυβέρνησης (2017-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ