Πέμπτη 6 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ξανά ο βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Κύπρο

Το τουρκικό γεωτρύπανο στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ
Το τουρκικό γεωτρύπανο στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ
Οι ΗΠΑ δηλώνουν ξεκάθαρα ότι επανεξετάζουν συνολικά την κατάσταση και τη στάση τους στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και στη βάση αυτή θα ενισχύσουν την παρέμβασή τους σε σχέση τόσο με τα Ελληνοτουρκικά όσο και με το Κυπριακό. Αυτό τόνισε η διευθύντρια Νοτίου Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (αμερικανικού ΥΠΕΞ) Γιούρι Κιμ, μιλώντας χτες στις εργασίες του συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), στην Ουάσιγκτον (βλ. σελ. 9).

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη που ξεκινά σήμερα στη Λευκωσία ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος αναμένεται να θέσει τη συνολική αμερικανική ατζέντα, που στοχεύει πρώτα απ' όλα σε «διευθετήσεις» οι οποίες θα περιορίζουν τη δράση ανταγωνιστών των ΗΠΑ στην περιοχή και κυρίως της Ρωσίας.

Από τη μεριά της κυπριακής κυβέρνησης, ο επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου είπε ότι οι τριμερείς συνεργασίες που προωθούν Ελλάδα και Κύπρος «δημιουργούν συνέργειες σε πολλαπλούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος» αλλά και ότι «η συμμετοχή των ΗΠΑ στις προηγούμενες δύο Συνόδους Κορυφής (Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ) υπογραμμίζει τις προοπτικές που βρίσκονται μπροστά».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Εμπορίου, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» («Noble Energy», «Shell», «Delek Drilling), ο οποίος αφορούσε την αλλαγή κάποιων όρων για την αξιοποίηση του κοιτάσματος. Ισχυρίστηκε ότι σε βάθος 18ετίας η Κύπρος θα έχει έσοδα πάνω από 9 δισ. δολάρια, εφόσον βέβαια ξεκινήσει η εκμετάλλευση του «Αφροδίτη».

Εξακολουθεί να εφησυχάζει η Αθήνα

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει προκλητικά να καλλιεργεί εφησυχασμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ρ/σ «Θέμα» και αναφερόμενος στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ - ενόσω κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου και η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου - είπε:

«Η σκοπιμότητα των Τούρκων δεν είναι αυτή τη στιγμή να πάνε εκεί για να βγάλουν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Η προσπάθειά τους είναι από πλευράς διεθνούς Δικαίου να "γκριζάρουν" την περιοχή. Οσο λοιπόν δεν μπορεί να δημιουργήσει χρησικτησία στο οικόπεδό σου κάποιος που ανοίγει την πόρτα και φωνάζει "είναι δικό μου", όταν όλοι οι γείτονες γύρω γύρω του φωνάζουν "τι δικό σου ρε φίλε;", άλλο τόσο δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, όταν έχει γενική καθολική διεθνής αποδοκιμασία για τις ενέργειες αυτές, να επικαλεστεί ως νομικό προηγούμενο αυτή την παράνομη ενέργεια η Τουρκία».

Επιμένοντας στο αφήγημα της «απομονωμένης Τουρκίας», σημείωσε ότι αυτή «δεν μπορεί να παράξει νομικά αποτελέσματα. Δεν μπορεί να "γκριζάρει". Το διεθνές Δίκαιο λέει αυτή τη στιγμή αυτά που υποστηρίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος, αυτό είναι αναμφισβήτητο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ