Πέμπτη 6 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Λήξαν» για τη Γερμανία το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων

Επιβεβαιώνεται ότι το πρόσφατο ψήφισμα που ψήφισαν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα στη Βουλή κάνει ουσιαστικά «πλάτες» στη διαχρονική άρνηση των γερμανικών κυβερνήσεων

«Λήξαν» θεωρεί η Γερμανία το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως δήλωσε ξανά χτες εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, αυτήν τη φορά εκ μέρους του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Η απάντηση αυτή ήρθε μία μέρα μετά τα προεκλογικά ταρατατζούμ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που θυμήθηκε το ζήτημα λίγες βδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές, στέλνοντας ρηματική διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση, με αίτημα την «έναρξη διαπραγματεύσεων».

«Περισσότερα από 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και περισσότερα από 25 χρόνια μετά τη συνθήκη 4+2 (σ.σ. για την εθνική κυριαρχία της επανενωμένης Γερμανίας), το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται λήξαν τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής απόψεως», ήταν η ακριβής δήλωση του Γερμανού αξιωματούχου. Την ίδια θέση υποστήριξε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Μαρτίνα Φιτς, που δήλωσε ότι παρά την επίγνωση της ευθύνης της χώρας της, «το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων έχει πολιτικά και νομικά οριστικά διευθετηθεί».

Ο δε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Ρ. Μπρόιλ, πρόσθεσε ότι «το θέμα των αποζημιώσεων έχει πολιτικά και νομικά κλείσει» και περιόρισε τις όποιες κινήσεις στη δημιουργία μιας «κοινής "κουλτούρας αναμνήσεων"», «για εμφανή δείγματα συμφιλίωσης», ενώ αποκαλύπτοντας και τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, υποστήριξε ότι η Γερμανία δεν διαθέτει ούτε καν την επίσημη μετάφραση του ψηφίσματος του ελληνικού Κοινοβουλίου που φέρεται να επιδόθηκε μαζί με τη ρηματική διακοίνωση!

Ετσι κι αλλιώς οι χτεσινές αντιδράσεις των Γερμανών αξιωματούχων είναι αποκαλυπτικές για τα όσα είχε καταγγείλει το ΚΚΕ τον περασμένο Απρίλη στη Βουλή.

Οτι δηλαδή αυτό το ψήφισμα (που η κυβέρνηση δεν μπήκε στον κόπο ούτε να το μεταφράσει) κάνει ουσιαστικά «πλάτες» στη διαχρονική άρνηση των γερμανικών κυβερνήσεων που παρουσιάζουν το θέμα ως «λήξαν», αφού δεν περιέχει καμία απαίτηση προς τη γερμανική πλευρά για συγκεκριμένη διεκδίκηση, και - στη γραμμή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων - για να μη διαταράξει τις διεθνείς συμμαχίες της αστικής τάξης, παραπέμπει σε μακρόσυρτες νομικίστικες διαδικασίες και σε ...διάλογο με το Βερολίνο, επί της ουσίας στις ελληνικές καλένδες το δίκαιο αίτημα του ελληνικού λαού για την απόδοση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων.

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας χτες στο κρατικό ραδιόφωνο, εξήγησε ότι η κυβέρνηση «κρατάει το θέμα ανοιχτό», «για τη νομική του διάσταση», «για να μη φανεί ότι έχουμε παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις μας» κ.λπ. Και προσπαθώντας να αντικρούσει ότι είναι προεκλογικού τύπου κινήσεις είπε ότι η κυβέρνηση δεν το έκανε νωρίτερα γιατί μεσολάβησαν οι ευρωεκλογές, «ώστε να μην πολιτικοποιήσουμε το θέμα». Αλλη μια επιβεβαίωση δηλαδή ότι στο πλαίσιο της ΕΕ υπονομεύεται η διεκδίκηση, στο όνομα των «συμμαχιών» του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ