Πέμπτη 6 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Επετειακές εκδηλώσεις και συναντήσεις Τραμπ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Με τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις στη νότια βρετανική πόλη Πόρτσμουθ, για την 75η επέτειο της απόβασης των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία μαζί με άλλους 16 ηγέτες, μέλη της βρετανικής κυβέρνησης και την βασίλισσα Ελισάβετ ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ολοκλήρωσε χτες το απόγευμα την τριήμερη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταβαίνοντας στην Ιρλανδία.

Σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μεταβεί στη Γαλλία και αφού γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, θα συμμετάσχει με άλλους ηγέτες και βετεράνους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στις κεντρικές εκδηλώσεις για την απόβαση στη Νορμανδία.

Η απόβαση περίπου 150.000 στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία έγινε τις πρώτες ώρες της 6ης Ιούνη 1944 στις ακτές της Νορμανδίας για να ξεκινήσουν το δεύτερο μέτωπο κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Η επιχείρηση έγινε με μεγάλη καθυστέρηση και αφού ο Κόκκινος Στρατός κατατρόπωνε τους ναζί και απελευθέρωνε μαζί με τα αντιστασιακά κινήματα, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, τη μια μετά την άλλη τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Αυτήν την ιστορική αλήθεια επιχειρούν να κρύψουν σήμερα όλοι οι ιμπεριαλιστές και να εξαφανίσουν τον καθοριστικό ρόλο της ΕΣΣΔ στη συντριβή του φασισμού, που είναι γέννημα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που υπερασπίζονται.

Στο Πόρτσμουθ βρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που εξήρε τη συνεργασία ΗΠΑ - ΕΕ και υπερθεμάτισε για την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων στη Βρετανία ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε μια 10λεπτη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους σε εξελίξεις που αφορούν ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» σε Λιβύη και Δυτική Αφρική. Ανανέωσαν την επόμενη συνάντησή τους στη σύνοδο του G20 στην Ιαπωνία στις 28 - 29 Ιούνη.

Μερικές ώρες αργότερα, ο Πρόεδρος Τραμπ μετέβη στην Ιρλανδία όπου συνάντησε στο Σάνον τον πρωθυπουργό της χώρας, Λίο Βαράντκαρ, βάζοντας ως πρώτο θέμα στην ατζέντα... τους «προβληματισμούς» του για τα σύνορα που θα αποκτήσει η Ιρλανδία με την (υπό βρετανική κατοχή) Βόρεια Ιρλανδία σε περίπτωση άτακτου Brexit. «Νομίζω πως θα πάει πολύ καλά η κατάσταση, και για σας με το τείχος σας, με τα σύνορά σας. Εχουμε και εμείς κατάσταση στα σύνορα των ΗΠΑ, και έχετε και σεις εδώ. Αλλά ακούω ότι θα τα πάτε καλά...», είπε ο Τραμπ. Μάταια ο Βαράντκαρ προσπάθησε να τον διακόψει για να του εξηγήσει ότι η Ιρλανδία επιθυμεί να αποφύγει τα σύνορα ή τα τείχη και δη ένα άτακτο Brexit...

Κατά τη συνάντηση Τραμπ - Βαράντκαρ πραγματοποιούνταν ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Τραμπ διανυκτέρευσε στο Ντούνμπεργκ της κομητείας Κλερ, όπου διατηρεί θέρετρο ως παράρτημα της αλυσίδας «Trump International Golf Links» με τεράστια γήπεδα γκολφ και πολυτελή ξενοδοχεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερευνούν την αιτία θανάτου 39 ανθρώπων σε νταλίκα (2019-10-24 00:00:00.0)
«Κατάφωρο πλήγμα» και για τις δύο πλευρές ένα άτακτο Brexit (2019-07-19 00:00:00.0)
Εντείνονται οι προετοιμασίες για άτακτο Brexit (2019-07-09 00:00:00.0)
Απορρίφθηκε για τρίτη φορά η συμφωνία με την ΕΕ (2019-03-30 00:00:00.0)
Ανένδοτη η ΕΕ στις πιέσεις για «επαναδιαπραγμάτευση» (2019-01-31 00:00:00.0)
Κορυφώνονται τα παζάρια έως το Νοέμβρη (2018-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ