Πέμπτη 6 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Εκλογές σε αντιλαϊκό και αντιμεταναστευτικό φόντο

Οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται σε χτεσινό exit poll

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Βουλευτικές εκλογές έγιναν χτες στη Δανία για τις 179 έδρες του Κοινοβουλίου με φόντο την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, την όξυνση των ταξικών ανισοτήτων και τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, ενώ ταυτόχρονα οξύνεται η αντιμεταναστευτική πολιτική και ρητορική από όλα τα κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος.

Στα χτεσινά exit polls πρώτο εμφανίζεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Μέτε Φρεντέρικσεν με 25,3% και ενδέχεται να σχηματίσει κυβέρνηση με κάποιο/α από τα κόμματα του λεγόμενου «κόκκινου μπλοκ», Κόκκινη - Πράσινη Συμμαχία, Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, «Η Εναλλακτική», Δανέζικο Σοσιαλιστικό Φιλελεύθερο Κόμμα. Πάντως, σύμφωνα με δανέζικα ΜΜΕ, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει τη στήριξη όλων των κομμάτων. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση το Φιλελεύθερο Κόμμα (Venstre) του απερχόμενου πρωθυπουργού, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, με 20,9%.

Στη Δανία εδώ και χρόνια εναλλάσσονται στην κυβέρνηση το «μπλε μπλοκ», που αποτελείται από δεξιά και ακροδεξιά κόμματα, και το «κόκκινο μπλοκ» με σοσιαλδημοκρατικά και «οικολογικά» κόμματα. Την τελευταία τετραετία στην εξουσία βρισκόταν το «μπλε μπλοκ», με κορμό το Φιλελεύθερο Κόμμα, τη συμμετοχή της Φιλελεύθερης Συμμαχίας και του Λαϊκού Κόμματος, ενώ η συγκυβέρνηση είχε και την κοινοβουλευτική στήριξη του ακροδεξιού - εθνικιστικού Δανέζικου Λαϊκού Κόμματος.

Πρόσφατα εμφανίστηκε ακόμη ένα ακροδεξιό, ρατσιστικό κόμμα, η «Σκληρή Γραμμή», του οποίου ο επικεφαλής φέρεται να έχει δεσμούς με νεοναζιστικές οργανώσεις και έχει δηλώσει ότι θέλει να απελάσει όλους τους μουσουλμάνους από τη Δανία.

Στη συντηρητικοποίηση της δανέζικης κοινωνίας έχουν συμβάλει τόσο τα κόμματα που συγκυβερνούν, όσο και η αντιπολίτευση, με τους Σοσιαλδημοκράτες της Φρεντέρικσεν να έχουν πρωτοστατήσει στην αντιμεταναστευτική πολιτική, ζητώντας ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς για μετανάστες και πρόσφυγες και ιδιαίτερα για τους μουσουλμάνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ