Πέμπτη 6 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο 6,2% από 6,3% που είχε εκτιμήσει προηγουμένως. Αντίστοιχα αναθεωρήθηκαν και οι προβλέψεις του για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2020, στο 6% από 6,1%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ στέκεται στις συνέπειες που θα έχει (και) για την κινεζική οικονομία η πορεία του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας, έτσι όπως εκφράζεται και με την επιβολή δασμών, που πολλοί επιμένουν να χαρακτηρίζουν μονόπλευρα ως «εμπορικό πόλεμο» αλλά αποτελεί μία μόνο εκδήλωση του σκληρού ανταγωνισμού ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες δυνάμεις του πλανήτη. Ετσι, το Ταμείο εκτίμησε ότι «η βραχυπρόθεσμη προοπτική παραμένει ιδιαίτερα αβέβαιη, δεδομένης της πιθανότητας περαιτέρω κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων», ενώ ο αναπληρωτής διευθυντής του Ταμείου για την Ασία, Κένεθ Κανγκ, έσπευσε να συμπληρώσει: «Να το ξεκαθαρίσω: Εάν οι δασμοί (των ΗΠΑ) πράγματι αυξηθούν οριζοντίως, για παράδειγμα στο 25%, η ανάπτυξη θα επηρεαστεί σημαντικά... Σε αυτήν την περίπτωση, πράγματι βλέπουμε να υπάρχουν επιχειρήματα για προσωρινά μέτρα στήριξης της οικονομίας, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κίνδυνος για οικονομική και χρηματοπιστωτική αστάθεια».

Βέβαια, οι αποκλίσεις στις προβλέψεις για την κινεζική οικονομία είναι ιδιαίτερα μικρές, ενώ και οι ρυθμοί ανάπτυξης διατηρούνται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών. Ωστόσο είναι σαφές ότι η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας αποκτά όλο και ευρύτερες διαστάσεις, φέρνοντας στην επιφάνεια και το μεγάλο βάθος των διμερών αντιθέσεων.

Στο μεταξύ, στο Πεκίνο χτες το Κρατικό Συμβούλιο αποφάσισε νέα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, καθώς η ραγδαία εμβάθυνση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής διευρύνει όλο και περισσότερο τα περιθώρια συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες ζωής και δουλειάς των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Οπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο «Σινχουά», οι αποφάσεις προτάσσουν τη μείωση του κόστους για την ευρύτερη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αλλά και την ενίσχυση της καινοτομίας, μέσα από μια βελτιωμένη διοίκηση αλλά και θέσπιση νέων φορολογικών κινήτρων, ειδικά για τους τομείς που συνδέονται με την ανάπτυξη της τεχνολογικής και επιστημονικής έρευνας, κατ' επέκταση και αντίστοιχους τομείς της βιομηχανίας κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ