Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στο στόχαστρο οι λαοί
Αναμόχλευση των σεναρίων διάχυσης του πολέμου

Οι ΗΠΑ κατηγορούν επισήμως τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, το Ιράν και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ότι κατασκευάζουν βιολογικά όπλα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν παρότι παραμένουν ακόμη συγκεχυμένες και ασαφείς, κατά τους Αμερικανούς αξιωματούχους σηματοδοτούν ένα «τέλος» της πρώτης φάσης αυτού του πολέμου που κηρύχτηκε κατά της οικουμένης. Δεδομένου, λοιπόν, ότι πολλαπλώς έχουν επιβεβαιώσει ότι τίποτα ουσιαστικά δεν πρόκειται να τελειώσει, παρά την ενδεχόμενα νικηφόρα κατάληξη και λήξη του πολέμου εναντίον του Αφγανιστάν, μάλλον ήγγικεν η ώρα για την ανεύρεση του επόμενου εχθρού...

Εναντίον ποιων χωρών θα στραφούν οι ΗΠΑ στη «δεύτερη φάση» του πολέμου κατά της τρομοκρατίας; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχόλησε τη βρετανική εφημερίδα Independent στο κυριακάτικο φύλλο της. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα Ηνωμένα Εθνη, όπως «κάθε καθεστώς που υποστηρίζει την τρομοκρατία θα πληρώσει το τίμημα», ενέχουν το συμπέρασμα, αλλά και συνεπώς σοβαρές πιθανότητες στο στόχαστρο των Ηνωμένων Πολιτειών να μπουν τώρα η «Χαμάς», η «Χεζμπολάχ» και όλες οι άλλες οργανώσεις του είδους, μαζί με τις χώρες που τις φιλοξενούν. Επίσης, πάντα υπάρχει και το Ιράκ, που όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πειστικές ενδείξεις, που να συνδέουν το Ιράκ με την Αλ Κάιντα, ή ενδείξεις τέτοιες που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Σαντάμ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής εναντίον των ΗΠΑ. Υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένες τις αντιρρήσεις -σφοδρότατες μάλιστα- που υπάρχουν, η ανάληψη δράσης εναντίον της Βαγδάτης δεν είναι πιθανή, αλλά το Ιράκ θα είναι απλώς ένας ακόμη στόχος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που, όπως έχει υποσχεθεί ο Πρόεδρος Μπους, θα διαρκέσει χρόνια.

Ωστόσο, παρά τα καταληκτικά(;) συμπεράσματα του Independent ότι ουσιαστικά τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού «η διαφορά μεταξύ Κλίντον και Μπους είναι μόνο στη γλώσσα», που πιθανώς σημαίνει ότι «όταν η σκόνη στο Αφγανιστάν κατακαθίσει, και ο "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" γίνει λιγότερο ορατός, η Αμερική θα επιστρέψει στα παλιά. Και η προσέγγισή της για τα πράγματα θα γίνει πιο εγωιστική από ποτέ», πολλά ερωτηματικά αφήνουν οι επίσημες καταγγελίες κατά πέντε κρατών που εκτόξευσε χτες, επισήμως, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Ελεγχο των Εξοπλισμών και τη Διεθνή Ασφάλεια, Τζον Μπόλτον, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χτες στη Διάσκεψη της Γενεύης για την ενίσχυση των μέτρων εφαρμογής της συνθήκης, που θα διαρκέσει τρεις βδομάδες, όπου μετέχουν αντιπροσωπείες των 144 χωρών που έχουν υπογράψει τη συνθήκη του 1972 για τα Βιολογικά Οπλα (BWC).

Οπως είχε προϊδεάσει το χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, που είχε δημοσιεύσει αντίγραφο της ομιλίας του Μπόλτον, τα βέλη των Αμερικανών στρέφονται κατά της Βόρειας Κορέας, του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης και της Συρίας, ότι κατασκευάζουν βιολογικά όπλα. Στην ομιλία του ο Μπόλτον αναφέρθηκε εκτενώς στο Ιράκ, το οποίο κατηγόρησε ότι παραβίασε τη συνθήκη του 1972, ενώ εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες των ΗΠΑ και για το Ιράν, το οποίο πιστεύεται ότι έχει εξελίξει και κατασκευάσει βιολογικά όπλα, ενώ σχολιάζοντας το πρόγραμμα βιολογικών όπλων της Βόρειας Κορέας, ο Μπόλτον δήλωσε ότι «δημιουργεί μεγάλη ανησυχία». Τέλος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Συρία μπορεί να είναι σε θέση να κατασκευάσει μικρές ποσότητες βιολογικών όπλων, ενώ ενδιαφέρον έχει επιδείξει να κάνει το ίδιο και το Σουδάν. Τόσο η Συρία, όσο και το Σουδάν δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη του 1972.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ