Πέμπτη 6 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών

Από οδόφραγμα στο Χαρτούμ για να αποτρέψουν τη διέλευση των οχημάτων του στρατού

Copyright 2019 The Associated

Από οδόφραγμα στο Χαρτούμ για να αποτρέψουν τη διέλευση των οχημάτων του στρατού
ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Δεν έχει τέλος ο αριθμός των άοπλων, ειρηνικών διαδηλωτών που «θερίστηκαν» το πρωί της περασμένης Τρίτης στο κέντρο του Χαρτούμ από τις σφαίρες στρατιωτικών και παραστρατιωτικών που στηρίζουν τη χούντα του Σουδανού στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν. Οι νεκροί φαίνεται να ξεπερνούν πλέον τους 100, καθώς από χτες το μεσημέρι κάτοικοι της πρωτεύουσας εντόπισαν τουλάχιστον 40 πτώματα να επιπλέουν στα νερά του Γαλάζιου Νείλου κοντά στο στρατηγείο του στρατού. Νωρίτερα χτες, εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης και νοσοκομειακές πηγές στο Χαρτούμ είχαν ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών από την επίθεση του στρατού την περασμένη Τρίτη σε τουλάχιστον 60...

Παράλληλα, η Ενωση Σουδανών Γιατρών κατήγγειλε το στρατό και τις «δυνάμεις ασφαλείας για τους απροκάλυπτους, άγριους ξυλοδαρμούς τραυματισμένων διαδηλωτών, νοσηλευτών και γιατρών ακόμη και μέσα στα νοσοκομεία του Χαρτούμ! Η οργάνωση κατήγγειλε επίσης ότι πολλές γυναίκες βιάστηκαν κοντά στις εγκαταστάσεις του γενικού επιτελείου στο Χαρτούμ. «Επιτίθενται εδώ και καιρό στα νοσοκομεία αφότου κατέλαβαν την εξουσία, σε διάφορες περιοχές του Σουδάν, ιδίως στο Νταρφούρ, στα όρη της Νουβίας και στην Πολιτεία του Μπλε Νείλου», τόνισε ο Χουσάμ Αλμουτζάμερ, από την Ενωση Σουδανών Γιατρών. Ο ίδιος πρόσθεσε πως εδώ και καιρό τα νοσοκομεία γίνονται στόχος συστηματικών επιθέσεων και το ιατρικό προσωπικό υφίσταται βάρβαρους ξυλοδαρμούς και απαίτησε να ασκηθεί διεθνώς πίεση σε βάρος των χουντικών του στρατηγού Μπουρχάν, ώστε να παραδώσουν άμεσα την εξουσία σε μία πολιτική μεταβατική κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής του «Στρατιωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου», στρατηγός Μπουρχάν, ισχυρίστηκε ότι οι στρατιωτικοί «είναι ανοικτοί σε συνομιλίες με την αντιπολίτευση» άνευ όρων, στη διάρκεια μηνύματος που διάβασε με αφορμή τη γιορτή Εϊντ αλ Φιτρ, που γιορτάζεται στο τέλος του Ραμαζανιού.

Το μακελειό που προκάλεσε ο στρατός στο κέντρο του Χαρτούμ εναντίον των διαδηλωτών, που ζητούν επί βδομάδες να παραδοθεί η εξουσία σε πολιτική μεταβατική κυβέρνηση, καταδικάστηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, τον προεδρεύοντα της Αφρικανικής Ενωσης αλλά και από δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία, που εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, αποδοκιμάζοντας τον σουδανικό στρατό, καθώς έκριναν ότι έθεσε «σε κίνδυνο τη διαδικασία της μετάβασης και την ειρήνη στο Σουδάν». Απεύθυναν δε υποκριτικά έκκληση για «μεταβίβαση της εξουσίας κατόπιν διαπραγματεύσεων σε πολιτική κυβέρνηση όπως απαιτεί ο σουδανικός λαός».

Ακολούθησε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Σουδάν. Λίγο πριν τη συνεδρίαση του ΣΑ είχε μιλήσει σε δημοσιογράφους ο Γερμανός πρέσβης στον ΟΗΕ Κρίστοφ Χόισγκεν, τονίζοντας πως είναι «επείγουσα η άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων» μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών φορέων της αντιπολίτευσης. «Η νομιμοποίηση δεν προέρχεται από την κάννη ενός τουφεκιού» είπε, προσθέτοντας: «Το να προκηρύσσονται τώρα πρόωρες εκλογές αποτελεί άρνηση της δημοκρατίας. Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή εκλογών».

Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων ανέφεραν ότι στη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ, οι πρέσβεις Ρωσίας και Κίνας απέτρεψαν την έκδοση γερμανο-βρετανικού σχεδίου απόφασης που καταδίκαζε τους θανάτους αμάχων στο Σουδάν και αξίωνε να τερματιστεί αμέσως η βία. Οι σινο-ρωσικές αντιδράσεις προκλήθηκαν επειδή έκριναν πως το σχέδιο απόφασης ήταν «μονομερές» και αυτό «θα μπορούσε να δηλητηριάσει περαιτέρω την κατάσταση».

Μετά την αδυναμία του ΣΑ να εκδώσει κοινή ανακοίνωση, οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ολλανδία, Σουηδία) εξέδωσαν δικό τους ανακοινωθέν, τονίζοντας ότι «καταδικάζουν τις βίαιες επιθέσεις από τις σουδανικές δυνάμεις ασφαλείας εναντίον αμάχων». Χαρακτήρισαν επίσης «πολύ ανησυχητική» εξέλιξη την απόφαση των Σουδανών πραξικοπηματιών να ονομάσουν κυβέρνηση και να προκηρύξουν εκλογές «μέσα σε πολύ βραχύ χρονικό διάστημα».

Αργότερα χτες βράδυ είχε προγραμματιστεί σύγκληση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ενωσης, για να εξετάσει τρόπους αντίδρασης απέναντι στις δραματικές εξελίξεις στο Σουδάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ