Πέμπτη 6 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ομοβροντία νομοσχεδίων την τελευταία στιγμή

Την ομοβροντία νομοσχεδίων και τροπολογιών από την κυβέρνηση για να προλάβει ακόμα και στο «παρά πέντε» να διευθετήσει ζητήματα του κεφαλαίου, κατήγγειλε χτες το ΚΚΕ, αποχωρώντας από την Ολομέλεια της Βουλής, κατά την έναρξη της συνεδρίασης για τη συζήτηση και ψήφιση δύο νομοσχεδίων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στα οποία παράλληλα είχαν κατατεθεί 4 υπουργικές τροπολογίες και 15 τροπολογίες από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Την αποχώρηση του Κόμματος από την Ολομέλεια δήλωσε η ειδική αγορήτριά του, Λιάνα Κανέλλη, καταγγέλλοντας τόσο το μπαράζ των νομοθετικών ρυθμίσεων από την κυβέρνηση όσο και τις «απαξιωτικές», όπως τις χαρακτήρισε, συνοπτικές διαδικασίες που ακολούθησε.

Η κυβέρνηση, σε μία κίνηση ελιγμού και συνεχίζοντας τα «παιχνίδια» σε βάρος της νοημοσύνης του λαού, δεν έκανε τελικά δεκτές τις βουλευτικές τροπολογίες. Οπως είπε μιλώντας στην Ολομέλεια ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, προκαλώντας τις αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών, πρόκειται για απόφαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου.

Στο μεταξύ, για σήμερα έχει προγραμματιστεί στην Ολομέλεια η ψήφιση των ρυθμίσεων για τους νέους Ποινικούς Κώδικες (βλέπε θέμα σελ. 3), αύριο Παρασκευή νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ενώ χτες το μεσημέρι κατατέθηκε ένα ακόμα κυβερνητικό νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο είναι του υπουργείου Αθλητισμού και αφορά ενσωμάτωση Οδηγιών της ΕΕ.

Περιβάλλον και διατροφή του λαού στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων

Επιπρόσθετη απόδειξη ότι η κυβέρνηση ακόμα και στο «παρά πέντε» συνεχίζει ακάθεκτη να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο μεγάλο κεφάλαιο, θυσιάζοντας στο βωμό του τις λαϊκές ανάγκες, την υγεία του και το περιβάλλον, αποτελούν τα δύο νομοσχέδια που ψηφίστηκαν σε κοινή συνεδρίαση της Ολομέλειας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού.

Το πρώτο αφορά την «Κύρωση της Συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν «για την προστασία του περιβάλλοντος» και το δεύτερο την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια σχετικά με την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρησιμοποίησή τους, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα».

Η Λιάνα Κανέλλη κατά τη συζήτηση των δύο νομοσχεδίων στις Επιτροπές είχε αναδείξει τον αντιδραστικό τους χαρακτήρα και τα είχε καταψηφίσει.

Οσον αφορά τη σύμβαση με το Αζερμπαϊτζάν, είχε επισημάνει ότι δεν έχει καμία σχέση με το περιβάλλον, αλλά σχετίζεται με το νότιο ενεργειακό διάδρομο της ΕΕ και τη διαδρομή του αζέρικου αερίου του TAP, όπως επιβεβαιώνεται και στην αιτιολογική έκθεση, όπου αναφέρεται επί λέξει ότι «το Αζερμπαϊτζάν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα λόγω της σημαντικής γεωπολιτικής του θέσης και των ενεργειακών του πηγών», με άλλα λόγια έχει ενδιαφέρον για την εγχώρια αστική τάξη και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όπως η σημερινή, η οποία για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σπρώχνει όλο και βαθύτερα το λαό και τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή.

Εξάλλου, όπως επισήμανε, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για προστασία του περιβάλλοντος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, που ήταν κυβέρνηση, όταν για λογαριασμό του κεφαλαίου έχουν γεμίσει την Ελλάδα χωματερές, συστοιχίες από ανεμογεννήτριες σε περιοχές NATURA, εκατοντάδες μονάδες καύσης βιομάζας ανά την επικράτεια, έχουν αδειοδοτήσει τσιμεντοβιομηχανίες για την καύση απορριμμάτων, καυσίμων κ.ο.κ.

Οσον αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο σημείωσε ότι η Σύμβαση της Ναγκόγια ενισχύει τον έλεγχο των ντόπιων και παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών και των νέων αγορών από τις πολυεθνικές για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. «Παράλληλα, τόνισε, καθιστά τους αγρότες δέσμιους των γιγαντιαίων πολυεθνικών, ενώ στερεί από τον καταναλωτή το δικαίωμα να γνωρίζει τι φαγητό φτάνει στο πιάτο του και τι είδους τροφές καταναλώνονται από τα ζώα και κατά συνέπεια μέσω των ζώων στα γαλακτοκομικά και στο κρέας. Η κατάσταση γίνεται ανησυχητική ακόμα περισσότερο, γιατί οι πολυεθνικές θέλουν να αντικαταστήσουν την παραγωγή σπόρων με δικούς τους σπόρους».

Τόνισε ότι «ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, ο έλεγχος της βιοποικιλότητας και των γενετικών πόρων από τις πολυεθνικές - γενικά δέκα εταιρείες ελέγχουν τους σπόρους και ολόκληρη την τροφική αλυσίδα σε ολόκληρο τον κόσμο - οδηγούν σε καταστροφή τους λαούς και τη φύση. Είναι οι ίδιες εταιρείες που παράγουν τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα παρασιτοκτόνα, παράγουν φάρμακα για τον άνθρωπο, για να τον θεραπεύουν από τις ασθένειες, που πολλές φορές οι ίδιοι προκαλούν». Πρόσθεσε ότι με την ανατροπή του καπιταλισμού «είναι η μόνη περίπτωση να υπάρξει βιοποικιλότητα στον πλανήτη, αλλιώς θα αποβεί μοιραία η υποταγή της επιστήμης και της έρευνας, η εκμετάλλευση της πείρας των ανθρώπων και της πείρας και της σοφίας της ίδιας της φύσης, στο βωμό του κέρδους και της αγοράς».

Η ΝΔ, η οποία απείχε χτες από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, είχε ψηφίσει με χέρια και με πόδια τα δύο νομοσχέδια. Το ΚΙΝΑΛ, που αποχώρησε, είχε υπερψηφίσει το πρώτο και είχε δηλώσει επιφυλάξεις για το δεύτερο για διαδικαστικούς λόγους, η ναζιστική Χρυσή Αυγή είχε αποφανθεί, κατά τον ειδικό αγορητή της, ότι «το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια δύναται να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης για τη βιολογικά πλούσια χώρα μας», κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ