Πέμπτη 6 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΡΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ»
«Συντονισμός» επενδύσεων και σχεδίων απέναντι στον ανταγωνισμό από Ρωσία - Κίνα

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--

Με επίκεντρο την προώθηση επενδύσεων και συμφερόντων των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας στην οικονομία, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της Ενέργειας ολοκληρώνεται σήμερα στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας η Σύνοδος Κορυφής 12 χωρών - μελών της ΕΕ που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών» (3SI) (Βαλτικής, Αδριατικής, Μαύρης Θάλασσας).

Η σύνοδος, που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια με την παρότρυνση των ΗΠΑ απέναντι στην Πρωτοβουλία της Κίνας «16+1» που αφορά τις στενότερες σχέσεις της με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αντανακλά το ενδιαφέρον της αστικής τάξης 12 χωρών της ΕΕ να αναπτύξει συμμαχίες απέναντι στον ανταγωνισμό από άλλες δυνάμεις (Κίνα, Ρωσία, Τουρκία) στην ευρύτερη περιοχή. Στη σύνοδο της «Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών» συμμετέχουν ηγέτες από Αυστρία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Κροατία και την Τσεχία. Επίτιμοι προσκεκλημένοι είναι ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι.

Η πρώτη σύνοδος της «Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών» πραγματοποιήθηκε το 2016 στο Ντουμπρόβνικ.

«Οικοδεσπότης» της φετινής συνόδου είναι ο Σλοβένος Πρόεδρος Μπορούτ Πάχορ και διοργανωτές είναι το σλοβένικο υπουργείο Εξωτερικών, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το «Κέντρο Ευρωπαϊκής Προοπτικής». Ο Πάχορ περιέγραψε τη σύνοδο ως «μία από τις μεγαλύτερες συναντήσεις πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος», που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στη Σλοβενία.

Στο επιχειρηματικό φόρουμ, η έναρξη του οποίου θα γίνει σήμερα από τον Σλοβένο πρωθυπουργό, Μάριαν Σάρετς, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν περισσότερα από 500 στελέχη από 44 χώρες, 16 εκπρόσωποι εμπορικών επιμελητηρίων και 7 εκπρόσωποι αναπτυξιακών τραπεζών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ